Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Google: «Οι τρεις δημόσιοι τομείς εφαρμογής της ΑΙ στην Ελλάδα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Google: «Οι τρεις δημόσιοι τομείς εφαρμογής της ΑΙ στην Ελλάδα»

Μητσοτάκης - Google: «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Google»

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, κυβερνητικών στελεχών και άλλων επισήμων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού Δημοσίου Καπνεργοστασίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας και τη γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, εστίασε στον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βοηθιούνται οι επιχειρήσεις, και τόνισε ότι πρέπει να «γίνουμε παραγωγοί, όχι μόνο καταναλωτές τεχνολογίας».

Μιλώντας για τις ευρύτερες διαστάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε ρολο ρυθμιστη. «Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κωδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης» συμπλήρωσε. Εστίασε δε σε θεματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι τρεις δημόσιοι τομείς εφαρμογής της ΑΙ στην Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τους τρεις τομείς στη δημόσια σφαίρα όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει άμεση εφαρμογή με σαφείς ωφέλειες για το κοινωνικό σύνολο. Κατά πρώτον ανέφερε τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων πιο ακριβών εκτιμήσεων και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό τώρα. Κατά δεύτερον αναφέρθηκε στον τομέα της Υγείας στον οποίο παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του δέρματος και τα οποία «λύνουν τα χέρια» στους ειδικούς.

Κατά τρίτον ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκπαίδευση όπου βέβαια τόνισε και τις προκλήσεις οι οποίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο μεγάλες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθεί ο άνθρωπος στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας. Για αυτό τόνισε την ανάγκη παράλληλα με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση να αναπτυχθούν και εργαλεία τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι γραμμένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.

«Ποτε δεν διστάσαμε να συνεργαστούμε με μεγάλες εταιρείες για να λύσουμε προβλήματα»

«Ποτε δεν διστάσαμε να συνεργαστούμε με μεγάλες εταιρείες για να λύσουμε προβλήματα» τόνισε, ακόμη, ο πρωθυπουργός ενώ έστειλε και το εξής μήνυμα στο τέλος των δηλώσεών του: «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε  τη συνεργασία με τη Google».

Όπως τόνισε στην εισαγωγική ομιλία της η Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, «η εταιρεία μας και η Ελλάδα, μαζί, προχωρούν σε μια συναρπαστική εποχή. Στο αύριο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Google επενδύει στην Ελλάδα, δημιουργώντας Data Centers. Μια επένδυση η οποία έως το 2030, προβλέπεται να εισφέρει 2,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ και θα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας».

Στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή συζήτηση με τον Γιόσι Ματίας, σχετικά με τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες τις οποίες δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα, σε όλο τον κόσμο αλλά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, έγινε επίσης επίδειξη των προηγμένων μεθόδων της Google, μέσω των οποίων -στο τεχνικό υπόβαθρο της Τεχνητής Νοημοσύνης- μπορεί να επιτευχθεί έγκαιρη και ακριβής πρόγνωση ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως πχ οι πλημμύρες, καθώς και η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Tο πρόγραμμα επιγραφικής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης το πρόγραμμα επιγραφικής της Google, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η ψηφιακή συμπλήρωση ελλειπόντων τμημάτων κειμένου από αρχαίες επιγραφές. Και πάλι μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Εκμάθησης, η ψηφιακή τεχνολογία καθιστά εφικτή την ανάπτυξη εργαλείων, με τα οποία η Google αποκρυπτογραφεί μηνύματα χαραγμένα στην πέτρα που έμεναν επί χιλιετίες και αινιγματικά, ακόμη και για τις επιστήμες της επιγραφικής και της αρχαιολογίας.

Στην επετειακή εκδήλωση της Google παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης κ.α.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν. Στελέχη της Google σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους επανεπιβεβαιώσαν την επένδυση που ανακοινώθηκε 14 μήνες πριν για τη δημιουργία data center στην χώρα μας σε ορίζοντα τριετίας. Το κέντρο όπως είπαν θα γίνει στην Αθήνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις