Το έργο αφορά στον ανασχεδιασµό και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι ελληνικές Προξενικές Αρχές ανά τον κόσμο, με στόχο την καλύτερη επικοινωνία τους με τους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό, καθώς και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους. Ειδικότερα, στην ημερίδα παρουσιάστηκε η Ψηφιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Αιτημάτων, μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνεται μερικώς ή πλήρως ηλεκτρονικά, δηλαδή εξ αποστάσεως, σειρά αιτημάτων προς τις Προξενικές Αρχές. Η νέα ψηφιακή υπηρεσία δοκιμάζεται ήδη στην πράξη από τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και θα τεθεί σε λειτουργία κατά το προσεχές διάστημα στο σύνολο των 125 ελληνικών Προξενικών Αρχών, σε 85 χώρες ανά τον κόσμο.
Επίσης, παρουσιάστηκε η υπηρεσία «Εικονικός Βοηθός» (Virtual Assistant), που έχει ήδη ενσωματωθεί στις ιστοσελίδες όλων των ελληνικών Προξενικών Αρχών και απαντά γραπτά σε ερωτήσεις πολιτών, στα ελληνικά και αγγλικά, καθώς και σε άλλες 17 γλώσσες, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Για «μια πολύ σπουδαία μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα.
Ενδυνάμωση της σχέσης με τους αποδήμους
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο Εξωτερικών στην ενδυνάμωση της σχέσης του μητροπολιτικού κέντρου με τους Έλληνες ανά τον κόσμο και υπογράμμισε ότι η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους έχει συνέχεια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στη δυνατότητα που θα δοθεί μέσω του έργου να δημιουργηθεί ένα Μητρώο Αποδήμου Ελληνισμού, «έτσι ώστε όχι μόνο να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας, αλλά να μετρηθούμε κιόλας», «να γνωρίζουμε πόσοι είμαστε και να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πώς μπορούμε να στηριχθούμε στον Απόδημο Ελληνισμό», καθώς, όπως τόνισε, «η ελληνική διασπορά είναι το μεγάλο μας όπλο».
Εμπλουτισμός της σχέσης με τη διασπορά
Στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, υπογράμμισε, ότι η στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. «Στόχος μας είναι να εμπλουτιστεί η σχέση της πατρίδας μας με τη διασπορά, να συρρικνωθεί η απόσταση ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού και το μητροπολιτικό κέντρο και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας και επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη δημιουργία ενός «συνεκτικού πλαισίου πολιτικών», το οποίο θα καταλήξει σε μία Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό για τα επόμενα τρία χρόνια.
Την παρουσίαση του έργου έκαναν ο Γενικός Διευθυντής Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Δημήτρης Γιάντσης, ο Επιχειρησιακός Διευθυντής της αναδόχου εταιρείας QnR, Διονύσιος Γεωργόπουλος, και η Γενική Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Χρυσούλα Αλειφέρη. Το έργο «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.