Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καθαρίσω το πληκτρολόγιο: Εύκολα tips για να απαλλαγείς από τα μικρόβια
PLUS

Πώς να καθαρίσω το πληκτρολόγιο: Εύκολα tips για να απαλλαγείς από τα μικρόβια

Πώς να καθαρίσω το πληκτρολόγιο: Το πληκτρολόγιο είναι ένα σημείο του υπολογιστή που βρωμίζει πολύ εύκολα και καθαρίζεται αρκετά δύσκολα.

Το πληκτρολόγιο είναι εκείνο το περιφερειακό που βρωμίζει πολύ εύκολα, αλλά ταυτόχρονα καθαρίζεται δύσκολα. Αυτό είναι λογικό ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το ακουμπάς με τα χέρια σου. Ακόμα περισσότερο αν είναι κοινόχρηστο (σε σχολείο ή σε χώρο εργασίας) οπότε αξιοποιείται κι από άλλους. Να σημειωθεί ότι όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα πληκτρολόγιο είναι πιο βρώμικο από μία τουαλέτα. Μάλιστα, μπορεί να φιλοξενεί έως και 400 φορές περισσότερα βακτήρια και μικροοργανισμούς από το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι εξαιρετικά παθογόνοι όπως ο σταφυλόκοκκος ή ο στρεπτόκοκκος.

Σωστές Πρακτικές

Πρέπει να καθαρίζεις το πληκτρολόγιό σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ αν μιλάμε για κοινόχρηστους υπολογιστές, το καθάρισμα θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 με 3 ημέρες (ειδικά την εποχή της γρίπης). Βέβαια, αν δεν έχεις το χρόνο να το κάνεις με λεπτομέρεια σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν, τότε φρόντισε να το καθαρίζεις τουλάχιστον από τη σκόνη, αλλά και να μην ακουμπάς με τα χέρια σου μάτια, μύτη και στόμα. Επίσης, καλή ιδέα είναι το να απολυμαίνεις συχνά τα χέρια.

Σχετικά με το καθάρισμα, το πρώτο βήμα είναι να κλείσεις τον υπολογιστή και να τον βγάλεις από την πρίζα (ειδικά αν πρόκειται για laptop). Μετά ξεκίνα με ένα ξεσκόνισμα. Ιδανικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκι τύπου swiffer, ώστε να μαγνητίσεις και να μην διασπείρεις τη σκόνη. Ύστερα, μπορείς να γυρίσεις το πληκτρολόγιο ανάποδα έτσι για να πέσουν τυχόν μικρά σκουπιδάκια που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στις σχισμές των πλήκτρων.

Καθάρισμα με συμπιεσμένο αέριο ή μπατονέτα

Όμως το πιο σημαντικό είναι να αγοράσεις και να χρησιμοποιήσεις συμπιεσμένο αέριο. Το σωστό είναι να ψεκάσεις μεθοδικά όλα τα σημεία, γωνίες και τις σχισμές και πάντα υπό γωνία, διότι έτσι θα φύγει πιο εύκολα η σκόνη και η βρωμιά. Εναλλακτικά και συνδυαστικά πάντα με τα προηγούμενα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα (μαλακό) πινέλο, μία ηλεκτρική σκούπα ή ένα πιστολάκι για τον ίδιο σκοπό. Βέβαια η σκούπα  πλεονεκτεί αφού θα ρουφάει και δεν θα διασκορπίζει σκουπίδια και σκόνη.

Επιπρόσθετα, μπορείς να φτιάξεις ένα διάλυμα με ίσες ποσότητες από νερό και οινόπνευμα και μετά με ένα καθαρό πανάκι με μικροΐνες ή με μία μπατονέτα να καθαρίσεις τα πιο δύσκολα σημεία. Έχε το νου σου, ώστε να μην ρίξεις το διάλυμα απευθείας στο πληκτρολόγιο. Η λογική της μπατονέτας είναι το να μην γεμίσει με υγρό το πληκτρολόγιο, αλλά και να φτάνεις σε πιο δύσκολες γωνίες. Να σημειωθεί ότι στην αγορά υπάρχουν κι ειδικά καθαριστικά διαλύματα ή πανάκια για αυτήν τη δουλειά, ενώ πρακτικά και τα ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού οθόνης βοηθούν. Τέλος, αν είσαι τελειομανής μπορείς με προσοχή να αφαιρέσεις όλα τα πλήκτρα για έναν πιο μεθοδικό καθαρισμό.

Τι να αποφύγεις

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρίξεις απευθείας πάνω στο πληκτρολόγιο νερό ή κάποιο από τα κλασικά οικιακά απορρυπαντικά και καθαριστικά. Το βέτεξ δεν βοηθάει όπως ούτε τα σκληρά μαντηλάκια με τραχιά επιφάνεια. Τα μωρομάντηλα ή τα μαντηλάκια απολύμανσης χεριών δεν είναι ακριβώς κατάλληλα για τη δουλειά αυτή. Τέλος, αν σκοπεύεις να μην χρησιμοποιήσεις το PC για κάποιο καιρό τότε αποθήκευσε το πληκτρολόγιο κάπου ή σκέπασέ το με κάτι. Ακόμα κι αν το γυρίσεις ανάποδα, γλιτώνεις μέρος από τη σκόνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις