Η ΝΔ διατηρεί την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό καθώς έχει προβάδισμα 23,6 μονάδων έναντι του δεύτερου κόμματος που είναι ξανά το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά. Στην πανελλαδική έρευνα της GPO καταγράφεται για πρώτη φορά το κόμμα «Νέα Αριστερά», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το καθοδικό σπιράλ, πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό. Αναλυτικά, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,7%. Δεύτερο κόμμα καταγράφεται και πάλι το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό όμως στο 12,1% (διαφορά 23,6 μονάδων από ΝΔ). Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη κατρακυλά στο 9,8% (για πρώτη φορά σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από πολλά χρόνια, με διαφορά 25,9 μονάδων από το πρώτο κόμμα).
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,9%, η Ελληνική λύση με 5,4%, οι Σπαρτιάρες με 3,2%. Το κόμμα Νέα Αριστερά, που μετράται για πρώτη φορά κινείται στο 2,5%. Η Πλεύση βρίσκεται στο 2,8%, η Νίκη στο 2,7% και το ΜέΡα25 στο 1,5%. Οι αναποφάσιστοι είναι ποσοστό 10,9%.
Δημοσκόπηση GPO: Πρόθεση ψήφου
Νέα Αριστερά: Πολύ και αρκετά πιθανό να την ψηφίσει στις ευρωεκλογές ένα 5,8%
Ειδικότερα, σε σχέση με τη Νέα Αριστερά, στην δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται σήμερα στα Παραπολιτικά, η οποία διεξήχθη το διάστημα 5 έως 7 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε δηλαδή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου φορέα που δημιούργησαν οι 11 βουλευτές καταγράφονται τα εξής: Την είδηση της δημιουργίας της νέας πολιτικής κίνησης παρακολούθησε ή πληροφορήθηκε περίπου το 90% των πολιτών, δείγμα του ενδιαφέροντος που προκαλεί η κατάσταση στον πολιτικό χώρο ο οποίος εκτείνεται από τη ριζοσπαστική και την ανανεωτική Αριστερά έως και το Κέντρο.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θεωρούν πολύ και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τη «Νέα Αριστερά» στις επερχόμενες ευρωεκλογές και το οποίο αθροίζεται στο 5,8% επί του συνόλου, με το 2,4% να εμφανίζεται βέβαιο για την επιλογή του και το 3,4% να τη θεωρεί αρκετά πιθανή.
Η εκλογική επιρροή της «Νέας Αριστεράς», όπως και των υπόλοιπων κομμάτων αποτυπώνεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, όπου ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό της τάξης του 2,5%, πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου.