Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αντισημιτισμός Ευρώπη: Γροθιές, απειλές και οργισμένες διαδηλώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Αντισημιτισμός Ευρώπη: Γροθιές, απειλές και οργισμένες διαδηλώσεις

Αντισημιτισμός Ευρώπη: Δραματική αύξηση αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς πυροδοτεί αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλοί Εβραίοι να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη γηραιά ήπειρο, γράφει η Wall Street Jpurnal. Το αστέρι του Δαβίδ καρφώθηκε ωμά στις πόρτες εβραϊκών σπιτιών στο Βερολίνο. Ένας Ορθόδοξος Εβραίος γρονθοκοπήθηκε στο πρόσωπο σε λεωφορείο του Λονδίνου. Ενώ διακεκριμένος Εβραίος πολιτικός στη Γαλλία έλαβε απειλητικές επιστολές. Σε όλη την Ευρώπη, όπου οι αιώνες πογκρόμ και το Ολοκαύτωμα σχεδόν εξάλειψαν τους Εβραίους, όσοι παραμένουν έχουν δεχθεί διπλό πλήγμα. Το πρώτο είναι η θλίψη και το σοκ από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που διέλυσε την υπόθεση ότι τουλάχιστον εκεί οι Εβραίοι ήταν ασφαλείς από τα είδη των επιθέσεων που σημάδεψαν την ιστορία τους στην Ευρώπη.

Το δεύτερο πλήγμα είναι η αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων μετά την επίθεση και εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παραδοσιακά φιλοξενούσε Εβραίους που εγκατέλειπαν την ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει καταγράψει τουλάχιστον 805 αντισημιτικά περιστατικά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, τα υψηλότερα από ποτέ σε διάστημα 21 ημερών και περισσότερα από το σύνολο για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με το Community Security Trust, μια εβραϊκή ομάδα που παρακολουθεί τον αντισημιτισμό από το 1984.

Γροθιές, απειλές και οργισμένες διαδηλώσεις

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν επίσης καταγράψει αύξηση στα επεισόδια, όπως επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε εβραϊκό κέντρο με συναγωγή και σχολείο στο Βερολίνο. Στις 24 Οκτωβρίου, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν πρώην μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης για συμμετοχή στην μαχητική ομάδα ως ύποπτος ότι σχεδίαζε να οδηγήσει ένα φορτηγό σε μια διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Την Κυριακή, ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε σε αεροδρόμιο στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, όπου ζουν κατά πλειοψηφία μουσουλμάνοι. Εκατοντάδες άνθρωποι, ορισμένοι φωνάζοντας αντισημιτικά συνθήματα και κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, έσπευσαν στο χώρο προσγείωσης για να αναζητήσουν επιβάτες σε μια πτήση που έφτανε από το Τελ Αβίβ. Υπήρχαν περίπου 15 Ισραηλινοί στην πτήση και κανένας δεν τραυματίστηκε, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Οι μουσουλμάνοι ηγέτες στο Νταγκεστάν καταδίκασαν το περιστατικό. Ένα εβραϊκό κέντρο σε μια γειτονική δημοκρατία πυρπολήθηκε.

«Δεν έχω φύγει από το σπίτι μου εδώ και μέρες και η κόρη μου δεν πάει σχολείο»

Η επίθεση της Χαμάς και η επακόλουθη αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων κάνει ορισμένους Ευρωπαίους Εβραίους να αναρωτιούνται αν θα είναι ποτέ ασφαλείς, είτε στο Ισραήλ είτε στην Ευρώπη, μια ήπειρο που ήταν το κέντρο της εβραϊκής ζωής για αιώνες μέχρι τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Εβραίοι στην Ευρώπη λένε ότι αντιμετωπίζουν τώρα έναν συνδυασμό ακροδεξιού αντισημιτισμού καθώς και αυξανόμενου ανταγωνισμού λόγω της σύγκρουσης του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους τόσο από την άκρα αριστερά όσο και από τον αυξανόμενο μουσουλμανικό πληθυσμό της Ευρώπης, οι οποίοι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ υπερτερούν κατά πολύ των εβραϊκών κοινοτήτων.

«Δεν έχω φύγει από το σπίτι μου εδώ και μέρες και η κόρη μου δεν πάει σχολείο», λέει η Mίρνα Φανκ 42 ετών, συγγραφέας και μητέρα ενός 8χρονου από το Βερολίνο. Πολλοί από τους συνομηλίκους της σκέφτονται να μεταναστεύσουν, λέει, αλλά τώρα υπάρχει η αίσθηση ότι ούτε το Ισραήλ δεν είναι ασφαλές. «Που πρέπει να πάμε;» αναρωτιέται. Δηλώνει απογοητευμένοι από τις αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που συχνά περιλάμβαναν αντισημιτικά συνθήματα, από τις πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία. Είναι τρομοκρατημένη από την άνοδο του αντισημιτιισμού στη Γερμανία, εν μέρει και στους κόλπους του μουσουλμανικού πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων. Η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας, αντίθετα, αριθμεί περίπου 118.000 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Εβραίοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση που μετανάστευσαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις