Ζημιά πάνω από οκτώ εκατομμύρια
Το κατώφλι του ανακριτή αναμένεται να περάσουν οι υπεύθυνοι 227 εταιριών εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, με την κατηγορία της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Ε.Ο.ΠΥΥ, που στοίχισε τον Οργανισμό και κατ’ επέκταση στους φορολογούμενους ποσό άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ!
Του Πέτρου Καρσιώτη
Οι εταιρίες κατηγορούνται με βάση τα στοιχεία που προσκόμισε από την έρευνά της η Οικονομική Αστυνομία ότι από το 2017 έως το 2019, προμήθευαν τον Οργανισμό με επιθέματα για πάσης φύσης τραύματα των ασθενών, τα οποία, όμως, παρουσιάζονταν με χαρακτηριστικά, τα οποία δεν είχαν (!) και με αυτά τα ψευδή στοιχεία, οι εταιρείες εξασφάλιζαν από τον ΕΟΠΥΥ υψηλότερη αποζημίωση!
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι εταιρείες εξαπατούσαν και τους γιατρούς, οι οποίοι, με βάση τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά, χορηγούσαν τα επιθέματα στους ασθενείς τους και φυσικά, οι εταιρείες εξαπατούσαν και τους ασθενείς, αφού τα συγκεκριμένα υλικά δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές τους ανάγκες. Αντίθετα, αυτά τα προϊόντα ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους…
Σε διαφορετικές υποκατηγορίες
Οι έλεγχοι έδειξαν ότι 101 επιθέματα, είχαν ενταχθεί σε διαφορετικές υποκατηγορίες από εκείνες στις οποίες ανήκαν, ενώ άλλα 40 τέθηκαν εκτός λίστας αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Στην επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, δίνεται μια εξήγηση για το ποιο «κενό» μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν οι κατηγορούμενες εταιρίες και να αποσπάσουν πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρείες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν».
Η πλήρης ανακοίνωση της Αστυνομίας για το σοβαρό ζήτημα, έχει ως εξής:
«Υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων, εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Από την ΕΛ.ΑΣ. σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιρειών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό, ύψους 8.237.193,71 ευρώ. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εταιρείες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.
Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρείες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν. Εν συνεχεία, οι εταιρείες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, αυτά ωστόσο δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.
Αφαιρέθηκαν 40 υλικά από το μητρώο
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ 40 από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία».