Η Ρωσία τάχθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στο πλευρό της Ελλάδας στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως είναι κλεμμένα από την Βρετανία. «Ό,τι είναι πλούτος του Βρετανικού Μουσείου, του Λούβρου, των τμημάτων της Αρχαίας Αιγύπτου, της Αρχαίας Ελλάδας και συνολικά αρχαιότητας, όλα όσα έφτασαν εκεί εξάγοντάς τα από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, είναι παράνομα. Ό,τι απομακρύνθηκε από Γάλλους και Βρετανούς στρατιωτικούς ή ακόμη και διπλωμάτες, με εντελώς επινοημένες προφάσεις, δήθεν ότι δεν εξήγαγαν πολιτιστικά αγαθά ή τα εξήγαγαν προσωρινά, αυτό ακριβώς είναι η ληστεία», ήταν το σχόλιο της κυρίας Ζαχάροβα.
Βρετανικό Μουσείο: H Ινδία διεκδικεί το διαμάντι Koh I Noor – Πολλές χώρες ζητούν θησαυρούς τους
Είναι πολλές οι χώρες που εδώ και χρόνια ζητούν από την Βρετανία να επιστραφούν ιστορικά κειμήλια, εκεί όπου ανήκουν, όπως αναφέρει το MEGA.
Τα κειμήλια από την Ινδία στο Βρετανικού Μουσείου
Ακόμα και η γενέτειρα χώρα του Σούνακ και της ζάμπλουτης συζύγου του, η Ινδία.
Η Ινδία διεκδικεί το διαμάντι Koh-I-Noor και η χώρα ζητά την επιστροφή του, καθώς λένε ότι εκλάπη κατά την αποικιοκρατία.
Χρόνια κρατά η έριδα για το διαμάντι Koh-I-Noor, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα διαμάντια διεθνώς, που κοσμούσε το εντυπωσιακό στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ, στο σημείο του σταυρού.
Είναι επίπονο για πολλούς Ινδούς, και για αυτούς που μένουν στη Βρετανία, που εκλάπη από τον μόλις 10 ετών βασιλιά κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας.
Το 105 καρατίων διαμάντι, που φέρεται να εξορύχτηκε από την Ινδία, μεταξύ 12ου-14ου αιώνα και να ζύγιζε πριν τον τεμαχισμό του 793 καράτια, κατασχέθηκε από την Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, μετά τη νίκη της στον Δεύτερο Πόλεμο Άγγλων και Σιχ, το1849.
Στο Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται, επίσης, και τα Γλυπτά Amaravati, μια σειρά 120 γλυπτών που προέρχονται από τον Μεγάλο Ναό του Amaravati, που ιδρύθηκε γύρω στο 200 π.Χ. και ήταν ένα από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και πιο σημαντικά βουδιστικά μνημεία στην αρχαία Ινδία.
Τα κλεμμένα
Μεταξύ των κλεμμένων για τα οποία υπάρχουν αιτήματα για την επιστροφή τους, είναι:
-Η Συλλογή της Μακντάλα – Αιθιοπία
-Γλυπτό Χόα-Χάκα-Νάνα-Για (Hoa Hakananai’a) – Ράπα Νούι/Νησί του Πάσχα
-Κρανία Νεάντερταλ – Γιβραλτάρ
Το αίτημά της για την επιστροφή των χάλκινων του Μπενίν επανέφερε πρόσφατα η Νιγηρία.
«Αυτή η στάση του Βρετανικού Μουσείου είναι αυτή που μας έχει κάνει να έρθουμε στην συνάντηση για να καταθέσουμε επίσημα, άλλο ένα αίτημα από την Νιγηρία για την επιστροφή των Χάλκινων του Μπενίν», δήλωσε ο επικεφαλής επιτροπής μνημείων και αρχαιοτήτων, Αμπά Ίσα Τιχάνι.
Πρόκειται για μια συλλογή χάλκινων αντικειμένων που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα και κοσμούσαν το άλλοτε βασιλικό παλάτι της Νιγηρίας.
Τα κειμήλια της Αιγύπτου
Χρόνια κρατά η αντιπαράθεση μεταξύ Αιγύπτου και Βρετανίας για την στήλη της Ροζέτας.
Μοναδικά αντικείμενα σαν αυτά εκλάπησαν στην περίοδο του Ιμπεριαλισμού. Την εποχή που οι άνθρωποι κορόιδευαν, που έκλεβαν. Ήρθε η ώρα τον 21ο αιώνα που ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του.
Το Βρετανικό Μουσείο έχει αρκετά αντικείμενα της Αιγύπτου, όμως, η αντιπαράθεση είναι για την στήλη της Ροζέτας. Μια πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη, που χρονολογείται τον 2ο π.Χ αιώνα, προέρχεται από τον ναό του Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς και φέρει εγχάρακτη επιγραφή στην αιγυπτιακή και την ελληνική γλώσσα και αποτελεί το «κλειδί» για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών.
«Σήμερα βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε η Αιγυπτιολόγος και επικεφαλής επιτροπής μνημείων, Μόνικα Χάνα.
Τα κειμήλια της Κίνας
Όλο και πιο επιτακτικά ζητά η Κίνα μετά την κλοπή από το Βρετανικό Μουσείο τα 20.000 πολιτιστικά κειμήλια που φυλά, όχι επιτυχώς, στο Βρετανικό μουσείο.
Η κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times, έχει δημοσιεύσει άρθρο για την επιστροφή των κινεζικών κειμηλίων.
«Πιστεύω πως θα ήταν καλό για τους Βρετανούς να επιστρέψουν τα κειμήλια στην Κίνα».
Τουλάχιστον 2.000 από αυτά έχουν εξαφανιστεί μετά το σκάνδαλο με την Κίνα.