Τοξική σχέση χαρακτηριστικά: Πέντε ερωτήσεις για να δούμε αν θα την… κάνουμε με ελαφρά
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια
Τοξική σχέση χαρακτηριστικά:Και τα σημάδια που παρερμηνεύουμε ως τοξικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι «false alarm».
26.10.2023 | 08:39
Ο προσδιορισμός «τοξικός» τελευταία είναι πολύ της μόδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί ψυχικής υγείας να ανησυχούν ότι πλέον, οι άνθρωποι χαρακτηρίζουμε πολύ γρήγορα τους άλλους τοξικούς, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια. Γι΄ αυτό έχει σημασία να γνωρίζουμε σε τι συνίσταται μια τοξική σχέση, προκειμένου να διακρίνουμε αν όντως βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση. Το ότι κάθε σχέση έχει τις ιδιαιτερότητες και της δυσκολίες της, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλες οι σχέσεις είναι τοξικές.
Τι είναι μια τοξική σχέση
Μια τοξική σχέση επιφέρει αλλεπάλληλα πλήγματα στην ψυχική, τη συναισθηματική και την πνευματική μας υγεία, ενώ απειλεί να επηρεάσει και τη σωματική μας ευεξία. Ορισμένα σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι η σωματική, η σεξουαλική ή η λεκτική κακοποίηση και αποτελούν πολύ καλό λόγο για να τερματίσουμε αμέσως τον δεσμό ή να σχεδιάσουμε μια «στρατηγική ασφαλούς εξόδου». Ωστόσο, άλλα σημάδια, όπως η υποτίμηση ή η ασέβεια μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Οι τοξικοί σύντροφοι, σύμφωνα με την Στέφανι Σάρκις, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα του βιβλίου «Healing from Toxic Relationships: 10 Essential Steps to Recover from Gaslighting, Narcissism, and Emotional Abuse» προσπαθούν να αποκτήσουν έλεγχο και εξουσία πάνω μας.
Τι δεν μαρτυρά απαραίτητα μια τοξική σχέση
Μια διαφωνία ή το γεγονός ότι κάποιος μια μέρα δεν συμπεριφέρεται όπως συνήθως, μπορούν να κάνουν το ταίρι μας να φαίνεται τοξικό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάποιος βιώνει μια σημαντική απώλεια ή ένα μεγάλο άγχος, εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια δρ. Τσέλσι Κόουλ. Ωστόσο, μέσα από τον σεβασμό, την ενεργητική ακρόαση και την ειλικρινή έκφραση των αναγκών και των επιθυμιών, μπορεί να λύσει μεμιάς το πρόβλημα.
Ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας για να διαπιστώσουμε εάν η σχέση μας είναι τοξική:
Ο/Η σύντροφός μας το παραδέχεται όταν η συμπεριφορά του είναι κακή ή απλώς δικαιολογείται για τις πράξεις του;
Κανείς δεν είναι τέλειος. Όμως, ένα μη τοξικό άτομο παραδέχεται τα λάθη του, αναγνωρίζει ποτέ το φέρσιμό του ήταν λάθος και δουλεύει σκληρά, προκειμένου να βελτιωθεί. Αντίθετα, οι τοξικοί άνθρωποι κατηγορούν μονίμως τους άλλους και δικαιολογούν συνεχώς τον εαυτό τους.
Πώς νιώθουμε τις περισσότερες φορές στη σχέση;
Είναι περισσότερες οι φορές που νιώθουμε ότι μας μεταχειρίζονται με σεβασμό ή εκείνες που βιώνουμε ασέβεια;. Σε μια τοξική σχέση εκδηλώνονται πιο συχνά οι αρνητικές συμπεριφορές.
Τι λένε οι πιστοί φίλοι και η οικογένειά μας;
Εάν οι καλύτεροί μας φίλοι και η οικογένειά μας εκφράζουν ανησυχία για τη σχέση, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή. Χωρίς να είναι απόλυτο ότι έχουν δίκιο.
Πώς αντιδρά το ταίρι μας όταν μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας γύρω από τη σχέση;
Είναι πρόθυμος/η να μελετήσει την άποψή μας; Η μεγάλη διαφορά μεταξύ υγιών και τοξικών σχέσεων είναι ότι στις υγιείς σχέσεις, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, αντιμετωπίζουμε το ταίρι μας με σεβασμό και συμπόνια.
Υπάρχει πρόοδος;
Έχει κάνει ο/η σύντροφός μας ξεκάθαρα και συγκεκριμένα βήματα, προκειμένου να βελτιώσει τη συμπεριφορά του/της όταν διαφωνούμε; Ή η αντιμετώπισή του/της παραμένει τοξική;