Σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τη Γερμανία αναφέρθηκαν μετά τη συνάντηση που είχαν, στις κοινές τους δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Στις δηλώσεις τους κυριάρχησαν οι αναφορές για τη συνεργασία των δύο χωρών, το μεταναστευτικό, την Τουρκία, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Με τον καγκελάριο Σολτς συζητήσαμε ελάχιστα για την οικονομία, είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην καλή πορεία της χώρας μας. Κλειδί είναι όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο ακλόνητος προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον η πολιτική σταθερότητα. «Εθνική πρόοδος» είναι, όπως είπε, η επενδυτική βαθμίδα και συνέχισε «φέτος αναμένεται να κάνουμε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων. Η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση του χρέους παγκοσμίως. Τα νέα που σας φέρνω από την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα. Από το μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης, είναι πλέον παράδειγμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια είπε «συζητήσαμε ελάχιστα τα θέματα της οικονομίας και αυτό είναι πρόοδος. Είναι σημαντικό να αφήσουμε πίσω μια περίοδο έντασης και καχυποψίας και να το δούμε μέσα από ένα πρίσμα δύο χωρών που πατάνε γερά στα πόδια τους. Για τον πληθωρισμό να πω ότι είναι κεντρική πολιτική προτεραιότητα για να μειώσουμε την επιβάρυνση στα νοικοκυριά για τις τιμές των τροφίμων. Πιστεύω βαθιά ότι έχουμε δει τα χειρότερα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ασθενέστερους πολίτες σε ένα περιβάλλον που παραμένει να είναι δύσκολο».
Σολτς: Εξαιρετική πορεία στην οικονομία
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ θετική πορεία ως προς την οικονομία της. Διαπιστώσαμε ότι και οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν εμπιστοσύνη στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο επιτυχημένης αλληλεγγύης στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος. Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και καταδικάζουμε τις πράξεις της. Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια καλά αποτελέσματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην επίσκεψη Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου».
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό»
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη”, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη. «Η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία δια της βίας. Υπό την Χαμάς υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες (…). Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», πρόσθεσε ο καγκελάριος.
Ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.
Η Ουκρανία
Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.
Αναφερόμενος ο Έλληνας πρωθυπουργός στο μεταναστευτικό είπε ότι χρειαζόμαστε αυξημένους πόρους για τη διαχείριση του και οτι ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να έχει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. «Η Αθήνα επιμένει ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό. Είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτη γραμμής όπως η Ελλάδας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις στα σύνορά τους με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η Γερμανία αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα». «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται σε διαφορετικό μονοπάτι. Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να πετύχουν περισσότερα με πιο στενή συνεργασία», είπε κλείνοντας στα Γερμανικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.