Είναι από τις ειδήσεις που δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει. Εικόνες μεγάλης θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας, που είχαν κλαπεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από Μοναστήρια των Ιωαννίνων και της Ευρυτανίας, βρέθηκαν από την Ασφάλεια μέσα σε Μονή της Ανατολικής Αττικής! Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών στοιχείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που προσπαθούν να βρουν τον τρόπο κτήσης και κατοχής των εικόνων, ερευνούσαν για την τύχη ειδικά τριών εικόνων, που είχαν κλαπεί από Μονές και στην έρευνα που πραγματοποίησαν στη Μονή στον Γέρακα, βρέθηκαν μπροστά σε επτά κλεμμένα ιερατικά κειμήλια!
Οι τρεις εικόνες που ήταν το κυρίως ζητούμενο, είχαν κλαπεί στη διάρκεια των Εορτών των Χριστουγέννων το 2012 από τη Μονή της Παναγιάς Παρδάστανης, στο Εκκλησοχώρι. Χρονολογούνται από το 19ο αιώνα και απεικονίζουν την Παναγία, τον Χριστό και τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ακόμη, πριν από περίπου 10 χρόνια, από τα Άνω Πεδινά, είχε κλαπεί εικόνα, καθώς και δύο ξυλόγλυπτα βημόθυρα, ενώ δύο επιπλέον εικόνες είχαν κλαπεί από τα Κούρεντα του Δήμου Ζίτσας. Μεταξύ των ευρημάτων, έγινε γνωστό ότι είναι και η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που είχε κλαπεί από την Ευρυτανία το 2010.
Για την υπόθεση η Αστυνομία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα πάρα κάτω:
«Από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εντοπίστηκαν (7) εκκλησιαστικές εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα αρχαιολογικής αξίας εντός Ιεράς Μονής στην Αττική. Πρωινές ώρες της 31-10-2023 οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στοχευμένη έρευνα σε Μονή της Αττικής με τη συνδρομή κλιμακίου αρχαιολόγων με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για τον εντοπισμό (3) εκκλησιαστικών εικόνων που είχαν κλαπεί από έτερη Μονή της Επαρχίας το 2012.
Από την ενδελεχή έρευνα στους χώρους της Μονής, εντοπίστηκαν στο αρχονταρίκι οι (3) εικόνες που αναζητούνταν και επιπρόσθετα βρέθηκαν (4) εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα, οι οποίες ταυτοποιήθηκε ότι έχουν κλαπεί προ ετών από Μονές και Ναούς της επαρχίας.
Γνωμάτευση αρχαιολόγων
Οι κατασχεθείσες εικόνες και τα λοιπά εκκλησιαστικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζει την ερευνητική διαδικασία για τον τρόπο κτήσης και κατοχής των ανωτέρω αντικειμένων».