Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Temu ιδιοκτήτης: Το παιδί αγροτών στους 40 πλουσιότερους του κόσμου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Temu ιδιοκτήτης: Το παιδί αγροτών στους 40 πλουσιότερους του κόσμου

Temu ιδιοκτήτης: Πώς κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο - Η Temu στην Ελλάδα έχει ημερήσιο τζίρο άνω των 250.000 ευρώ

Mία νέα online πλατφόρμα αγορών που συνδέεται με έναν από τους κορυφαίους ομίλους λιανικής της Κίνας έχει γίνει πολύ γρήγορα η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τις Amazon και Walmart. Πρόκειται για την Temu, online εταιρεία λιανικής με έδρα τη Βοστώνη και η οποία έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη με τον κινεζικό κολοσσό των social media Pinduoduo.  Η Temu, η οποία διαχειρίζεται ένα ηλεκτρονικό υπερκατάστημα που έχει σχεδόν τα πάντα – από οικιακά είδη μέχρι ρούχα και ηλεκτρονικά – αποκάλυψε ένα διαφημιστικό σποτ που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να «ψωνίζουν σαν δισεκατομμυριούχοι».
«Θέλουμε να μοιραστούμε με τους καταναλωτές μας ότι μπορούν να ψωνίσουν με μια αίσθηση ελευθερίας λόγω της τιμής που προσφέρουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του Temu στο CNN.

Νιώστε σαν να ξεπουλάτε αγοράζοντας πολλά πράγματα φτηνά

Το σποτ των 30 δευτερολέπτων προωθεί την πρόταση της εταιρείας στους χρήστες: «Νιώστε σαν να ξεπουλάτε αγοράζοντας πολλά πράγματα φτηνά. Το γυναικείο μαγιό στο Temu κοστίζει μόλις 6,50 δολάρια, ενώ ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά κοστίζει 8,50 δολάρια. Μια μηχανή κοπής φρυδιών κοστίζει 90 λεπτά. Αυτές οι εκπληκτικά χαμηλές τιμές – τουλάχιστον με τα δυτικά πρότυπα – μπορούν να συγκριθούν με τη Shein, την κινεζική εταιρεία μόδας που προσφέρει μεγάλη ποικιλία φθηνών ρούχων και ειδών σπιτιού και έχει κάνει σημαντική εισβολή σε αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η Shein θεωρείται ένας από τους ανταγωνιστές της Temu σε συνδυασμό με άλλους εκπτωτικούς ομίλους λιανικής όπως Wish και Alibaba AliExpress, σύμφωνα με την Coresight Research.

H Temu συστήθηκε πέρυσι από την PDD, τον εισηγμένο στις ΗΠΑ μητρικό όμιλο γνωστό μέχρι πρότινος ως Pinduoduo. Η εταιρεία άλλαξε επισήμως το όνομά της αυτό το μήνα. Η Pinduoduo αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας με περίπου 900 εκατ. χρήστες. Έφτιαξε το όνομά της από ένα επιχειρηματικό μοντέλο, που επιτρέπει στους χρήστες να εξοικονομούν χρήματα προτείνοντας σε φίλους να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα.  Στην ιστοσελίδα της η Temu αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το τεράστιο δίκτυο του μητρικού της ομίλου για να προσφέρει μία ευρείας κλίμακας προϊόντα ποιότητας.

Περισσότεροι από 11 εκατ. μηνιαίοι ενεργοί χρήστες

Από πέρυσι το Σεπτέμβριο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, η εφαρμογή έχει κάνει download 24 εκατ. φορές, με περισσότερους από 11 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, σύμφωνα με το Sensor Tower.  Στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι αμερικανικές εφαρμογές της Temu ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των Amazon, Walmart και Target, σύμφωνα με τον αναλυτή Abe Yousef της εταιρείας Sensor Tower.  «H Temu ανέβηκε στην κορυφή και των δύο app store charts στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπου η εφαρμογή εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση τώρα», είπε, αναφερόμενος στα καταστήματα εφαρμογών για κινητά iOS και Android.

Ο Yousef προσέθεσε ότι η εταιρεία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη στην απόκτηση νέων χρηστών προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές και προσφορές μέσω της εφαρμογής, όπως έκπτωση 89% σε ορισμένα είδη. Επίσης, η εταιρεία αναμένεται να επεκταθεί και σε νέες περιοχές, για παράδειγμα, αυτό το μήνα έγραψε στο Twitter ότι σχεδιάζει να επεκταθεί στον Καναδά. Βεβαίως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξει κάποιος ότι η Temu θα καταφέρει να διατηρήσει αυτές τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, τη δωρεάν διανομή και άλλα προνόμια.

Κόλιν Χουάνγκ: Το παιδί αγροτών που ίδρυσε την Temu

Η διαδρομή του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία ιντριγκάρει, αν μη τι άλλο, τα τελευταία χρόνια τον διεθνή Τύπο, ειδικότερα από το 2019, όταν η εταιρεία Pinduoduo που ίδρυσε, όπως άλλωστε και η Temu αργότερα, καθιερώθηκαν διεθνώς.

Ο 43χρονος δισεκατομμυριούχος Κόλιν Χουάνγκ, που μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια, ξεκίνησε δειλά-δειλά να βαδίζει σε ψηφιακά μονοπάτια πριν από δεκαπέντε χρόνια για να μπει στη συνέχεια ηχηρά στο τεχνολογικό προσκήνιο. Η αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία του κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει και σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε ζημιωμένος κατά 27 δισ. δολάρια και σαν μην έφτανε αυτό αντιμετώπισε κι ακόμη μια φουρτούνα. Λόγω ενός σπάνιου προβλήματος υγείας σταμάτησε για έναν χρόνο να εργάζεται, τελικά όμως κατάφερε όχι απλώς να ανακάμψει, αλλά και να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Στη λίστα Forbes, o Χουάνγκ εμφανίζεται να έχει περιουσία που ανέρχεται στα 41,8 δισ. δολάρια, στοιχείο που τον κατατάσσει στους 40 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Το τελευταίο διάστημα το όνομά του φιλοξενείται όλο και πιο συχνά σε δημοσιεύματα, κάτι που μοιραία συμπίπτει με τη διεύρυνση της Temu, την εφαρμογή που κονταροχυτυπιέται όχι μόνο με την Amazon, αλλά και με την επιτυχημένη κινεζική Shein.

«Πήγαινα σε ένα απλό δημοτικό σχολείο»

«Πήγαινα σε ένα απλό δημοτικό σχολείο», έχει δηλώσει ο Χουάνγκ σε μία από τις συνεντεύξεις του, το στοιχείο όμως που σήμανε την αρχή της ανέλιξής του ήταν ένα βραβείο σε μαθηματική ολυμπιάδα, γεγονός που πυροδότησε την παρότρυνση του καθηγητή του να δώσει εξετάσεις εισαγωγής σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εστίαζε στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Στο Δυτικών επιρροών σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά φοίτησε, διέκρινε μία οπτική και παιδεία πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε αντλήσει μέχρι τα 12 του χρόνια.

Με το σύστημα της πιο προοδευτικής διδασκαλίας στη φαρέτρα του, αποφάσισε στα 18 του χρόνια να φοιτήσει στο γνωστό κινέζικο πανεπιστήμιο Zhejiang την πρωτοπόρα για την εποχή επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, το 2004, και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό της Google. Το 2006 επέστρεψε στην Κίνα για να επεκτείνει τις υπηρεσίες της Google στη χώρα του.

Η παραίτηση από την Google

Μετά την παραίτησή του από την Google, το 2007, προχώρησε σε ένα τολμηρό βήμα ανοίγοντας κάτι δικό του, τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου Ouku τον οποίο το 2010 πούλησε για 2,2 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια ίδρυσε τη Leqi, έναν άλλον ιστότοπο, σκοπός του οποίου ήταν να βοηθήσει εταιρείες να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους σε ιστοσελίδες και εφαρμογές όπως το Taobao της Alibaba και η JD.com Inc και στην πορεία δημιούργησε τη Xunmeng, ένα στούντιο τυχερών παιχνιδιών. Κοιτάζοντας πίσω μετανιώνει και εξομολογείται το εξής: «Ήμουν πολύ προσηλωμένος στους στόχους μου, προσπαθώντας να είμαι πρώτος».

Το σπάνιο πρόβλημα υγείας

Το στοιχείο που δίνει μία άλλη διάσταση στην ιστορία επιτυχίας είναι ένα πρόβλημα υγείας που έφερε την ανατροπή στη ζωή του Χουάνγκ, η οποία τελικά δεν αποδείχθηκε καθοριστική. Λόγω μιας σπάνιας μόλυνσης στο αυτί, ο Χουάνγκ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες του σε ηλικία μόλις 33 ετών. Η περίοδος όμως της αποχής από την εξερεύνηση της καινοτομίας δεν διήρκεσε πολύ. Το 2015 ο Χουάνγκ ξεκίνησε να λειτουργεί την εταιρεία Pinduoduo, σε μία περίοδο κυριαρχίας των εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και JD.com. Υπάρχει και ακόμη ένα αξιοσημείωτο στοιχείο στην επαγγελματική ζωή του Κινέζου δισεκατομμυριούχου. Εχει αποδειχθεί ότι είναι ο επιχειρηματίας που έχασε τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο, συγκεκριμένα 27 δισ. δολάρια το 2021.

Σε αντίθεση με πολλούς επιχειρηματίες που αδημονούν για την ημέρα που θα χτυπήσουν το καμπανάκι της Wall Street για την εισαγωγή της εταιρείας τους στο χρηματιστήριο, ο Χουάνγκ προτίμησε να μείνει την εποχή εκείνη στη γενέτειρά του, κοντά στην οικογένειά του. Από διευθύνων σύμβουλος της Pinduoduo αποσύρθηκε τον Ιούλιο του 2020 για να αναλάβει τον θώκο, όπως και χρέη προέδρου, ο Τσεν Λέι. Ο Χουάνγκ διατηρεί, πάντως, το 28% της Pinduoduo και τη δεδομένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, εστιάζει στην έρευνα στον τομέα τροφίμων και βιοεπιστημών.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενα στην Pinduoduo, υπογραμμίζουν ότι φημίζεται για το πρωτοποριακό μοντέλο κοινωνικού εμπορίου, την έμφαση στην προσιτή τιμή και την υποστήριξη της αγροτικής ανάπτυξης. Στο παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο αποτελεί ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα λόγω της ταχείας ανάπτυξης στην αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις