Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοποιητής χάσκι – ποινικός κώδικας: Τι φέρνει το νομοσχέδιο για τους βασανιστές ζώων
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοποιητής χάσκι – ποινικός κώδικας: Τι φέρνει το νομοσχέδιο για τους βασανιστές ζώων

Κακοποιητής χάσκι - ποινικός κώδικας: Υποχρεωτική έκτιση ποινής, διπλασιασμό του μέγιστου ύψους της χρηματικής ποινής αι δυσκολότερη υφ’ όρον απόλυση

Υποχρεωτική έκτιση ποινής, διπλασιασμό του μέγιστου ύψους της χρηματικής ποινής από 50.000 σε 100.00 αλλά και δυσκολότερη υφ’ όρον απόλυση φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους κακοποιητές– βασανιστές ζώων συντροφιάς με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2023.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, προβλέφθηκαν μάλιστα πριν από το έγκλημα στην Αράχωβα που έχει σοκάρει την κοινή γνώμη με τη φρικτή κακοποίηση μέχρι θανάτου του Όλιβερ, του 8χρονου χάσκι, το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου. Όπως είναι γνωστό για το αδίκημα του φόνου ζώου συντροφιάς προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή.

Διπλασιασμός του μέγιστου ύψους της χρηματικής ποινής

Πλέον με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται διπλασιασμός του μέγιστου ύψους της χρηματικής ποινής από 50.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στις 100.000 ευρώ. (άρθρο 102 παρ.2 ). Μάλιστα, η μέγιστη χρηματική ποινή των 100.000 ευρώ μπορεί με τις προσαυξήσεις 110% να φτάσει τις 220.000 ευρώ και βεβαιώνεται ως χρέος προς το δημόσιο, ενώ σε περίπτωση μη πληρωμής του έχει πλέον αξιόποινο χαρακτήρα και διώκεται (καθώς υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ) με απειλούμενη ποινή φυλάκισης 3 με 5 έτη. (άρθρο 48 του νομοσχεδίου).

Επιπλέον για τις περιπτώσεις αυτές με τις νέες τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται άμεση παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων στο ευέλικτο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, χωρίς δηλαδή τη χρονοβόρα διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων. Αυτό σημαίνει πως όταν η ανάκριση περαιώνεται η δίκη θα ξεκινά τουλάχιστον 6 έως 10 μήνες συντομότερα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Δυσκολότερη η υφ’ όρον απόλυση

Σημαντική είναι μάλιστα η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία το δικαστικό συμβούλιο θα εξαρτά την κρίση του για την απόλυση του κρατουμένου από ουσιαστικά κριτήρια, όπως η κοινωνική επικινδυνότητα, το προφίλ του δράστη και η απαξία της πράξης, πέραν της συμπλήρωσης του τυπικού χρονικού ορίου των 2/5 δηλ. 4 ετών αν επιβληθεί η μέγιστη ποινή των 10 ετών. Μπορεί δηλαδή ένα δικαστικό συμβούλιο «ζυγίζοντας» όλα τα δεδομένα να αποφασίσει ότι θα πρέπει ο καταδικασθείς να παραμείνει στη φυλακή για όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής, δηλαδή μέχρι και 10 έτη για το φόνο του ζώου και επιπρόσθετα 3 έως 5 έτη για τη μη καταβολή της χρηματικής ποινής που το δικαστήριο του επιβάλει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις