Συναντίληψη με Κώστα Μπακογιάννη λέει ο Γιάννης οικονόμου
Επτακόσια πενήντα ηλεκτρονικά «μάτια», σε ήδη προκαθορισμένα σημεία του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, θα «βλέπουν», θα καταγράφουν και θα μεταδίδουν, σε πραγματικό χρόνο, στο Κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας, τυχόν εγκληματικές ενέργειες σε βάρος πολιτών η παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ, που οδηγούν στο σοβαρό τραυματισμό ακόμη και στο θάνατο.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται, όπως τονίζεται αρμοδίως, για ενίσχυση, με όλους τους τρόπους, της αστυνόμευσης, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της χώρας, όπου παρατηρούνται συχνά κρούσματα εγκληματικότητας. «Είναι προτεραιότητά μας», τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ , ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου «την οποία έχουμε μοιραστεί και με τον Δήμαρχο της Αθήνας -υπάρχει πλήρης συναντίληψη με τον κ. Μπακογιάννη- για να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε ένα διευρυμένο σύστημα επιτήρησης, μέσω καμερών, στην Αττική και βεβαίως, στη μεγάλη του πλειονότητα, στην Αθήνα».
Αναφερόμενος στην τωρινή κατάσταση με τις κάμερες, πολλές από τις οποίες είναι «τυφλές», ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι πρόκειται για «κάμερες, που θα επανενεργοποιηθούν, από αυτές που δεν λειτουργούν, καινούριες κάμερες, οι οποίες θα είναι και για την υποβοήθηση σε ό,τι αφορά στις τροχαίες παραβάσεις, την ηχορύπανση, την παρατήρηση της κυκλοφορίας, αλλά και κάμερες που θα βοηθήσουν πάρα πολύ το αστυνομικό έργο στην αντιμετώπιση, την καταδίωξη, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος».
Αθήνα όπως Λονδίνο
Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ήδη επισήμανση των σημείων, με βάση τη στατιστική ανάλυση των περιστατικών, που έχει γίνει από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. «Υπάρχουν μία σειρά από τεχνικές προδιαγραφές, που καταγράφουμε, με βάση τη λειτουργία άλλων συστημάτων στο εξωτερικό και ήδη η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σε επικοινωνία με άλλες αστυνομίες ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπου τα δίκτυα εκεί λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά, με αποτελεσματικότερο αυτό του Λονδίνου, χωρίς να είναι το μόνο. Υπάρχει μία ομάδα που μελετά ολα τα νομικά ζητήματα για να είμαστε σύμφωνοι με τις πρόνοιες και τις προβλέψεις του Συντάγματος και των Νόμων για τα προσωπικά δεδομένα και όλα τα υπόλοιπα. Κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός».
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο, που χρειάζεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος τόνισε:
«Σκοπός μας είναι σταδιακά να τοποθετούνται οι κάμερες. Οι διαγωνισμοί αυτοί είναι διαγωνισμοί που απαιτούν ένα χρονικό ορίζοντα 12-18 μηνών, αλλά θα κοιτάξουμε πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να τρέξουμε. Είναι βασική μας προτεραιότητα μέσα στη θητεία να το προλάβουμε.Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσουν να τοποθετούνται κάμερες. Μην πάμε και για τις 750-780 μονομιάς, όσες είναι όλες μαζί, αλλά να βρούμε τρόπους και μηχανισμούς ώστε σταδιακά να τοποθετούνται και ταυτόχρονα να κάνουμε μία δουλειά που θα είναι ολοκληρωμένη, διότι δεν είναι μόνο να καταγράφουν. Είναι να μεταδίδουν και την εικόνα σωστά εκεί που πρέπει να μεταδίδουν. Θα πάμε σε μία συνολικότερη αναβάθμιση όλων αυτών των υποδομών, που όχι απλώς είναι κρίσιμες για να έχουμε πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφάλειας παντού».