Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

16

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ψηφιακό «μάτι» στο πελατολόγιο των επαγγελματιών αποκτά η εφορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό «μάτι» στο πελατολόγιο των επαγγελματιών αποκτά η εφορία

ΑΑΔΕ: Καθιερώνεται το ψηφιακό βιβλίο πελατών εντός του 2024 - Ποιοι θα πρέπει να δηλώνουν τους πελάτες τους

Το αριθμό των πελατών που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες θα βλέπει η ΑΑΔΕ μέσω του ψηφιακού πελατολογίου που καθιερώνει μέσα στο 2024 με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων. Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών θα μπορεί να υπολογίζει τα έσοδα του κάθε επαγγελματία και να τα συγκρίνει με τις αποδείξεις που έχει κόψει και τα εισοδήματα που έχει δηλώσει στην Εφορία.

Οι πρώτοι που θα κληθούν να τηρήσουν το ψηφιακό πελατολόγιο είναι οι εταιρείες Catering και διοργάνωσης εκδηλώσεων ενώ η λίστα που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ περιλαμβάνει επαγγελματίες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποχρέωση τήρησης των λεγόμενων πρόσθετων βιβλίων (καταργήθηκαν για πολλούς το 2013). Χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις εξετάζεται να τηρούν ψηφιακό βιβλίο πελατών γιατροί, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτές – αισθητικοί , οίκοι ευγηρίας, πάρκινγκ , συνεργεία και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων , φροντιστήρια αλλά και ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πώς θα είναι το ψηφιακό πελατολόγιο

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής (στην ΕΡΤ) «το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι κάτι σαν παλιά πρόσθετα βιβλία αλλά σε πιο απλοποιημένη μορφή. Δηλαδή πριν κάνει κάποιος μια δραστηριότητα θα πρέπει να μας δηλώνει ότι θα την κάνει εκεί και θα έχει τόσα άτομα κλπ, θα πρέπει να μας αναφέρει ποια θα είναι η συμφωνία του χονδρικά». Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Πιτσιλής «αναλαμβάνει κάποιος το catering σε έναν γάμο, όπου θα είναι 100 άτομα, αυτό θα πρέπει να μας το δηλώσει…»

Το ψηφιακό τιμολόγιο θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους καθώς οι ελεγκτές θα συγκρίνουν τον αριθμό των πελατών με τα έσοδα που δηλώνουν οι επαγγελματίες. Το λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με στόχο να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων οι οποίοι ήταν οι κερδισμένοι της φορολογικής κλίμακας που καθιερώθηκε το 2020, και των ρυθμίσεων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα με πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από αυτό ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από την ΑΑΔΕ έλεγχοι σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων για δαπάνες, κινητή και ακίνητη περιουσία και πηγές εσόδων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις