Στη Χαλκιδική - Οδηγίες της ΕΛΑΣ
Ασφαλιστικός σύμβουλος κατηγορείται για κατάρτιση άνω των 1200 (!) πλαστών ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε βάρος των πελατών του τα χρήματα των οποίων είχε καρπωθεί και η ΕΛ.ΑΣ προχωρά στη δημοσίευση οδηγιών για το πώς θα αποφευχθούν παρόμοιες οικονομικές ζημιές.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συνθέτουν την υπόθεση, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης κατ’ εξακολούθηση. «Ειδικότερα», επισημαίνει η Αστυνομία «όπως προέκυψε από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, ως ασφαλιστικός σύμβουλος, κατήρτιζε πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια οχημάτων σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, από τους οποίους λάμβανε κανονικά το χρηματικό αντίτιμο των ασφαλίστρων.
Η πλαστογράφηση των συμβολαίων αφορούσε – κατά περίπτωση – στη συνολική χρονική διάρκειά τους, στις ασφαλιστικές καλύψεις, που αποτυπώνονταν σε αυτά, αλλά και στη συνολική αξία των ασφαλίστρων».
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι είχε καταρτίσει συνολικά 1.283 πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Σε έρευνα στην οικία του, στην περιοχή της Χαλκιδικής, κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία συσκευή αποθήκευσης, ένας εκτυπωτής και ιδιόχειρες σημειώσεις, στοιχεία που θα δώσουν όπως εκτιμάται νέα ώθηση στην έρευνα για την πλήρη δραστηριότητά τους.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, έχει υποβληθεί ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής.
Πλαστά και στα Δωδεκάνησα
Πλαστά ασφαλιστήρια που ξεπερνούσαν σε αξία τις 18.500 ευρώ βρέθηκαν στην κατοχή Έλληνα που συνελήφθη στην Κω για απάτη, πλαστογραφία και παράνομη κατοχή όπλων. Η υπόθεση των πλαστών ασφαλίσεων, έρχεται μετά από μία παρόμοια που συνέβη παλαιότερα, σε νησί στα Δωδεκάνησα. Διαπιστώθηκε, τότε, ότι ο εμπλεκόμενος, στου οποίου την κατοχή βρέθηκαν 131 πλαστά συμβόλαια ασφάλισης οχημάτων, είτε έδινε πλαστά συμβόλαια στους ανθρώπους, που του κατέβαλαν χρήματα για να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, είτε εξέδιδε μέσα από πλατφόρμα συμβόλαια, αλλά μικρότερης διάρκειας και με λιγότερες καλύψεις. Η ακόμη και σε άλλη εταιρία από αυτήν που συμφωνούσαν.
Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ
Με αφορμή τα πάρα πάνω, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, «στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης και με αφορμή περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, που αφορούν στην έκδοση πλαστών ασφαλιστήριων συμβολαίων Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, με θύματα ανυποψίαστους πελάτες – «ασφαλιζόμενους», που θεωρούν ότι κατέχουν γνήσια ασφαλιστήρια συμβόλαια, προτρέπει τους πολίτες:
• Να ζητάτε πάντοτε την απόδειξη πληρωμής των ασφαλίστρων.
• Να εξετάζετε οπτικά και με ιδιαίτερη προσοχή το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας, για τυχόν ενδείξεις παραποίησης.
• Σε περιπτώσεις αμφιβολιών να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο «https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx», που η πρόσβαση είναι ελεύθερη για τον καθένα, χωρίς κάποιου είδους εξουσιοδότηση, όπου μπορείτε να ελέγχετε την εγκυρότητα του συμβολαίου, με την καταχώρηση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος.
Εοικοινωνειστε με τις εταιρείες
• Εναλλακτικά, να επικοινωνείτε οι ίδιοι τηλεφωνικά απευθείας με τις ασφαλιστικές σας εταιρείες και να ζητάτε την επαλήθευση της εγκυρότητας του συμβολαίου σας.
• Να απευθύνεστε στις αστυνομικές Αρχές σε περιπτώσεις αμφιβολιών ή διαπίστωσης της μη εγκυρότητας του ασφαλιστήριου συμβολαίου σας.
Στη συνέχεια αναλύεται ο τρόπος δράσης των δραστών τέτοιων εξαπατήσεων:
Λέει η Αστυνομία:
Μέσω της ψηφιοποίησης ενός έγκυρου συμβολαίου, προχωρούν στην αντικατάσταση των αρχικών στοιχείων με άλλα (μετατροπή αριθμού κυκλοφορίας, στοιχείων ταυτότητας, περίοδο ασφάλισης κ.α.),
• εκτυπώνουν το επεξεργασμένο συμβόλαιο και εισπράττουν τα χρήματα από τον ανυποψίαστο πελάτη, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να παραδίδουν αποδείξεις είσπραξης χρημάτων.
Σε περιπτώσεις εμπλοκής του οχήματος σε τροχαίο ατύχημα, προσπαθούν να αποτρέψουν την αστυνομική συνδρομή και προτρέπουν τους πελάτες τους, να προχωρήσουν σε ιδιωτική διευθέτηση της προκληθείσας ζημίας.
Αποτέλεσμα αυτής της παραβατικής δραστηριότητας είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες αφενός μεν να ζημιώνονται οικονομικά, αφετέρου δε να κινδυνεύουν με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, που σχετίζονται με την χρήση πλαστού ασφαλιστήριου συμβολαίου του οχήματος τους».