Το ρόδι (μερίδα ½ φλιτζανιού) περιέχει:
72 θερμίδες
27g υδατάνθρακες
89g ζάχαρη
5g φυτικές ίνες (14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, ή DV)
205mg καλίου (περίπου 5% DV)
9mg βιταμίνη C (περίπου 10% DV για άνδρες, 12% DV για γυναίκες)
3μg βιταμίνη Κ (περίπου 18% DV)
33µg φυλλικού οξέος (περίπου 8% DV)
Ρόδι: Πώς το καθαρίζουμε
Αρχικά, κόβουμε το «στέμμα». Το ρόδι έχει μια μικρή, μυτερή προεξοχή στο ένα άκρο που μοιάζει με στέμμα, είναι σαν να λέμε η βάση του φρούτου. Στη συνέχεια χαράζουμε ελαφρά το ρόδι με ένα μυτερό μαχαίρι. Έπειτα, ανοίγουμε σε εκείνο το σημείο με τα δάχτυλά μας για να κοπεί το ρόδι στα δύο. Στη συνέχεια γυρίζουμε ανάποδα κάθε κομμάτι, δηλαδή με τα σπόρια προς τα κάτω, πάνω από ένα μπολ. Το κρατάμε με το ένα χέρι από την κάτω μεριά και με το άλλο χέρι χτυπάμε αρκετές φορές τη φλούδα του ροδιού με τη λαβή ενός μαχαιριού. Έτσι, θα πέσουν τα σπόρια του ροδιού.
Τα ρόδια είναι ανθεκτικά φρούτα και διαρκούν για εβδομάδες στο ψυγείο. Μπορούμε να αφήσουμε ολόκληρα τα ρόδια για μερικές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα ολόκληρο ρόδι μπορεί να μείνει στο ψυγείο για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες. Οι σπόροι ενός ροδιού μπορούν να διατηρηθούν έως και δύο εβδομάδες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Ουσιαστικά, τους βάζουμε σε ένα γυάλινο ταπεράκι ή σε ένα γυάλινο μπολ, σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας και μετά με το καπάκι του. Το ίδιο καλά διατηρούνται και στην κατάψυξη, για πολλούς μήνες, τυλιγμένοι σε χαρτί κουζίνας και μετά σε νάιλον σακουλάκια.
Ρόδι, μια υπερτροφή
Το κατακόκκινο ρόδι είναι κάτι παραπάνω από ένα φρούτο, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Ενδεικτικά, επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού, σε ποσότητα 120 ml καθημερινά για διάστημα ενός μήνα, συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.
Ο χυμός του ροδιού
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη φύση. Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού.
Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης. Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών. Ακόμη, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή. Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.
Το ρόδι στο φαγητό
Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα σας αποζημιώσει. Αφού το καθαρίσετε, μπορείτε να το φάτε ως έχει ή να πιείτε το χυμό των σπόρων. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάλτσες για το ψητό κρέας.