Μητσοτάκης Βερολίνο: Αυτοκριτική Μερτς για το Grexit - Συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρός εταίρος στην ΕΕ
Συζήτηση στο Ίδρυμα Adenauer με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη -Ένα νέο κεφάλαιο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση με τον Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας). Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως στο παρελθόν ήταν υπέρμαχος του Grexit, κάτι που, όπως παραδέχτηκε, θα ήταν λάθος. Σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και τόνισε ότι πλέον η χώρα μας είναι «ενδιαφέρουσα για επενδυτές».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς στη συζήτηση στο Ίδρυμα Adenauer με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη -Ένα νέο κεφάλαιο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» -Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος
«Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις δεύτερες εκλογές και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για εσάς και το κόμμα.
“Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα αμφιβολίες κατά πόσο η ΕΕ κι εμείς ως Γερμανία λάβαμε τις σωστές αποφάσεις πριν από 10 χρόνια. Είχατε έναν πρωθυπουργό που έκανε δύσκολο για μας το έργο να επιστρέψουμε την Ελλάδα σε μια σωστή οικονομία. Εγινε, και πλέον είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα για τους επενδυτές και παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ένας ισχυρός πυλώνας και για τις μελλοντικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξαρτόμαστε από ισχυρά κράτη γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. “Έλεγα κάποτε ότι θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ και να επιστρέψει μετά, όμως, κοιτώντας τώρα στο παρελθόν, θα ήταν μία κακή απόφαση. Έπραξε σωστά η Μέρκελ κι ας έκρυβε μία αβεβαιότητα η απόφασή της».
Για το ελληνικό και ευρωπαϊκό χρέος, ο Φρίντριχ Μερτς είπε:
«Η Παγκόσμια Τράπεζα τα κατάφερε λίγο καλύτερα από την Ευρωπαϊκή και ίσως γι’ αυτό τα επιτόκια παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επιβαρύνουμε το δημόσιο χρέος. Αυτό κρύβει κινδύνους. Κάθε χώρα αντιμετωπίζει μια διαφορετική κατάσταση στην ΕΕ, τα ποσά χρέους είναι υψηλά και οι αριθμοί μπορεί να δημιουργήσουν μία νέα κρίση, που θα σημαίνει το τέλος του κράτους πρόνοιας».
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πλέον»
Aπό την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, είπε: «Έχουμε μειώσει την ανεργία, προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να πάρουμε πίσω την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας. Τώρα το θέμα είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον».
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε αναφορικά με τα τελευταία μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Εστιάσαμε σαν χώρα στη φοροδιαφυγή. Αν καταφέρουμε να τη μειώσουμε, θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ και θα αυξήσουμε τα έσοδα των πολιτών. Αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, θα δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην Ευρώπη. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να επιτύχουμε. Εστιάζουμε στην καλύτερη χρήση των πόρων που μας δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Δέσμευσή μας ήταν να μην ξαναζήσουμε ό,τι βιώσαμε το 2010. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι μία δύσκολη κατάσταση, αλλά απαραίτητο να ληφθεί υπ’ όψιν ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη. Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και ίσως οι Γερμανοί επιχειρηματίες να ψάχνουν να επενδύσουν, αλλά να αναρωτιούνται αν υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτό. Ως Ευρώπη έχουμε ένα ζήτημα ανταγωνιστικότητας. Οι ΗΠΑ είναι πιο προστατευτικές, ενώ υπάρχει και η Κίνα και η Ευρώπη που θέλει και πρέπει να επενδύσει» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη στάση του υπέρ της Χαμάς»
«Στο μεταναστευτικό, πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος ”μαγνήτης” για τους μετανάστες, τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του Μεταναστευτικού», τόνισε ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με το μεταναστευτικό.
«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη ”θετική” ατζέντα και να μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.