ΝΑΤΟ - Ισραήλ: Αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, σκάφη υποστήριξης
Σε αυξημένη κινητικότητα βρίσκεται η διεθνής κοινότητα για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει από το πρωί του Σαββάτου (7/10) μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την Πέμπτη το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η Βρετανία στέλνει δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από το Ισραήλ, σε μια επίδειξη στρατιωτικής υποστήριξης με σκοπό να καθησυχάσει το Ισραήλ, αναφέρουν οι «Times». Δύο σκάφη του Βασιλικού Στόλου, το «RFA Argus» και το «RFA Lyme Bay», θα σταλούν στην περιοχή και αναμένεται να φτάσουν σε μερικές μέρες στο σημείο.
Έφτασε στην Αν. Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford», των ΗΠΑ
Την Κυριακή (8/10), το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει ομάδα κρούσης με αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σηματοδοτώντας με ηχηρό τρόπο την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον στο πλευρό των Ισραηλινών. To αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Gerald R. Ford» έφτασε χθες (11/10) στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από αντιτορπιλικά και καταδρομικά, τα οποία αποτελούν άλλες κατηγορίες πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για επιθετικές ενέργειες και όχι μόνο. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν επίσης μέτρα για την ενίσχυση της παρουσίας μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των μοίρων F-35, F-15, F-16 και A-10.
Σκέψεις να στείλουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο οι ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα (12/10) το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στείλουν στη Μέση Ανατολή και δεύτερο αεροπλανοφόρο. Οι ΗΠΑ, που έχουν στείλει ήδη ένα αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά του Ισραήλ, συνοδευόμενο από ναυτική δύναμη, είναι έτοιμες, «εφόσον χρειαστεί», να αναπτύξουν και ένα δεύτερο στην περιοχή, για «λόγους αποτροπής», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Στείλαμε το αεροπλανοφόρο στην Αν. Μεσόγειο ως μήνυμα αποτροπής σε εμπλοκή άλλων κρατών»
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε προχθές (10/10) ότι η αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και όχι για να εμπλακεί με τη Χαμάς. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δεν μετακινήσαμε το αεροπλανοφόρο για τη Χαμάς», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Μετακινήσαμε το αεροπλανοφόρο για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα αποτροπής σε άλλα κράτη ή οποιονδήποτε άλλον που μπορεί να επιδιώξει να διευρύνει αυτόν τον πόλεμο», επισήμανε.
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το ΝΑΤΟ -Η Ελλάδα έστειλε τη φρεγάτα «Ψαρά»
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχει τεθεί το ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξαιτίας του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η Ελλάδα, που έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ και κατά των θηριωδιών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, βρίσκεται σε επαγρύπνηση, όπως και η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα. Η φρεγάτα «Ψαρά» είναι στη δύναμη αυξημένης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και βρίσκεται με πλοία άλλων κρατών-μελών στην Ανατολική Μεσόγειο από προχθές (10/10).
Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, σε εγρήγορση οι ελληνικές Αρχές
Νωρίτερα, σήμερα (12/10), συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ). Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή, με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.