Τη σύντομη συνομιλία που είχε με τις δύο Αμερικανές ομήρους που απελευθέρωσε χθες η Χαμάς πόσταρε στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στο βίντεο ο Τζο Μπάιντεν ακούγεται να τους λέει πόσο καλά νιώθει που επιτέλους απελευθερωθήκαν και να εύχεται να είναι καλά ψυχικά και σωματικά. Σε εκείνο το σημείο μια από τις δυο γυναίκες παρενεβησαν και είπε ότι είναι καλά. «Είμαι χαρούμενος που έρχεστε σπίτι» ήταν το μήνυμα του Αμερικανού Πρόεδρου.
Judith and Natalie, I’m so glad you’re coming home. pic.twitter.com/c7az0PcYXn
— President Biden (@POTUS) October 21, 2023
.@POTUS spoke this evening with the two American citizens who had been held hostage by Hamas. We are so grateful that they are safe.
We will continue to do everything we can to unite all hostages with their loved ones. pic.twitter.com/rp1YDtB8Zu— U.S. Embassy Jerusalem (@usembassyjlm) October 20, 2023
Χθες η Αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ είχε ποστάρει μια φωτό των γυναικών ενώ συνομιλούσαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Ανάλυση Skynews: Πώς μπορεί να επηρεάσει την επικείμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ η απελευθέρωση των 2 ομήρων
Oι δυο Αμερικανίδες που είχαν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες απελευθερώθηκαν χθες το βράδυ, ύστερα από διαμεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ. Η Τζούντιθ και η Ναταλί Ρανάν, φαίνονταν ταλαιπωρημένες και κάπως ζαλισμένες αλλά ήταν καλά και αυτό ήταν το πρώτο ευχάριστο νέο για τις οικογένειες των 203 ομήρων που εκτιμάται ότι κρατά η Χαμάς στη Γάζα εδώ και δύο εβδομάδες όταν ακριβώς δύο Σάββατα πριν ξεσπούσε το δολοφονικό της αμόκ με την εισβολή στα ισραηλινά εδάφη. Η απελευθέρωσή τους έγινε κατά τη Χαμάς για ανθρωπιστικούς λόγους, χωρίς να διευκρινίζεται κάτι περαιτέρω. Εκτοτε όλοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την κίνηση αυτή, το αν πρόκειται για μια πράξη καλής θέλησης ή ένα ακόμη τρικ, αλλά και το παρασκήνιο για να φθάσουμε σε αυτή την κατάληξη.
Τι σημαίνει η εξέλιξη;
Αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και μια άλλη πτυχή. Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την επικείμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ σε όλους τους τόνους τις τελευταίες ημέρες στέλνει το μήνυμα ότι είναι πανέτοιμο για να μπει στη Γάζα με σκοπό αφενός να απελευθερώσει τους 200 και πλέον ομήρους και αφετέρου να συντρίψει την ηγεσία της Χαμάς. Η απελευθέρωση των δύο ομήρων βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι και οι αναλυτές εκ νέου προσπαθούν να εκτιμήσουν τι θα μπορούσε να συμβεί εφεξής.
Ενδεικτική η ανάλυση του ανταποκριτή του Sky News στη Μέση Ανατολή Αλιστάρ Μπουνκάλ ο οποίος τονίζει ότι «παρ’ όλα τα καλά νέα της χθεσινής νύχτας, αυτή παραμένει η μεγαλύτερη κρίση ομηρίας στην ιστορία του Ισραήλ» θυμίζοντας ότι 200 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται.
Και συνεχίζει:
«Η απελευθέρωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαμεσολάβηση που διεξήγαγε το Κατάρ, έχοντας αμερικανική υποστήριξη.Ορισμένοι από τους ανώτερους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς ζουν εξόριστοι στη Ντόχα και διατηρούν εκεί γραφείο. Ενώ κάποιοι θα αναρωτούνταν γιατί το Κατάρ, ένας δυτικός σύμμαχος, επιτρέπει στη Χαμάς να παραμένει εκεί, κάποιοι άλλοι θα υποστήριζαν ότι αυτό που συνέβη χθες είναι ένα παράδειγμα που εξηγεί γιατί είναι καλύτερο να είναι η Χαμάς κοντά παρά να στέλνεται στην εξορία σε ένα μη φιλικό κράτος. Εάν το Κατάρ έκλεινε το γραφείο και απέλαυνε τη Χαμάς, πιθανότατα θα πήγαινε στην Τεχεράνη και ίσως στη Μόσχα. Οι γραμμές επικοινωνίας, τόσο ζωτικής σημασίας σε μια τέτοια στιγμή, θα χάνονταν».
Πολλοί από τους ομήρους έχουν σοβαρές ιατρικές παθήσεις
Ο ανταποκριτής του Sky New διερευνώντας τους πιθανούς λόγους πίσω από την απελευθέρωση των δύο γυναικών, υποστηρίζει ότι η δικαιολογία «ανθρωπιστικοί λόγοι» που έδωσε η Χαμάς ενδεχομένως θα μπορούσε να κρύψει μυριάδες άλλους λόγους. «Θεωρώ απίθανο να έγιναν παραχωρήσεις στη Χαμάς σε αντάλλαγμα για την επιστροφή τους, το πιο πιθανό είναι ότι αυτή ήταν μια προσπάθεια της ομάδας να φανεί κάπως πιο συμπονετική. Πολλοί από τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα έχουν σοβαρές και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή τους ιατρικές παθήσεις: καρκίνος, νεφροπάθεια, αυτισμός και διαβήτης είναι μερικές μόνο από αυτές που γνωρίζουμε. Η ηλικία τους κυμαίνεται από εννέα μηνών έως 90 ετών και οι περισσότεροι είναι πολίτες και όχι στρατιώτες, αν και ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας αιχμαλωτίστηκε».
Κατά τον ανταποκριτή του Sky News οι περαιτέρω απελευθερώσεις ομήρων θα είναι μια πιο δύσκολη υπόθεση.«Η μοίρα τους (σσ των υπολοίπων ομήρων) είναι πολύ πιο περίπλοκη, δεν μπορώ να δω τη Χαμάς να παραδίδει πίσω τους Ισραηλινούς στρατιώτες χωρίς να απαιτήσει σημαντικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα, πιθανότατα την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, αλλά οι διαπραγματευτές θα πείσουν τη Χαμάς ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κρατάει αιχμάλωτες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους».
Η χερσαία επιχείρηση
Και ακολούθως αναφέρεται στο τι θα γίνει με την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, εξηγώντας τα συν για το Ισραήλ στο να δώσει χρόνο στους διαπραγματευτές και τα πλην του να καθυστερήσει την χερσαία επιχείρηση. «Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παροτρύνουν το Ισραήλ να αναστείλει τα όποια σχέδια μπορεί να υπάρχουν για μια επικείμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.
Αυτή η θέση, αν υποθέσουμε ότι είναι αληθινή, θα ενισχυθεί από τα γεγονότα της χθεσινής νύχτας. Αναμφίβολα, η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων μέσω της διπλωματικής οδού είναι προτιμότερη από μια στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης. Με τόσους πολλούς ομήρους να βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, και πιθανότατα να είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Λωρίδα τόσο επίγεια όσο και υπόγεια, το να κλωτσάς πόρτες και να μπαίνεις μέσα πυροβολώντας είναι γεμάτο με ακραίους κινδύνους για τους Ισραηλινούς στρατιώτες – και τους ίδιους τους ομήρους.
Ενώ υπάρχει σίγουρα λογική σε αυτό, έχοντας περάσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο προετοιμάζοντας τις δυνάμεις τους, το Ισραήλ ίσως θέλει να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα, στερώντας από τη Χαμάς περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για τη μάχη που έρχεται».