Τέλος σε τέσσερις μήνες πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία έβαλε ο υπηρεσιακός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, εξασφαλίζοντας υποστήριξη για δεύτερη θητεία σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη. Ο Σάντσεθ, ο οποίος κυβερνά από το 2018, έλαβε 179 ψήφους στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών, δηλαδή αρκετές για να κερδίσει και να ανανεώσει την πρωθυπουργική του θητεία.
Προηγήθηκαν εβδομάδες διαπραγματεύσεων με περιφερειακά κόμματα από την Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων, τη Γαλικία και τα Κανάρια Νησιά, στη διάρκεια των οποίων προέβη σε παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, αφότου οι αρχηγοί των κομμάτων ολοκλήρωσαν τον κύκλο των συζητήσεων.
Ο νόμος της αμνηστίας
Η στήριξη στον Σάντσεθ θα μπορούσε να σφραγίσει το τέλος μίας περιόδου έντονης πολιτικής αβεβαιότητας που ξεκίνησε έπειτα από τις ατελέσφορες εκλογές του περασμένου Ιουλίου, οι οποίες δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή. Ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, υποψήφιος με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη από άλλα κόμματα στη δική του προσπάθεια να ηγηθεί. Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ με τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας Junts και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), περιλαμβάνουν νόμο αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές.
Η συμφωνία για την αμνηστία αποτέλεσε το έναυσμα για ένα δεκαπενθήμερο διαμαρτυριών, ενώ καταδικάστηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους του Σάντσεθ. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι 15 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδήλωση με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων την Τετάρτη το βράδυ, έξω από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη, έπειτα από συγκρούσεις με την αστυνομία.
Πολλοί Ισπανοί είναι εξοργισμένοι με το νομοσχέδιο αμνηστίας, το οποίο θα απαλλάξει πολιτικούς και μέλη οργανώσεων που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από τη χώρα, η οποία κορυφώθηκε με τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2017. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα. Ο Φεϊχό κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου και κάλεσε σε μαζικές διαδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο 18 Νοεμβρίου. Ο Σάντσεθ υποστήριξε την Τετάρτη ότι η αμνηστία θα συμβάλει στην εκτόνωση των εντάσεων στην Καταλονία.
Διχασμένη η Ισπανία
Ωστόσο, η σύνθεση του νέου συνασπισμού ενδεχομένως θα περιπλέξει τη διαδικασία ψήφισης οποιασδήποτε νομοθεσίας, καθώς θα απαιτούνται «συνεχείς διαπραγματεύσεις και αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων, ιδίως στην περίπτωση των Καταλανών αυτονομιστών», αναφέρει σε έκθεσή του το Thinking Heads – think tank με έδρα τη Μαδρίτη. Οι Σοσιαλιστές ισχυρίζονται πως οι συμφωνίες περιλαμβάνουν εγγύηση «σταθερότητας» στο νομοθετικό σώμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης «καλή τη πίστει», σύμφωνα με ανώτερη σοσιαλιστική πηγή.
«Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος, δεν θα το εγκρίνουμε», προειδοποίησε χθες Τετάρτη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Junts Μίριαμ Νογκέρας. Ο Σάντσεθ θα αντιμετωπίσει επίσης πιέσεις από τους αυτονομιστές προκειμένου να εγκρίνει άλλο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. «Η δέσμευση για ανεξαρτησία είναι ακλόνητη», δήλωσε η Νογκέρας. «Αν κάποιος λέει ότι αυτή η συμφωνία είναι για να γυρίσει σελίδα, εξαπατά το κοινό», πρόσθεσε η ίδια.