Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management
Το Καζακστάν θα είναι ο αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας στα ημιτελικά των playoffs του Euro 2024, ύστερα από την χθεσινή (21/11) ήττα από τη Σλοβενία με σκορ 2-1 στη 10η αγωνιστική του 8ου προκριματικού ομίλου. Το Euro 2024 θα διεξαχθεί στη Γερμανία και η σέντρα θα γίνει στις 14 Ιουνίου στην “Άλιαντς Αρένα” του Μονάχου.
Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες τον Μάρτιο στην “OPAP Arena” και πέντε ημέρες αργότερα ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει τον νικητή του επόμενου ημιτελικού μεταξύ Γεωργίας και Λουξεμβούργου για μια θέση στα γήπεδα της Γερμανίας.
Που θα διεξαχθούν τα παιχνίδια
Οι έδρες των δύο ημιτελικών είναι γνωστές, αφού η “γαλανόλευκη” και οι Γεωργιανοί θεωρούνται οι ισχυροί ως οι δύο καλύτερες ομάδες της League C του Nations League και απέκτησαν το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τον αντίπαλό τους. Ωστόσο, για την έδρα του “τελικού” θα χρειαστεί να γίνει κλήρωση, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί ο ημιτελικός που οι ομάδες του θα κερδίσουν το δικαίωμα φιλοξενίας του σπουδαίου παιχνιδιού.
Κατόπιν, θα διεξαχθούν οι δύο μονοί ημιτελικοί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και ο τελικός πέντε ημέρες αργότερα, την Τρίτη 26 του μήνα. Οι τρεις αγώνες αναμένεται να διεξαχθούν στις 21:45 ώρα Ελλάδας, εκτός αν προκύψει κάποια διαφορετική ανάγκη. Σημειώνεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ακόμα μία κλήρωση, η πιο σημαντική απ’ όλες. Στη Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο θα προκύψουν οι έξι όμιλοι της τελικής φάσης, παρότι θα υπάρχουν οι τρεις εκκρεμότητες των playoffs.
Το γκρουπ δυναμικότητας της Ελλάδας αν προκριθεί στο Euro 2024
Οι συμμετέχουσες εθνικές ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση της 2ας Δεκεμβρίου στο Αμβούργο και συγκεκριμένα στη Φιλαρμονική του Έλβα. Οι έξι όμιλοι της τελικής φάσης θα εμπεριέχουν μία ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας.
Το 1ο γκρουπ δυναμικότητας θα απαρτίζεται από τη διοργανώτρια Γερμανία και από τις πέντε καλύτερες νικήτριες των προκριματικών ομίλων, με βάση τα αποτελέσματά τους. Σε περίπτωση που βρίσκονται σε προκριματικό όμιλο με έξι ομάδες, εξαιρούνται τα αποτελέσματα με τη χειρότερη ομάδα του ομίλου, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκριση.
Οι όμιλοι
Οι υπόλοιποι πέντε νικητές ομίλων θα τοποθετηθούν στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με τον καλύτερο δεύτερο των ομίλων. Οι επόμενοι έξι δεύτεροι θα σχηματίσουν το 3ο γκρουπ δυναμικότητας και οι τρεις χειρότεροι δεύτεροι μαζί με τους τρεις νικητές των playoffs θα τοποθετηθούν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας. Με αυτά τα δεδομένα, η οικοδέσποινα Γερμανία και οι Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Αγγλία σχημάτισαν το γκρουπ των ισχυρών.
Δανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Αλβανία θα βρίσκονται στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας, όπου μπορεί να βρεθεί κι η Τουρκία. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα βρεθεί στο 3ο μαζί με Σκωτία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία και Ολλανδία. Ρουμανία και Ελβετία μπορούν να τοποθετηθούν στο 2ο ή στο 4ο, ενώ η Ιταλία στο 3ο ή στο 4ο. Η Σερβία θα είναι σίγουρα στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, όπως και οι τρεις νικητές των playoffs, οπότε ίσως κι η Εθνική Ελλάδας, θα τοποθετηθούν ex officio στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, ανεξαρτήτως θέσης στους προκριματικούς ομίλους.