Τσακλόγλου - δικηγόροι: «Ατυχέστατη η δήλωση Τσακλόγλου»
Στην πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγου, αναφορικά με τους δικηγόρους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, χαρακτηρίζοντάς την «ατυχέστατη». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δήλωση Τσακλόγλου ήταν ατυχέστατη. Το αντιλήφθηκε και ο ίδιος και ζήτησε συγγνώμη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για ανάλυση και μάλιστα επειδή μιλάμε και για έναν άνθρωπο -γιατί πρέπει να κοιτάμε και τον πρότερο έντιμο βίο του ανδρός- ταπεινό, που αφοσιώνεται στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Εργασίας. Για εμένα είναι σημαντικό ότι μετά από λίγη ώρα είπε “συγγνώμη”, γιατί μάλιστα νομίζω ότι ένα πρόβλημα που δημιουργείται από αυτές τις δηλώσεις είναι ότι δημιουργούνται και λάθος εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακλόγλου, σε εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και πώς θα επηρεάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως τους δικηγόρους. Όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής ανέφερε στον υφυπουργό πως γνωρίζει δικηγόρο, ο οποίος παίρνει 900 ευρώ τον μήνα, και ντελιβερά, ο οποίος εισπράττει 1.400 ευρώ τον μήνα, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε: «Επομένως; Γιατί ο φίλος σας δεν πάει να δουλέψει ντελιβεράς;
Εδώ μπαίνει ένα γενικότερο πρόβλημα. Προφανώς ο συγκεκριμένος συνεκτιμά τις σπουδές του, το βιοτικό επίπεδο, τις συνθήκες εργασίας κ.ο.κ.. Αν το ντελιβεράδικο πήγαινε 3.000 ευρώ τον μήνα, θα πήγαινε; Να αφήσουμε την αγορά εργασίας να δουλέψει ελεύθερα. Η αγορά εργασίας είναι εκείνη που προσδιορίζει τον μισθό. Ο μισθός είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης». Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη, μέσω σχετικής ανάρτησής του, κάνοντας λόγο για «άστοχη δήλωση», ενώ η εν λόγω δήλωση προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και την αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Μαρινάκης: Τι ανέφερε για το φορολογικό νομοσχέδιο
Στη συνέντευξή του ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι: «Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να γίνει σε μια τέτοια τόσο σοβαρή συζήτηση και τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, είναι το τσουβάλιασμα. Το νομοσχέδιο αυτό, κατ’ αρχάς, δεν απευθύνεται μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, ένας εξ αυτών είμαι και εγώ. Απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και βασικά προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία τη φοροδιαφυγή. Και έχουμε τη δυνατότητα εμείς να λέμε ότι έχουμε αξιοπιστία -στην πράξη θα κριθούμε- γιατί παραλάβαμε ένα κενό ΦΠΑ 23%, το έχουμε πάει στο 15% και προφανώς πρέπει να το πάμε πολύ πιο κάτω γιατί απέχουμε πολύ από την Ευρώπη».
«Πάμε στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο σκέλος της δικαιότερης φορολόγησης. Ξεκινούμε όλοι μας νομίζω από την παραδοχή ότι δεν είναι δυνατόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ζημιές και το 71% να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Είναι αυτό το 71% όλοι φοροφυγάδες; Όχι, ούτε το υπόλοιπο 29% δεν είναι», πρόσθεσε.
Μαρινάκης: Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Αναφορικά με την ακρίβεια, ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η ελληνική κοινωνία, όπως και όλη η Ευρώπη και προφανώς, ως έχει καθήκον η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός -για όλους εμάς είναι και απόλυτη προτεραιότητα. Εμείς κινούμαστε σε τρεις κατευθύνσεις. Σημαντικές και οι τρεις. Η πρώτη -τη λέω πρώτη, γιατί τη θεωρώ λίγο έως πολύ σημαντικότερη- είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, οι οποίες γίνονται με παρεμβάσεις αυξήσεων μισθών, όπως στους δημοσίους υπαλλήλους, σημαντικές αυξήσεις, πάνω από 10,5%.
Το δεύτερο σκέλος της πολιτικής μας, είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις από το περίσσευμα της ανάπτυξης, 352 εκατομμύρια σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες ενίσχυση. Και αυτή έχει την αξίας της. Προφανώς, από μόνο του, τίποτα δεν λύνει το πρόβλημα. Το “καλάθι του νοικοκυριού” που συνεχίζεται. Εννιακόσια έξι προϊόντα που όλο και αυξάνονται, με σταθερά, τουλάχιστον, 5% μειωμένη τιμή για έξι μήνες. Και το τρίτο σκέλος είναι οι έλεγχοι, οι οποίοι ήταν ένα κακόγουστο αστείο, γιατί δεν υφίσταντο έλεγχοι από την προηγούμενη από εμάς κυβέρνηση το 2015 – 2019. Δεν υπήρχε, ουσιαστικά, υπηρεσία».