Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κοιμάμαι με το κινητό δίπλα: Από τι κινδυνεύω (και δεν το φαντάζομαι)
PLUS

Κοιμάμαι με το κινητό δίπλα: Από τι κινδυνεύω (και δεν το φαντάζομαι)

Κοιμάμαι με το κινητό δίπλα: Τελικά θα πρέπει να ανησυχήσουμε για την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό μας ενόσω κοιμόμαστε;

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε πόσο ολέθρια επιδρά στην ψυχική μας υγεία το διαρκές και άσκοπο scrolling (ή αλλιώς η κύλιση) στα κοινωνικά δίκτυα. Πόσοι όμως γνωρίζαμε ότι το κινητό μπορεί να βλάψει την υγεία μας ακόμα και την ώρα που κοιμόμαστε; Κι όμως, μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancers, εντόπισε θετική συσχέτιση μεταξύ του θανάτου από καρκίνο του εγκεφάλου και της χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Τελικά θα πρέπει να ανησυχήσουμε για την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό μας ενόσω κοιμόμαστε;

Η δρ Νέχα Ναρούλα, κλινική καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μας διαβεβαιώνει ότι η ακτινοβολία δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε σε σχέση με το κινητό μας τηλέφωνο, ακόμα κι αν κοιμόμαστε με τη συσκευή δίπλα στο κρεβάτι μας. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα smartphone ή τα τάμπλετ επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία μας», εξηγεί η Ναρούλα.

«Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα είναι αυτό που αποκαλούμε μη ιονίζουσα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο είδος ακτινοβολίας, δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα επιφέρει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας», προσθέτει η ειδικός. Φυσικά, δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη απόδειξη και για το αντίθετο, όπως τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, που έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη μορφή ακτινοβολίας ως «πιθανά καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Πώς η χρήση του κινητού τηλεφώνου απειλεί να καταστρέψει τον ύπνο μας

Το να αποκοιμηθούμε δίπλα στο κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να μην επιδρά άμεσα στην υγεία μας ωστόσο, επιδρά τρομερά αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου μας. Πρώτον, γιατί είναι πολύ πιθανό – έως και βέβαιο – να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας πολύ λίγο πριν έρθει η ώρα να κλείσουμε τα μάτια μας. Και δυστυχώς, τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι όσοι χρησιμοποιούμε το κινητό ακριβώς πριν αποκοιμηθούμε είναι πιθανόν να κάνουμε ανεπαρκή ή κακής ποιότητας ύπνο, σε σύγκριση με εκείνους που αφήνουν τις συσκευές τους στην άκρη μια ή δύο ώρες πριν ξαπλώσουν.
Και πώς αυτή η βλαβερή συνήθεια μπορεί να οδηγήσει τη μέρα μας στην απόλυτη καταστροφή. Και εκτός από την ενασχόληση με το κινητό, ζητήματα για την ποιότητα του ύπνου προκύπτουν και από το φως που εκπέμπει η οθόνη, το οποίο διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, δηλαδή τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Η μελατονίνη

Οι άνθρωποι έχουμε έναν κιρκάδιο ρυθμό 24 ωρών και το φυσικό φως που προέρχεται από τον ήλιο μας κρατά σε εγρήγορση, ώστε να μένουμε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν έρχεται το βράδυ και το φως πέφτει, μαζί πέφτουν και τα επίπεδα της ενέργειάς μας. Και αυτό είναι το φυσικό και το επιθυμητό. Να όμως που έρχονται τα smartphone, οι τηλεοράσεις και τα τάμπλετ και με το φως που εκπέμπουν, συγχύζουν τον εγκέφαλό μας. Αυτό με τη σειρά του παρεμβαίνει στην φυσιολογική παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό, μιας ορμόνης που υπαγορεύει στο σώμα και το μυαλό μας πότε είναι η ώρα για ύπνο.

«Τα επίπεδα μελατονίνης είναι χαμηλότερα σε άτομα που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους πολύ λίγο πριν την ώρα της βραδινής ξεκούρασης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, καθώς και το στάδιο REM, δηλαδή την κατάσταση όπου ενώ κοιμόμαστε πραγματοποιείται παράλληλα η επεξεργασία των συναισθημάτων και των αναμνήσεων», προειδοποιεί η Ναρούλα. «Και η παρακώλυση του σταδίου REM επηρεάζει τα επίπεδα εγρήγορσής και εκτοξεύει το άγχος, που συνδέεται με σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας», συμπληρώνει η γιατρός.

Πρέπει δηλαδή να κοιμόμαστε σώνει και ντε μακριά από το κινητό;

Αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Τα άτομα με χρόνια αϋπνία, για παράδειγμα, ίσως διαπιστώσουν ότι πράγματι, ο ύπνος δίπλα στο κινητό αυξάνει την υπερεπαγρύπνηση και τους κρατά ξύπνιους, οδηγώντας μοιραία στον ανεπαρκή-μη ποιοτικό ύπνο. Ωστόσο, ο αντίκτυπος του να τοποθετούμε το κινητό κοντά στο κρεβάτι μας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής μας. Αν το τηλέφωνο ενισχύει μέσα μας την αίσθηση της υπερεπαγρύπνησης, τότε μάλλον θα διαταράξει τον ύπνο μας. Από την άλλη πλευρά, αν ζούμε μόνοι και ανησυχούμε για ενδεχόμενα όπως η διάρρηξη, τότε το να έχουμε ένα τηλέφωνο κοντά μας, ίσως μας προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας, που θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε.  Επομένως, η απάντηση δεν βρίσκεται στο τηλέφωνο αυτό καθαυτό, αλλά στο νόημα που αντιπροσωπεύει η συσκευή μας για εμάς τους ίδιους

(Mε πληροφορίες από yahoo).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις