Ψήνουμε υπέροχα μάφιν στο air fryer και έχουμε το πιο γλυκό συνοδευτικό για τον καφέ μας σε χρόνο ρεκόρ! Φυσικά, μπορούμε να προσθέσουμε βατόμουρα, κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα, ή οτιδήποτε άλλο τραβάει η όρεξή μας.
Υλικά για 6 – 8 κομμάτια
60 ml φυτικό λάδι (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.λπ.)
75 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
2 κουτ. σούπας γάλα
100 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
¼ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
75 γρ. βατόμουρα, κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε τη φριτέζα στους 160°C για 2 λεπτά. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν θέλουμε προσθέτουμε βατόμουρα, κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα και ανανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα σε θήκες σιλικόνης ή σε μια φόρμα για muffins με χάρτινες θήκες και προσέχουμε να γεμίσουμε τις θήκες μέχρι τα τρία τέταρτα.
Τοποθετούμε τις θήκες ή τη φόρμα στο καλάθι της φριτέζας και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν βυθίζοντας στο κέντρο των muffins μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή, τότε είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!
Tip1: Όταν χρησιμοποιούμε χάρτινες θήκες στη φριτέζα αέρα, αποδίδουν καλύτερα αν τις βάλουμε σε φόρμα για κέικ ή φόρμα για muffins, καθώς δεν είναι τόσο στιβαρές όσο είναι αυτές που έχουν κατασκευαστεί από σιλικόνη.
Tip1: Μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και να ψήσουμε στον κλασικό φούρνο. Ψήνουμε στους 200°C ή 180°C στον αέρα για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Και πάλι βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο για να διαπιστώσουμε αν έχουν ψηθεί όπως πρέπει. Όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το air fryer χρειάζεται λιγότερο χρόνο μαγειρέματος και γενικά καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, επομένως είναι πιο οικονομικός τρόπος ψησίματος, ειδικά όταν μαγειρεύουμε μικρότερες παρτίδες.
Αν δεν θέλετε γλυκά κεκάκια φτιάξτε muffins λαχανικών για ακόμα πιο υγιεινή απόλαυση.