Λάθη στον καφέ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη
Πόσες φορές μπορεί να έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν πετυχαίνετε εξίσου καλά με τον barista της αγαπημένης σας καφετέριας τον καφέ της; Αν σας συμβαίνει συχνά αυτό, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως κάνετε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που εύκολα κάνουμε όλοι όταν φτιάχνουμε καφέ και μπορεί να καταστρέψουν τη γεύση του.
Η σωστή θερμοκρασία του νερού
Πολλές οικιακές μηχανές παρασκευής εσπρέσο δεν φτάνουν στη σωστή θερμοκρασία που χρειάζεται για να απελευθερωθούν σωστά τα αρώματα του καφέ. Αυτό βέβαια δεν μπορείτε να το ξέρετε αν δεν το έχετε ψάξει πριν την αγορά. Τι προτείνουν οι ειδήμονες; Η πιο εύκολη, οικονομική αλλά και αρωματική λύση είναι η ατομική καφετιέρα φίλτρου, όπου βάζουμε νερό που έχουμε ήδη βράσει στον βραστήρα. Εδώ ο καφές βγαίνει πιο ισορροπημένος καθώς απελευθερώνονται όλα τα αρώματά του.
Οι κόκκοι του καφέ
Το ιδανικό για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα στον καφέ σας είναι να μην αγοράζετε καφέ σε σκόνη, κι αυτό γιατί τη στιγμή που αλέθουμε τους κόκκους μας, τότε απελευθερώνονται όλα τα αρώματά τους. Αντιθέτως, όσο πιο πολύ μένουν αλεσμένοι, τόσο λιγότερα αρώματα θα έχουμε. Οπότε ή θα τους αλέσετε την ώρα που τους αγοράζετε στο κατάστημα, είτε -ακόμα καλύτερα- θα προμηθευτείτε έναν μύλο για να το κάνετε μόνοι σας, κάθε φορά που ετοιμάζετε ένα ρόφημα. Μια συμβουλή που μπορεί να απογειώσει τον καφέ σας είναι να προσθέσετε στο άλεσμά του το μπαχαρικό της αρεσκείας σας, για παράδειγμα λίγη κανέλα.
Ρίχνουμε το ζεστό ρόφημα σε κρύο φλιτζάνι
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη: αν βάλουμε ένα ζεστό ρόφημα σε ένα κρύο δοχείο, τότε σίγουρα δεν θα κρατήσει για πολύ τη θερμοκρασία του. Γι’ αυτό, αν πριν ρίξετε τον έτοιμο καφέ σας στο φλιτζάνι, το «ξεπλύνετε» με λίγο νερό απευθείας από τον βραστήρα, τότε θα παρατείνετε τη θερμοκρασία του καφέ σας για περισσότερο.
Χρησιμοποιούμε κόκκους που έχουν ξεθυμάνει
Ιδανικά θα πρέπει να αλέθετε κόκκους που έχουν καβουρδιστεί το πολύ τρεις εβδομάδες πριν. Πώς θα το καταλάβουμε αυτό; Συνήθως όσοι καβουρδίζουν αναγράφουν την ημερομηνία αυτή στη συσκευασία του πακέτου που αγοράζετε, οπότε να είστε πολύ προσεχτικοί πριν διαλέξετε το επόμενο πακέτο σας.
Δυσανάλογη ποσότητα νερού – καφέ
Αν ο καφές σας είναι ελαφρύς, τότε μάλλον είναι… νερωμένος. Κάτι συνέβη με τις αναλογίες. Ο κανόνας λέει να ξεκινήσετε με δυο γεμάτες κουταλιές της σούπας ανά φλιτζάνι και να τροποποιήσετε τη δόση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Η ζάχαρη και το γάλα
Σίγουρα η καστανή ζάχαρη έχει πολύ καλύτερη γεύση από τη λευκή, οπότε αυτός είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε γευστικά τον καφέ μας. Όσο για το γάλα, αυτό θα πρέπει ιδανικά να είναι πλήρες ή έστω με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε το τελείως άπαχο γάλα, καθώς αυτό θα νερώσει το ρόφημα.
Δεν χρησιμοποιούμε το σωστό νερό
Είναι σίγουρα δελεαστικό και πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε νερό από τη βρύση, αλλά πιστέψτε μας, αν δοκιμάσετε να φτιάξετε την αγαπημένη σας συνήθεια με εμφιαλωμένο νερό ή φιλτραρισμένο, τότε θα γευτείτε κάτι τελείως διαφορετικό. Κι αυτό γιατί αυτού του είδους τα νερά δεν έχουν μέταλλα και δεν είναι όξινα.
Δεν αδειάζουμε τα υπολείμματα του καφέ στο φίλτρο αμέσως
Ο σωστός καθαρισμός της συσκευής του καφέ είναι ζωτικής σημασίας για την τελική γεύση του ροφήματος. Αν ξεχνάτε συστηματικά τα φίλτρα του καφέ μέσα στην καφετιέρα φίλτρου, τότε θα περάσουν στους επόμενους καφέδες σας τόσο αρώματα όσο και υπολείμματα από τους προηγούμενους. Μην ξεχνάτε επίσης να τηρείτε τους κανόνες συντήρησης των συσκευών, όπως τους έχει θέσει ο κατασκευαστής. Δηλαδή να κάνετε συχνές αφαλατώσεις στις μηχανές εσπρέσο και να φροντίζετε να διατηρείτε τις συσκευές σας καθαρές ώστε να μην αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμα του καφέ σας.
Η λάθος αποθήκευση
Όχι το ψυγείο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συντηρήσετε τον καφέ σας. Σίγουρα έχει πολλή υγρασία, που αλλοιώνει σταδιακά τα αρώματά του. Το πιο κατάλληλο σημείο είναι ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και να το φυλάσσετε σε μέρος μακριά από υγρασία.