Ζητά από το υπουργείο Εμπορίου να κάνει έρευνα
Αμερικανός γερουσιαστής ζητά από την κυβέρνηση να κάνει έρευνα για τον αντίκτυπο που έχουν για την εθνική ασφάλεια οι εισαγωγές σκόρδου από την Κίνα. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρικ Σκοτ με επιστολή του στο υπουργείο Εμπορίου υποστηρίζει ότι το κινεζικό σκόρδο είναι μη ασφαλές, επικαλούμενος ανθυγιεινές μεθόδους παραγωγής. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα σκόρδου στον κόσμο, αλλά το συγκεκριμένο εμπόριο με τις ΗΠΑ είναι αντικείμενο συζήτησης και ανησυχιών εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι διαθέτει το σκόρδο στην αγορά σε τιμές κάτω του κόστους.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 η Ουάσινγκτον επέβαλε υψηλούς δασμούς ή φόρους στις κινεζικές εισαγωγές, προκειμένου να μην τεθούν εκτός αγοράς οι Αμερικανοί παραγωγοί. Το 2019, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, αυτοί οι δασμοί αυξήθηκαν. Στην επιστολή του, ο γερουσιαστής αναφέρεται σε αυτά τα επιχειρήματα, αλλά δεν σταματά εκεί. Κάνει λόγο για «σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία», σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια του σκόρδου που καλλιεργείται σε άλλες χώρες «κυρίως στην κομμουνιστική Κίνα».
Ο γερουσιαστής ζητά από το υπουργείο Εμπορίου να αναλάβει δράση
Αναφέρεται σε πρακτικές οι οποίες- γράφει- είναι «καλά τεκμηριωμένες» σε βίντεο στο διαδίκτυο, blog μαγειρικής και ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων για την καλλιέργεια σκόρδου σε λύματα. Σύμφωνα με τον Σκοτ, αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν «τη χρήση ανθρώπινων περιττωμάτων και κάθε είδους λυμάτων ως λίπασμα για το σκόρδο» μεταξύ άλλων.
Ο γερουσιαστής ζητά από το υπουργείο Εμπορίου να αναλάβει δράση, με βάση νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τον αντίκτυπο που έχουν συγκεκριμένες εισαγωγές στην ασφάλεια των ΗΠΑ. Μάλιστα, γράφει λεπτομερώς τους διαφορετικούς τύπου σκόρδου που κατά την άποψή του πρέπει να εξεταστούν: ολόκληρο, χωρισμένο σε σκελίδες, αποφλοιωμένο ή μη, φρέσκο και κατεψυγμένο μεταξύ άλλων. «Η ασφάλεια και η ασφάλεια των τροφίμων είναι μια υπαρξιακή έκτακτη ανάγκη που θέτει σοβαρές απειλές για την εθνική ασφάλειά μας, τη δημόσια υγεία και την οικονομική ευημερία», τονίζει.
Το 2017, το γραφείο του πανεπιστημίου McGill του Κεμπέκ που προσπαθεί να εκλαϊκεύσει και να εξηγήσει επιστημονικά ζητήματα, ανέφερε πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» πως λύματα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα στην καλλιέργεια σκόρδου στην Κίνα.