Πορεία για το Πολυτεχνείο 2023: 25.000 διαδηλωτές τίμησαν τα 50 χρόνια

ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία για το Πολυτεχνείο 2023: 25.000 διαδηλωτές τίμησαν τα 50 χρόνια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πορεία για το Πολυτεχνείο 2023: Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο, πέρασε από τη Βουλή και κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία

17.11.2023 | 22:25

Μεγαλειώδης, ειρηνική και με πολλαπλά μηνύματα ήταν η φετινή πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.  Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο, πέρασε από τη Βουλή και κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο πολλοί, εκ των 25.000 διαδηλωτών, συνέχισαν προς την ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο και τους νεκρούς στη Γάζα. Με το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΕΑ), όπως πάντα στην κεφαλή κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό», οι διαδηλωτές έστειλαν τα δικά τους ειρηνικά μηνύματα, χωρίς «μουτζούρες» και παρά τις περίπου 20 προσαγωγές που σημειώθηκαν το απόγευμα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η συνέχεια δόθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία

Ενδεικτικό του όγκου της πορείας, είναι ότι λίγο πριν τις 17:00 η «ουρά» βρισκόταν στα Χαυτεία, ενώ η «κεφαλή» στάσιμη στο Σύνταγμα. Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών έφτασαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, όπου εκεί τους περίμεναν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Εκεί φώναξαν συνθήματα με αναφορά στην Παλαιστίνη. «Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές, ενώ πολλές ήταν και οι σημαίες για την Παλαιστίνη. Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση. Στα κάγκελα ήταν κρεμασμένα πανό που, εκτός από τα διαχρονικά αντιδικτατορικά συνθήματα, φέτος εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Ένταση στου Ζωγράφου

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, καθώς άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων, έπειτα από την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για περίπου για 40 άτομα, ενώ λόγω της έντασης έκλεισε για λίγη ώρα η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της οδού Ούλωφ Πάλμε, η οποία πλέον αποκαταστάθηκε. Στο σημείο εξακολουθούν να βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις.

Θεσσαλονίκη: Κρότου λάμψης στην Καμάρα

Ένταση ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη, μετά από τα επεισόδια της Πάτρας, κατά τη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής και αφού είχε ολοκληρωθεί η πορεία για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με μολότοφ και πέτρες σε δυνάμεις της αστυνομίας στην περιοχή της Καμάρας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, προσπαθώντας να διαλύσουν τους αντιεξουσιαστές.

Πάτρα: Επεισόδια με πέτρες και μολότοφ

Επεισόδια στα πέριξ της πλατείας του Αγίου Γεωργίου σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (17/11) στην Πάτρα, κατά την πορεία για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, έχουν γίνει τουλάχιστον δύο προσαγωγές από την αστυνομία.

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Αρκετές ώρες νωρίτερα, η πολιτική ηγεσία έστειλε τα δικά της μηνύματα για την επέτειο της εξέγερσης του Πουτεχνείου: «Χρέος μας παραμένει η προάσπισή της Δημοκρατίας με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακεραλλοπούλου, απερχόμενη από το Πολυτεχνείο όπου βρέθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Παρασκευής, 17/11, προκειμένου να τιμήσει την «κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας» και να καταθέσει στεφάνι.

«Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία», αποτελεί η εξέγερση του Πολυτεχνείου όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για την σημερινή επέτειο. «Υποδεχόμαστε την 50η επέτειο του ξεσηκωμού, τιμώντας τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας», τονίζει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα 50 χρόνια μετά εκφράζει «πάντα τις προσδοκίες των Ελλήνων για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».

Στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, από όπου δήλωσε: «Ηγούμαι μιας ιστορικής παράταξης της Αριστεράς. Να μετατρέψουμε τη διχόνοια σε ενότητα κι αλληλεγγύη. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και να μην της παραδώσουμε τις 600.000 που δεν μας ψήφισαν το 2023 σε σχέση με το 2019», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στεφάνι κατέθεσε και πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας , ο οποίος δήλωσε,

«Ισχύει αυτό που είχε πει ο Ελύτης: “Μια μέρα το παρελθόν θα μας ξαφνιάζει για το πόσο επίκαιρο είναι”. Το Πολυτεχνείο χάραξε μια εποποιία διεκδίκησης Δημοκρατίας. Σήμερα εμείς οφείλουμε, τιμώντας αυτή τη μνήμη, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της Δημοκρατίας, ακόμη περισσότερης αξιοποίησης της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η τιμή στη μνήμη του Πολυτεχνείου».

«Η εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του ’73 αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης πολιτικής ιστορίας της πατρίδας μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης που κατέθεσε χθες στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Επίσης αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής την Ελένη Μπέλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Θοδωρή Κωτσαντή, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ κατέθεσαν χθες στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Exit mobile version