Η… επανάσταση του Λεονάρντο Nτι Κάπριο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η… επανάσταση του Λεονάρντο Nτι Κάπριο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Η ακτιβιστική δράση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

07.10.2023 | 13:03

Δεν είναι λίγα αυτά που μπορούν να ειπωθούν για τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αλλά αυτό που σηκώνει τη μεγαλύτερη συζήτηση είναι το θέμα της πίστης. Γιατί ακόμα και τα βότσαλα στις παραλίες του Λος Άντζελες ξέρουν ότι ο επιβλητικός Λίο, πιστός σε μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει κι ας οδεύει με ταχύτητα στα 50ά γενέθλια του.

Παρόλα αυτά, είναι ένας βαθιά πιστός άνθρωπος στους φίλους του, και συγκεκριμένα την κολλητή του από τον Τιτανικό, Κέιτ Γουίνσλετ, που δεν χάνει ευκαιρία σε κάθε δημόσια εμφάνιση του να μιλά για το ταλέντο της και στα παγκόσμια ζητήματα που τον ενδιαφέρουν πολύ και πραγματικά, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η ιστορία των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι αληθινός σταρ

Γι’ αυτό και πρόσφατο άρθρο του Guardian για τον υπερταλαντούχο Αμερικανό ηθοποιό λέει ότι παρότι σήμερα πια σταρ δεν υπάρχουν, ο Λεονάρντο αποτελεί μοναδική περίπτωση. Από τότε που έγινε πρωταγωνιστής, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα φιλμ του κέρδιζαν κατά κανόνα πάνω από 7 δισ. δολάρια ανεβάζοντας το κασέ του στα 20 εκατ. δολάρια για κάθε ταινία. Η ταινία «Killers of the Flower» μιλά για τις δολοφονίες των Ινδιάνων Όσατζ με σκοπό την αρπαγή της γης τους και το πετρέλαιο κάτω από αυτήν. Και μπορεί να επιλέγει να δουλεύει μόνο με μεγάλους σκηνοθέτες που ξέρει καλά, όπως ο αγαπημένος του Μάρτιν Σκοτσέζε, δεν χάνει ευκαιρία να επιλέγει ταινίες που σχετίζονται άμεσα με τους σκοπούς της ακτιβιστικής του δράσης.

Για του λόγου το ασφαλές το νέο φιλμ του Ντι Κάπριο, για το οποίο λέγεται ότι πήρε 30εκατ. δολάρια, που γύρισε και πάλι με τον προαναφερόμενο διάσημο Αμερικανό σκηνοθέτη υπό τον τίτλο «Killers of the Flower», αφορά τους πραγματικούς φόνους δεκάδων μελών της φυλής Όσατζ τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, για την αρπαγή της γης τους κάτω από την οποία είχε ανακαλυφθεί πετρέλαιο.

Φόνοι για το πετρέλαιο

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν, το οποίο περιγράφει πως αυτοί οι πλούσιοι Ινδιάνοι του Όσατζ ταξίδευαν με αυτοκίνητα και σοφέρ, έχτιζαν αρχοντικά και έστειλαν τα παιδιά τους για σπουδές στην Ευρώπη, μέχρις ότου άρχισαν να δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλο υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Η ιστορία πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έγινε αντιληπτό πως την ίδια τύχη είχαν και όσοι στη συνέχεια αποφάσιζαν να διερευνήσουν αυτήν τη σκοτεινή ιστορία.

Η δέσμευση του Ντι Κάπριο στην υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και της σωτηρίας του περιβάλλοντος μετρά πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια ο Αμερικανός ηθοποιός ίδρυσε το Leonardo DiCaprio Institute το 1998, αμέσως μετά την τεράστια επιτυχία του αξεπέραστου Τιτανικού, και προσωπικά ο ίδιος έχει διαθέσει πάνω από 100εκατ. δολάρια σε διάφορες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, όπως η προστασία των τίγρεων στο Νεπάλ, η αποκατάσταση των ακτών στη Σομαλία και τη Βραζιλία και η χρηματοδότηση οργανισμών ενημέρωσης, όπως το Inside Climate News και το Global Fishing Watch, πριν από τη συγχώνευση του ιδρύματος το 2019 με την Earth Alliance, μια «πλατφόρμα» διατήρησης που ίδρυσε ο ίδιος μαζί με τους δισεκατομμυριούχους Μπράιαν Σεθ και Λορέν Πάουελ Τζομπς.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ντι Κάπριο έχει επικεντρωθεί στην «αναδημιουργία», απευθύνοντας εκκλήσεις για τη διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών για την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων στα νησιά Γκαλαπάγος. Για το θέμα έχει συγγράψει και σχετικό άρθρο για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας στο οποίο χαρακτήρισε την «αναδημιουργία» ως «την επαναστατική πράξη που φέρνει τον κόσμο και τον πλανήτη κοντά για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».

«Ο πλανήτης μας δεν θα σωθεί αν δεν αφήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος όπου ανήκουν»

Οι παρεμβάσεις του ΝτιΚάπριο στην παγκόσμια περιβαλλοντική εκστρατεία -οι οποίες χρονολογούνται από μια συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον τότε αντιπρόεδρο Αλ Γκορ το 1998- έχουν τύχει ευρείας αποδοχής. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του συμβούλου του ΟΗΕ για το κλίμα, Γιάνος Πάστορ, στη βρετανική εφημερίδα το 2016: «Όταν ο κόσμος τον ακούει να μιλάει τόσο δυναμικά και ξεκάθαρα για ένα συγκεκριμένο θέμα, το μήνυμα περνάει σε όλους».

«Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από τον Λίο. Παρακολουθεί στενά το θέμα, διαβάζει αρκετά γι’ αυτό… και κατανοεί τις περιπλοκές όλων των σχετικών ζητημάτων», συμπλήρωσε στο ίδιο αφιέρωμα ο επιστήμονας του κλίματος Μάικλ Ε. Μαν. Σε μια σπάνια συνέντευξη του, επίσης από την ίδια χρονική περίοδο, ο Ντι Κάπριο εξήγησε τα κίνητρά του στο περιοδικό Rolling Stone λέγοντας τα εξής: «Με κατατρώει αυτό το θέμα… Δεν υπάρχει ούτε μια ώρα την ημέρα που να μην το σκέφτομαι. Είναι αυτό το αργό κάψιμο. Δεν είναι ότι ‘εξωγήινοι εισβάλλουν στον πλανήτη μας την επόμενη εβδομάδα και πρέπει να σηκωθούμε και να πολεμήσουμε για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας’, αλλά είναι αυτό το αναπόφευκτο πράγμα και είναι τόσο τρομακτικό».

Στην ταινία «Killers of the Flower Moon», ο ΝτιΚάπριο υποδύεται τον Έρνεστ Μπουρκχαρτ, ο οποίος παντρεύεται μια γυναίκα από τη φυλή των Ινδιάνων Όσατζ με σκοπό να αποκτήσει τη γη της και το πετρέλαιο κάτω από αυτήν. Παρότι καθόλου συμπαθητικός ο ρόλος του σχετίζεται άμεσα με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του Ντι Κάπριο, που έγραψε ιστορία όταν, επίσης το 2016, δήλωσε στους συγκεντρωμένους ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι «ο πλανήτης μας δεν θα σωθεί αν δεν αφήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος όπου ανήκουν»…

Exit mobile version