Ο κ. Σαμαράς ουδέποτε δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μπορεί να αλλάξει με κατευναστικούς τρόπους και χειρισμούς και αυτό επανέλαβε και στην συνέντευξή του
Του Γιάννη Ντσούνου
Και επειδή πάρα πολλοί άρχισαν να εξυφαίνουν διάφορα σενάρια για τον αντίκτυπο, αλλά και την ενδεχόμενη «πολιτική ζημιά», που θα μπορούσαν να κάνουν στο κυβερνών κόμμα οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πηγές της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν άμεσα τα πράγματα, ώστε να μην υπάρχουν ούτε παρερμηνείες, αλλά ούτε και συνέχεια στην ακατάσχετη σεναριολογία που αναπτύχθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτά που υποστηρίζει πολλά χρόνια και που κανείς θα μπορούσε να πει ότι αποτελούν «πάγιες θέσεις» τόσο την περίοδο που ήταν υπουργός, όσο και την περίοδο που ήταν αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός.
Η επιφυλακτικότητα απέναντι στην Τουρκία, τον πρόεδρο Ερντογάν και την ρητορική του ήταν πάντα το βασικό χαρακτηριστικό τόσο στις ομιλίες, όσο και στις επαφές που είχε ο ίδιος και τα κυβερνητικά στελέχη του επί διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο και κατόπιν κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Σαμαράς ουδέποτε δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μπορεί να αλλάξει με κατευναστικούς τρόπους και χειρισμούς και αυτό επανέλαβε και στην συνέντευξή του, ότι δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας λάβει σαφή θέση υπέρ της Χαμάς έχει στρέψει όλον τον Δυτικό κόσμο απέναντί του και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρεί ότι είναι άκαιρη η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα στις αρχές του μήνα.
Ο «κεντρώος» χώρος
Αυτή η άποψη ουδόλως αλλάζει τα σχέδια της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιμένει στην αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας σε κορυφαίο επίπεδο με τη γειτονική χώρα ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες. Το δεύτερο σημείο της συνέντευξης Σαμαρά, που προκάλεσε έντονες συζητήσεις, ήταν η αναφορά του στο «κέντρο» και τον κεντρώο χώρο, όπου ουσιαστικά ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μεγαλύτερη αξιοποίηση του «δεξιού τμήματος» της κεντροδεξιάς παράταξης της ΝΔ, ώστε να μην δημιουργηθεί ένα πολιτικό κενό στα «δεξιά» της ΝΔ, που θα προκαλούσε απώλειες στο κυβερνών κόμμα.
Ισχυρή λαϊκή εντολή
Σε ό,τι αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η αρνητική θέση του κ Σαμαρά είναι εκφρασμένη εδώ και καιρό, όπως και άλλων στελεχών της ΝΔ, ενώ οι διαφοροποιήσεις του για το φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσονται στη γενικότερη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις αλλαγές που θα έρθουν πριν αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν από την επομένη της συνέντευξης Σαμαρά ότι οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού ούτε πρόβλημα δημιουργούν στη ΝΔ, ούτε στην κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί με ισχυρή λαϊκή εντολή και κινείται πάνω στις θέσεις και τις δεσμεύσεις που παρουσίασε προεκλογικά στον ελληνικό λαό και χωρίς την διάθεση καμίας παρέκκλισης από αυτές.
Σύνθεση απόψεων
Συζήτηση άνοιξε και για τον χρόνο που επίλεξε ο πρώην πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αυτές τις διαφοροποιήσεις, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε γιατί ο κ. Σαμαράς ήθελε πολύ νωρίς (δηλαδή πριν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών) να ξεκαθαρίσει την θέση του, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα για τις απόψεις που επικρατούν και σε άλλα στελέχη της ΝΔ, αλλά και σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός που κάνει πράξη τη σύνθεση απόψεων και που ακούει ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του τις διαφορετικές απόψεις πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Είναι διαφορετικό πράγμα οι απόψεις από τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι απόψεις απηχούν αυτούς που τις διατυπώνουν. Και η διακυβέρνηση της χώρας είναι δουλειά του πρωθυπουργού και όχι των προσώπων που εκφράζουν ή απλά συμφωνούν με μια άποψη.