Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άσφαλτος με πλαστικά Θεσσαλονίκη: Μια παγκόσμια καινοτομία
ΕΛΛΑΔΑ

Άσφαλτος με πλαστικά Θεσσαλονίκη: Μια παγκόσμια καινοτομία

Άσφαλτος με πλαστικά Θεσσαλονίκη: Η νέα άσφαλτος με πλαστικά στρώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Νέα «πράσινη» άσφαλτος έχει αρχίσει να πέφτει στους δρόμους της χώρας μας, καθιστώντας τους πιο αθόρυβους και ανθεκτικούς στις καταπονήσεις. Ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα των ασφαλτοστρώσεων έχει εγκαινιαστεί εδώ και λίγους μήνες στη χώρα μας, καθώς διαδίδεται η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού για την παραγωγή ασφαλτομίγματος. Πρόκειται για απόβλητα πλαστικά από θάλασσες, ποτάμια κ.ο.κ. τα οποία έχουν περισυλλεχθεί από τις αρμόδιες εταιρείες. Τα εν λόγω πλαστικά μετατρέπονται σε πίσσα με την εξής διαδικασία: Μέσω ειδικού μηχανήματος τα πλαστικά τεμαχίζονται σε μικρά κομματάκια, που έχουν το μέγεθος του κόκκου. Εν συνεχεία τα μικρά κομματάκια ρευστοποιούνται, με το ρευστό να ομογενοποιείται με άλλα αδρανή υλικά όπως τα βότσαλα και η άμμος.

Το τελικό προϊόν έχει πολύ καλύτερες προδιαγραφές, δηλαδή η συνοχή των αδρανών μέσα στο ασφαλτόμιγμα είναι πολύ καλύτερη από αυτή της κλασικής ασφάλτου. Παράλληλα, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την κλασική πίσσα, και υψηλότερη αντοχή στις καταπονήσεις από τα διερχόμενα οχήματα. Ωφελημένοι βγαίνουν και οι περίοικοι των εν λόγω οδών, καθώς ο θόρυβος από τη διέλευση των οχημάτων είναι σε σημαντικό βαθμό μειωμένος. Επιπροσθέτως, η χρήση των ανακυκλωμένων πλαστικών έχει μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη, δεδομένου ότι η κλασική πίσσα παράγεται κατά τις διεργασίες της διύλισης του αργού πετρελαίου και, συγκεκριμένα είναι το υπόλειμμα από τη διεργασία της κλασματικής απόσταξης.

 

Που έχει ήδη πέσει άσφαλτος από ανακυκλωμένα πλαστικά

Σημειώνεται ότι άσφαλτος από ανακυκλωμένα πλαστικά έχει πέσει στην οδό Μαρίνου Αντύπα στη Θεσσαλονίκη, και ο δρόμος παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση. Η πρώτη χώρα που καθιέρωσε τη μέθοδο παραγωγής πίσσας από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι η Μεγάλη Βρετανία, ενώ έχει αρχίσει να διαδίδεται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπως οι ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι κάθε 300 μέτρα δρόμου που ασφαλτωστρώνονται με αυτή την «πράσινη» πίσσα, ιδοσυναμούν με 16.000 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια των 500 ml.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις