Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΣΥ: 15χρονη σώθηκε από εγκεφαλικό χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΥ: 15χρονη σώθηκε από εγκεφαλικό χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση

Ποια είναι η dream team του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Ένα 15χρονο κορίτσι σώθηκε από βαριά αναπηρία, μετά από οξύ εγκεφαλικό που υπέστη, χάρη σε μια πρωτοποριακή επέμβαση που εφαρμόζεται από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων του ΕΣΥ. Η εξαιρετική αυτή είδηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι το ΕΣΥ είναι ο «κοιμισμένος γίγαντας» που παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας των ελλείψεων, εξακολουθεί να σώζει ζωές εκεί που η ελπίδα έχει χαθεί. Και αυτό μπορεί να το κάνει, χάρη στις ιατρικές τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιεί στο άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει.

Συγκεκριμένα το περιστατικό συνέβη πριν από μία εβδομάδα. Η μικρή ήδη νοσηλευόταν, για άλλο λόγο, σε νοσοκομείο των Αθηνών. Ξαφνικά, μέσα στη νύχτα, έχασε την ικανότητα να κινεί το δεξί της χέρι και πόδι και δεν μπορούσε να μιλήσει. Η διάγνωση ήταν άμεση: απόφραξη της εγκεφαλικής αρτηρίας, μια κρίσιμη κατάσταση, που απαιτούσε άμεση αντιμετώπιση. Οι γιατροί έκριναν ότι η κατάσταση της ήταν εξαιρετικά σοβαρή και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση Θρομβεκτομής

Η Νευρολογική Ομάδα του Αιγινητείου υπό την αιγίδα της κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτριας Νευρολογίας, υποδέχθηκε την νεαρή ασθενή στο Τμημα Επειγόντων περιστατικών και αμέσως την ανέλαβε η εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα η οποία, χωρίς να χάσει χρόνο, εφάρμοσε όλα τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης. Η ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση Θρομβεκτομής που διενεργήθηκε άμεσα στο Τμήμα Ακτινολογίας του Αρεταίειου νοσοκομείου και το «θαύμα» έγινε μέσα σε 15 λεπτά, εντός του χειρουργείου και μπροστά στα μάτια των γιατρών που χαμογελούσαν με αισιοδοξία.

Ο θρόμβος αφαιρέθηκε από την εγκεφαλική αρτηρία και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Τα συμπτώματα υποχώρησαν αμέσως, η νεαρή ασθενής ήταν σε θέση να κουνήσει τη δεξιά πλευρά του σώματος και να μιλήσει μέσα στο χώρο του χειρουργείου, προκαλώντας ενθουσιασμό σε όλη την επιστημονική ομάδα.

Ποια είναι η dream team του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα του κ. Π. Παπαναγιώτου, Αν. Καθηγητή επεμβατικό ακτινολόγο και τον κ. Ν. Τσαμόπουλο, επιστημονικό συνεργάτη της μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας και Δ/ντή του τμήματος Επεμβατικής Νευρακτινολογίας του νοσοκομείου Mediterraneo, υπό την αναισθησιολογική κάλυψη της κυρίας Α. Τύμπα, Επ. Ιατρού της Αναισθσιολογικής Κλινικής του Αρεταιείου νοσοκομείου. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η οικογένειά της, μετά την επέμβαση, είδε τη μικρή να επανέρχεται, να κινείται και να μιλάει όπως πριν. Μέσα σε λίγες ημέρες, επέστρεψε στο σπίτι της σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, περιμένοντας με ανυπομονησία την επιστροφή της στο σχολείο και στους φίλους της.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει τη σημασία της γρήγορης και αποτελεσματικής ιατρικής παρέμβασης σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θρομβεκτομή, μια ιατρική πράξη που αφαιρεί θρόμβους από τα αιμοφόρα αγγεία, έχει αποδειχθεί σωτήρια. Είναι μια κρίσιμη παρέμβαση σε επιλεγμένους ασθενείς που αντιμετωπίζουν οξέα εγκεφαλικά επεισόδια και είναι αποτελεσματική όταν εκτελείται γρήγορα, συνήθως εντός των πρώτων ωρών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο κ. Παπαναγιώτου δήλωσε πως «το εγκεφαλικό επεισόδιο και η ανάγκη για τέτοιου είδους παρεμβάσεων στα παιδιά είναι ευτυχώς σπάνια, πράγμα που όμως σημαίνει ότι η διάγνωση έρχεται συχνά πολύ αργά. Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, όλα πήγαν τέλεια – από την αναγνώριση των συμπτωμάτων και τη διάγνωση μέχρι την ίδια τη θεραπεία, με αποκορύφωμα αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η ομάδα μας είναι πολύ περήφανη για αυτό που πετύχαμε εδώ. Είναι μια σαφής απόδειξη του επιπέδου φροντίδας και τεχνογνωσίας που παρέχουμε στο Κέντρο μας.»

Το Κέντρο λειτουργεί εδώ και περισσότερο από 2 έτη από εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, Καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ. Η συνεργασία περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο (Πρόερδος Καθ. Κ. Τσιούφης) και το Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα τις Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστήρια του ΕΚΠΑ: της Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), του Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης) και του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα (Συντ. Δ/ντης Α. Χαλαζωνίτης).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις