Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα ακολουθήσουν, τον Οκτώβριο του 2024, η εστίαση και ο τουρισμός
Tο λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία θα είναι οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοσθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας, από τις αρχές του 2024, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την υπουργική απόφαση που θα θέσει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους των κλάδων, για να εκδοθεί ο οδηγός για τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, από τις αρχές του 2024, το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα επεκταθεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία και τον Οκτώβριο του 2024 σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί στην εστίαση και στον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πρόκειται να μειωθούν κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα. Με βάση τον προγραμματισμό, αυτή η μείωση προβλέπεται να γίνει σε δύο δόσεις: κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας «τρέχει» στις ΔΕΚΟ, παίρνουν σειρά οι βιομηχανίες
Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έθεσε ζητήματα που αφορούν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Οπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όμως, τα μη μισθολογικά κόστη παραμένουν υψηλά και απαιτείται εξορθολογισμός. Συμπλήρωσε δε ότι ένα άλλο πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας είναι αυτό της εφαρμογής μίας συνολικής ρύθμισης των οφειλών του παρελθόντος.
Ενα ακόμα θέμα που απασχολεί πολλά μέλη του Επιμελητηρίου είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες είτε για κάποια παραβατική συμπεριφορά είτε επειδή δεν υπήρξαν συνεπείς σε κάποιες προθεσμίες. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως υποστήριξε, είναι εξοντωτικά, ενώ «και η δυνατότητα αντίδρασης από την πλευρά της επιχείρησης είναι περιορισμένη».