Τα χειρότερα passwords: Ποια επιλέγουν συνήθως οι Έλληνες

PLUS

Τα χειρότερα passwords: Ποια επιλέγουν συνήθως οι Έλληνες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τα χειρότερα passwords: Τα «σπάνε» σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο

20.11.2023 | 09:15

Τα passwords προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα μας. Αλλά, κάποιες φορές, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Διευκολύνουν τους επιτήδειους να αποκτήσουν πρόσβαση. Και αυτό γιατί πολλοί καταλήγουν στις πιο συνηθισμένες επιλογές. Η NordPass έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα passwords που χρησιμοποιούνται πιο συχνά και- κατά συνέπεια- αποτελούν τη χειρότερη επιλογή, αφού μπορούν να τα «σπάσουν» μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Για να καταλήξουν σε αυτή τη λίστα, οι ειδικοί της NordPass και ανεξάρτητοι ερευνητές ανέλυσαν 4,3 terabytes δεδομένων από πηγές που είναι δημόσια διαθέσιμες, από 35 χώρες και οχτώ διαφορετικές πλατφόρμες. Το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη.

Οι περισσότεροι επιλέγουν διαδοχικούς αριθμούς δημιουργώντας ένα password. Το «123456» εντοπίστηκε πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορές. Σύμφωνα με τη NordPass, αυτός ο κωδικός «σπάει» μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Το ίδιο ισχύει για τα «admin», «12345678», «123456789» και «1234», που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των password που χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δημιουργικός επιλέγοντας τη λέξη «password» ως κωδικό, η NordPass θα τον απογοητεύσει. Είναι το έβδομο πιο συνηθισμένο password και «σπάει» σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Όσο για το ποια είναι η πιο ασφαλής επιλογή για έναν κωδικό, η NordPass συμβουλεύει να περιλαμβάνει 20 χαρακτήρες, με κεφαλαία και πεζά γράμματα, όπως και να μην χρησιμοποιούνται ημερομηνίες γενεθλίων ή άλλες πληροφορίες που μπορεί να μαντέψει κάποιος εύκολα. Επίσης, συστήνει την επιλογή διαφορετικού password για κάθε πλατφόρμα.

Τα password που επιλέγουν συνήθως οι Έλληνες

Η NordPass δημοσιεύει λίστες με τα password που επιλέγονται συχνότερα και ανά χώρα. Στην Ελλάδα, το «admin» είναι το πιο συνηθισμένο, καθώς καταγράφηκε 10.495 φορές.

Ακολουθούν τα «123456», «123456789», «12345» και «user». Τα τέσσερα πρώτα «σπάνε» μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και για το πέμπτο απαιτείται ένα δευτερόλεπτο.

Exit mobile version