Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

17

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ιχθυέλαιο οφέλη: Κάνει καλό στο δέρμα;
PLUS

Ιχθυέλαιο οφέλη: Κάνει καλό στο δέρμα;

Ιχθυέλαιο οφέλη: Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Το ιχθυέλαιο είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος, καθώς και συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ακμή. Το ιχθυέλαιο προέρχεται από ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3, όπως το σκουμπρί και η ρέγγα. Τα ωμέγα-3 είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ (PUFA), το οποίο είναι ένας τύπος θρεπτικού συστατικού που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του.

Τα οφέλη του για το δέρμα

Σύμφωνα με το Medical News Today, μια ανασκόπηση του 2018 στο Marine Drugs σημειώνει ότι το ιχθυέλαιο και τα συστατικά του, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3, μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της συνολικής υγείας του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, η ανασκόπηση βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει με:

τη διατήρηση της ομοιόστασης

τη βελτίωση της λειτουργίας του φραγμού

την αναστολή της φλεγμονής, ιδίως από την υπεριώδη ακτινοβολία

την προώθηση της επούλωσης του δέρματος

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα οφέλη οφείλονται στα PUFAs του ιχθυελαίου, τα οποία περιλαμβάνουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Ορισμένα ιχθυέλαια, εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη D και σελήνιο. Η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό που σχετίζεται με τη ρετινόλη, ένα δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος και θεραπεία για δερματικές διαταραχές.

Ξηρό δέρμα και έκζεμα

Το έκζεμα, ή ατοπική δερματίτιδα, είναι μια κοινή φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος. Προκαλεί κνησμό και απολέπιση και το δέρμα μπορεί μερικές φορές να γίνει λίγο σαγρέ κατά τόπους. Ένα ερευνητικό άρθρο του 2013 σημειώνει ότι τόσο η EPA όσο και το DHA μπορούν να αναστείλουν τη φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει το δέρμα. Άλλες μελέτες σε ζώα δείχνουν, επίσης, ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του εκζέματος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να διεξάγουν περισσότερες μελέτες με τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων για να κατανοήσουν την αξία της χρήσης ιχθυελαίου για την ανακούφιση του εκζέματος.

Ακμή

Η ακμή προκαλεί σπυράκια και κύστες, οι οποίες μπορεί να είναι φλεγμονώδεις και επώδυνες. Για το λόγο αυτό, η περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 στο ιχθυέλαιο μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση της γενικής φλεγμονής στο σώμα. Ωστόσο, οι μελέτες που επικεντρώνονται στα οφέλη του ιχθυελαίου για την ακμή συγκεκριμένα έχουν μικτά αποτελέσματα. Το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ακμής σε ορισμένα άτομα, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν ισχυρές αποδείξεις ότι θα βοηθήσει όλους.

Υπερμελάγχρωση

Η υπερμελάγχρωση περιγράφει πιο σκούρες κηλίδες του δέρματος που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής μελανίνης. Υπάρχουν πολλές αιτίες υπερμελάγχρωσης, όπως:

ορμονικές αλλαγές

έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία

γήρανση

τραύμα του δέρματος

φάρμακα που προκαλούν ευαισθησία στο ηλιακό φως

Το ιχθυέλαιο θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει στη μείωση της υπερμελάγχρωσης με διάφορους τρόπους. Τα ωμέγα-3 μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις μολύνσεις των τραυμάτων και να επιταχύνουν την επούλωση, γεγονός που είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις υπερμελάγχρωσης που οφείλονται σε δερματικό τραύμα. Το DHA μπορεί, επίσης, να αναστείλει την παραγωγή μελανίνης, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπερμελάγχρωσης που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ιχθυέλαιο

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ιχθυέλαιο με διάφορους τρόπους, αλλά η ευκολότερη επιλογή είναι γενικά η λήψη ενός συμπληρώματος ιχθυελαίου. Το ιχθυέλαιο έχει έντονη γεύση και πικάντικη οσμή, οπότε η τοπική χρήση του δεν είναι πάντα κατάλληλη. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019, είναι καλύτερο να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου με ένα γεύμα που περιέχει κάποιο διαιτητικό λίπος, καθώς αυτό βελτιστοποιεί τη βιοδιαθεσιμότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Όπως συμβαίνει, όμως, και με κάθε συμπλήρωμα διατροφής, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να το παίρνετε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις