Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

17

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης στο Λονδίνο: Ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Σούνακ το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Λονδίνο: Ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Σούνακ το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μητσοτάκης στο Λονδίνο: Το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Μουσείο της Ακρόπολης της Ελλάδας προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το επίμαχο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί μια διαμάχη αιώνων για τα ιστορικά αντικείμενα, όπως αναφέρει το Βloomberg. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει για τα επίμαχα Γλυπτά κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, καθώς παραμένουν σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους στην Αθήνα. Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού θα επικεντρωθεί κυρίως στην προώθηση της εθνικής οικονομίας, η οποία πρόσφατα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα που έχασε πριν από 13 χρόνια και αναπτύσσεται ταχύτερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους της. Θα μιλήσει επίσης σε επενδυτές τη Δευτέρα σε συνέδριο που διοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Μουσείο της Ακρόπολης της Ελλάδας προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία που θα προβλέπει την αποστολή των Γλυπτών στην Αθήνα που αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν μια μακροπρόθεσμη ανταλλαγή που θα έστελνε εκ περιτροπής κάποια από τα Γλυπτά στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλα ιστορικά αντικείμενα που θα δανείζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αντάλλαγμα, ή μια πολυετή «εταιρική σχέση» που θα μπορούσε εύκολα να ανανεωθεί.

Το Βρετανικό Μουσείο ελπίζει να βρει ένα «παραθυράκι» που θα μπορούσε να παρακάμψει έναν βρετανικό νόμο που απαγορεύει στα μουσεία να διαθέτουν αντικείμενα στο εξωτερικό, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τα ελληνικά αιτήματα για επανένωση των αντικειμένων με εκείνα που εκτίθενται στην Αθήνα.

Η ιστορία των Γλυπτών

Οποιαδήποτε συμφωνία θα διευθετούσε μια διαφορά που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832. Τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον λόρδο Έλγιν, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του αιώνα. Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν με την έγκριση των νομικών αρχών της εποχής στην Αθήνα, που βρισκόταν τότε υπό οθωμανική κυριαρχία, και ότι σώθηκαν από την απώλεια και τη φθορά, που είχαν υποστεί περισσότερα από τα μισά Γλυπτά του Παρθενώνα πριν από το 1800.

Μαζί με την επανεκλογή του Μητσοτάκη αυτό το καλοκαίρι, ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον την περασμένη εβδομάδα ως νέου υπουργού Εξωτερικών του Σούνακ έδωσε μια νέα δυναμική στις συνομιλίες. Ο Κάμερον είναι στενός φίλος του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών μεταξύ 2010 και 2016, κάτι που οδήγησε στην αισιοδοξία όσων εργάζονται για τη συμφωνία. Ωστόσο, ως πρωθυπουργός, ο ίδιος ο Κάμερον αρνήθηκε να διαπραγματευτεί για το θέμα, λέγοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2011 ότι δεν ήθελε η Βρετανία να χάσει τα Γλυπτά.

Ο Όσμπορν δήλωσε σε ομιλία του νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ελπίζει πως θα μπορούσε να επιτύχει μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα ήταν «πρακτική, ρεαλιστική και ορθολογική», πυροδοτώντας και πάλι εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι δυνατή.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία “win win” για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», δήλωσε ο Τζος Λάμπκιν, εκπρόσωπος του Parthenon Project, το οποίο επιδιώκει μια συμφωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις