Μητσοτάκης Βρυξέλλες -Σύνοδος Κορυφής: Να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι από την ΕΕ για το μεταναστευτικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βρυξέλλες -Σύνοδος Κορυφής: Να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι από την ΕΕ για το μεταναστευτικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης Βρυξέλλες -Σύνοδος Κορυφής: Νέο «όχι» Ορμπάν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία

14.12.2023 | 11:47

Την ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για το μεταναστευτικό και τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, αλλά και να υπάρξει μια ενιαία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του πολέμου στο Ισραήλ, τόνισε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Παράλληλα τόνισε ότι η Σύνοδος καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικογένειας με πρώτο θέμα στην ατζέντα τη διεύρυνση. «Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη διεύρυνση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Είναι ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα αυτές οι διαπραγματεύσεις για να σταλεί ένα μήνυμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για να εξασφαλίσουμε πόρους για κρίσιμες προτεραιότητες της ΕΕ όπως το μεταναστευτικό. Να εξασφαλιστούν πόροι. Όταν ελήφθησαν αποφάσεις για το προηγούμενο πλαίσιο πριν από 3 χρόνια δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη περισσότερων πόρων για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Είναι επομένως απολύτως απαραίτητο» πρόσθεσε «να προστεθούν πόροι γι’ αυτό και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Ντουμπάι και τον COP28. Είναι σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια να περιορίσουμε τις επιπτώσεις για την κλιματική κρίση. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και χαιρόμαστε που έστω και την τελευταία στιγμή η παγκόσμια κοινότητα πέτυχε μια συμφωνία για το μέλλον του πλανήτη».

Νέο όχι Ορμπάν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία

Όχι στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία λέει ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμανε ότι δεν σχετίζεται κανένα ουγγρικό θέμα με αυτό της Ουκρανίας. «Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Ορμπάν, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις. Όσον αφορά στην χρηματοδότηση της Ουκρανίας, σημείωσε, βραχυπρόθεσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει να είναι έξω από αυτόν. Τέλος, σε σχέση με την Γεωργία ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Γεωργία είναι εντάξει. Όλοι σας αγαπούν».

Συστράτευση για να πείσουν τον Ορμπάν να μην «φρενάρει» το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία

Το ουκρανικό θα είναι το βασικό θέμα στην «ατζέντα» των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, στη διήμερη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα θέσει επί τάπητος το θέμα της οικονομικής βοήθειας, ύψους 50 δισ. ευρώ, για την Ουκρανία, το οποίο βεβαίως θα συνοδεύεται και από τις συνομιλίες για την ταχύτερη ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια». Το θέμα όμως είναι ότι η Ουγγαρία όπως και άλλα ευρωπαϊκά δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την ταχύτερη έναρξη των συνομιλιών για την προσχώρηση της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βάλουν τα δυνατά τους προκειμένου να αποτρέψουν τη Βουδαπέστη να από το να μπλοκάρει την απόφαση των «27» για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα έχουν συνομιλίες με τον ισχυρό ηγέτη της Ουγγαρίας, Βικτόρ Ορμπάν, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα. «Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ουγγαρία σήμερα καθώς οι Βρυξέλλες ξεκινούν μια διήμερη σύνοδο κορυφής προκειμένου να αποφασιστούν οι προτεραιότητες των δαπανών – συμπεριλαμβανομένης της προτεινόμενης διευκόλυνσης, ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία – και μια καίρια απόφαση για το αν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για την ένταξη του Κιέβου στην Ε.Ε.

Βέτο

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσπάθησε να επισκιάσει τις προετοιμασίες της συνόδου κορυφής τις τελευταίες εβδομάδες αφού απείλησε δύο φορές με επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ότι θα ασκήσει βέτο μπλοκάροντας το πακέτο δαπανών για την Ουκρανία και καθυστερώντας την απόφαση για τις διαπραγματεύσεις σε ότι φορά την προσχώρηση της εμπόλεμης χώρας στους κόλπους της Ε.Ε. Εάν οι «27» δεν μπορούν να συμφωνήσουν ομόφωνα για το ταμείο βοήθειας για την Ουκρανία, τα 26 κράτη- μέλη είναι διατεθειμένα να βρουν έναν εναλλακτικό μηχανισμό για την οικονομική ενίσχυση της χώρας.

Εκτός από το ουκρανικό, τα άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη που θα συζητηθούν στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών περιλαμβάνουν το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε όπως και την αναθεώρηση του επταετούς προϋπολογισμού του μπλοκ, γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Επιπλέον, οι ηγέτες των «27» αναμένεται να συζητήσουν και άλλα θέματα, όπως το Μεσανατολικό, την Ασφάλεια και Άμυνα στην Ευρώπη, το μεταναστευτικό, τις υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Εσθονή πρωθυπουργός: Η ΕΕ πρέπει να επιτύχει συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

Η ΕΕ πρέπει να επιτύχει συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν της είπε πως δεν διαβλέπει συμφωνία σε αυτό.

«Μόλις είχα μια κουβέντα με τον Βίκτορ Ορμπάν. Είπε ότι δεν βλέπει συμφωνία αμέσως», δήλωσε η Κάλας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Ουκρανία, τόνισε η Κάλας, έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι οποίες θα διαρκέσουν μερικά χρόνια.

Την ανάγκη για περισσότερα χρήματα στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Την ανάγκη για περισσότερα χρήματα στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας για τις συζητήσεις που αφορούν στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για ένα δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου είναι εκείνο που αναμένεται να κυριαρχήσει των συζητήσεων. Ελπίζουμε να υπάρξει κατάληξη. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα. Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σημαντικό να υπάρξουν περισσότερα χρήματα στο θέμα της μετανάστευσης» ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρχουν αποφάσεις «προς την κατεύθυνση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Προσέθεσε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν σημαίνει και ένταξη στην ΕΕ. Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης «είναι μια μακρά διαδικασία που βοηθά τις υποψήφιες χώρες να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επίσης, σημείωσε την ανάγκη να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να υπάρχουν συμπεράσματα για την Μέση Ανατολή.

”Υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας”

«Υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, ένας πόλεμος στη γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν σήμερα δεν συζητήσουμε ουσιαστικά και διεξοδικά αυτό το θέμα κι αν δεν υπάρξουν συμπεράσματα από το σημερινό Συμβούλιο, τότε στέλνουμε ένα λανθασμένο μήνυμα ως ΕΕ» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα για πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που βρισκόμαστε, η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται σοβαρότητα και σίγουρα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς ή άλλους σκοπούς και εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων. Φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν, θα τον επισκεφτώ». «Φυσικά και θα το επιδιώξω και θα σας πω ότι μετέφερα αυτή την ετοιμότητα μου και στον ίδιο αλλά και μέσω τρίτων. Εάν υπήρχε και ένα ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνάντηση, σίγουρα όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση. Η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και δεν προσφέρεται, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, 50 χρόνια μετά και τα τετελεσμένα να ενισχύονται συνεχώς. Δεν προσφέρεται για την εξυπηρέτηση των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων» συμπλήρωσε.

Exit mobile version