Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Ενίσχυση των δήμων για τις κυβερνοεπιθέσεις ζητάει η Επιτροπή των Περιφερειών
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ενίσχυση των δήμων για τις κυβερνοεπιθέσεις ζητάει η Επιτροπή των Περιφερειών

Το σχέδιο γνωμοδότησης

Η ψηφιακή ανθεκτικότητα των περιφερειών και των δήμων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και τη διασφάλιση της συνέχειας των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών. Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και τους δήμους ποικίλλει ευρέως. Ορισμένες δημόσιες αρχές επιδιώκουν ενεργά την ψηφιακή τους ανθεκτικότητα εδώ και χρόνια, οι περισσότερες όμως έχουν μείνει πίσω λόγω έλλειψης κεφαλαίων, ανθρώπινων πόρων και διοικητικής ικανότητας. Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) συγκεντρώθηκαν στο Wismar της Γερμανίας, στις 18-19 Οκτωβρίου, για να συζητήσουν πώς η καλύτερη συνδεσιμότητα, οι τεχνολογίες και οι δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του ψηφιακού χάσματος.

Ενώ όλο και περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες γίνονται ψηφιακές και αλληλοσυνδέονται, ο κίνδυνος μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων ή φυσικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές αυξάνεται απότομα, οδηγώντας δυνητικά σε «ψηφιακή πανδημία». Ως εκ τούτου, τα μέλη της επιτροπής ECON τόνισαν ότι μια προληπτική προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και στις επενδύσεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της ψηφιακής ευπάθειας. Το συνέδριο τόνισε επίσης ότι, υποστηρίζοντας την έρευνα και την καινοτομία, οι ηγέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν πρακτικούς οδικούς χάρτες για συλλογικές ανθεκτικότητες.

Ο Tilo Gundlack (DE/PES), μέλος του Landtag του Mecklenburg-Vorpommern που φιλοξένησε τη συνάντηση είπε,

«Στον ευρωπαϊκό «Μήνα Κυβερνοασφάλειας» European Cybersecurity Month (ECSM) για περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους στο Διαδίκτυο, χαίρομαι που το Mecklenburg-Vorpommern συνεισφέρει την συζήτηση λύσεων για τον περιορισμό των προσπαθειών χάκινγκ. Ξανά και ξανά, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος χώρος περιορίζονται στις δραστηριότητές τους. Εδώ στο Wismar, πολιτικοί, σχολεία, διοικήσεις δήμων και περιφερειών καθώς και το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο έχουν επηρεαστεί από απειλές στον κυβερνοχώρο».

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διάθεση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους πολίτες. Τα μέλη της ECON συζήτησαν μια σειρά από ενέργειες για την αύξηση της ψηφιακής ανθεκτικότητας των περιφερειών και των δήμων. Μεταξύ των βέλτιστων πρακτικών που κοινοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν η εμπειρία του Δήμου της Ριέκα, στην Κροατία, όπου ένας κόμβος επικοινωνίας και ένα κέντρο δεδομένων παρέχει πρόσβαση σε μια ποικιλία διαδικτυακών υπηρεσιών που σχετίζονται με φόρους, σχολεία ή υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του. Ο Δήμος διαθέτει επίσης ειδικό τμήμα που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των δεδομένων και φροντίζει για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Το σχέδιο γνωμοδότησης

Το σχέδιο γνωμοδότησης σχετικά με τον «EU Cyber Solidarity Act and Digital Resilience», που εγκρίθηκε από τα μέλη της ECON κατά τη συνεδρίασή τους στις 18 Οκτωβρίου, απαιτεί οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της ψηφιακής ανθεκτικότητας να περιλαμβάνουν και να υποστηρίζουν το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς οι τοπικές αρχές είναι συχνά οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές επί του πεδίου, ζωτικών ψηφιακών λύσεων και υποδομών που κινδυνεύουν να υποστούν επίθεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η γνωμοδότηση ζητά κατάλληλες οικονομικές, τεχνικές προσπάθειες και προσπάθειες αναβάθμισης για την αύξηση των επιπέδων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τη διασφάλιση ισχυρότερων δυνατοτήτων εντοπισμού, ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων για απειλές και συμβάντα στον κυβερνοχώρο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η τρέχουσα έλλειψη σαφών κινήτρων και διαδικασιών για τους δήμους και τις περιφέρειες ώστε να είναι ενεργοί εταίροι στην ενίσχυση της ψηφιακής ανθεκτικότητας αποτελεί κίνδυνο για την Ένωση και, ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί αυτό το χάσμα και να ενσωματωθούν οι περιφέρειες και οι δήμοι στην αύξηση της κυβερνοασφάλειας της ΕΕ.

Ο εισηγητής Pehr Granfalk (SE/EPP), μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Solna, δήλωσε,

“Οι κυβερνοεπιθέσεις συμβαίνουν συχνότερα σήμερα και γίνονται πιο εξελιγμένες και οι τοπικές αρχές είναι οι πιο ευάλωτοι και προτιμώμενοι στόχοι για τους χάκερ. Καθώς το ψηφιακό πεδίο μάχης διευρύνεται, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ψηφιακή της άμυνα. Οι δήμοι και οι περιφέρειες χρειάζονται συγκεκριμένη υποστήριξη από εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο υποχρεώσεις αναφοράς επιθέσεων. Ως εκ τούτου, η ΕΤΠ ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχεται αυτή η υποστήριξη στις περιφέρειες, ιδίως για να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στους μικρότερους δήμους».

Το σχέδιο γνωμοδότησης αναμένεται να εγκριθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ στις 29-30 Νοεμβρίου.

Ιστορικό:

Ο νόμος της ΕΕ για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο (EU Cyber Solidarity Act), που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Απριλίου 2023, στοχεύει στην ενίσχυση των ικανοτήτων στην ΕΕ για τον εντοπισμό, την προετοιμασία και την απόκριση σε σημαντικές και μεγάλης κλίμακας απειλές και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η πρόταση περιλαμβάνει μια Ευρωπαϊκή Ασπίδα Κυβερνοασφάλειας, που αποτελείται από Επιχειρησιακά Κέντρα Ασφάλειας διασυνδεδεμένα σε ολόκληρη την ΕΕ, και έναν ολοκληρωμένο Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης για την Κυβερνοασφάλεια για τη βελτίωση της στάσης της ΕΕ στον κυβερνοχώρο.

Η ΕτΠ δημοσίευσε μια μελέτη τον Απρίλιο του 2023, η οποία διερευνά την κατάσταση της ψηφιακής ανθεκτικότητας στις τοπικές και περιφερειακές αρχές στην ΕΕ και εξετάζει τις λύσεις και τους πόρους που χρησιμοποιούνται σε υποεθνικό επίπεδο για την ενίσχυση αυτής της ανθεκτικότητας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις