Σύνοδος κορυφής Ουκρανία: Ιστορική απόφαση για την Ουκρανία
Χωρίς συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε στις 03:30 (ώρα Ελλάδας), η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου να αποτελεί «αγκάθι». Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, παρά τις πολύωρες συζητήσεις. Θετική εξέλιξη ωστόσο, χαρακτηρίστηκε η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και την Δημοκρατία της Μολδαβίας. Τα μεσάνυχτα διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών. Οι 27 επέστρεψαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων λίγο μετά τη 01:30 (02:30). Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα επιστρέψουν στο τραπέζι στις αρχές του 2024, για να συζητήσουν εκ νέου την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία. Η Ουγγαρία εμπόδισε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διατεθούν 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είπε μετά το τέλος της Συνόδου ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Οι «27» αποφάσισαν η διαπραγμάτευση για το ζήτημα να συνεχιστεί τον Ιανουάριο, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο κ. Ρούτε. «Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν θα ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες», είπε μεταξύ άλλων. Από τη πλευρά τους, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση των «27» να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Ιστορική συμφωνία για Ουκρανία -Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Όρμπαν
Η ιστορική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία επετεύχθη χθες περί τις 18:30 (19:30), αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αποχώρησε από το δωμάτιο της συνεδρίασης και οι υπόλοιποι 26 είπαν «ναι». Μάλιστα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έφυγε από την αίθουσα έξαλλος μετά την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ, όπως επιβεβαίωσαν και στον Guardian τρεις αξιωματούχοι. «Ο Όρμπαν δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν υιοθετήθηκε το κείμενο», αποκάλυψε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Άλλοι διπλωμάτες είπαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε στη σύνοδο να αποχωρήσει ο Όρμπαν από την αίθουσα κατά τη λήψη της απόφασης για την Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που εξέφραζε διαφωνίες και εκφράζονταν φόβοι ότι θα ασκούσε βέτο, αποφάσισε τελικά να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία.
Δεν άσκησε βέτο ο Όρμπαν
Παρά τους λεονταρισμούς του, ο Όρμπαν δεν άσκησε τελικά βέτο. Στην αλλαγή στάσης του Όρμπαν έπαιξε ρόλο προφανώς η απόφαση της Κομισιόν να «ξεπαγώσει» δεσμευμένα κονδύλια για τη συνοχή, ύψους 10,2 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για την Ουγγαρία, αλλά είχαν μπλοκαριστεί λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Όρμπαν αποφάσισε να μην κάνει χρήση του βέτο. Ο κ. Όρμπαν, περίπου δέκα λεπτά μετά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση, ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο εμμένει στην πάγια θέση του, κρίνοντας ότι πρόκειται για «κακή συμφωνία».
Ζελένσκι: «Είναι μια νίκη για την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη»
Η απρόσμενη απόφαση για την Ουκρανία, λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας, χαιρετίστηκε αμέσως από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Είναι μια νίκη για την Ουκρανία, για όλη την Ευρώπη, μια νίκη που εμπνέει και μας καθιστά ισχυρότερους» ανέφερε. «Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να πολεμούν για την ελευθερία», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τους Ευρωπαίους να μην αγνοήσουν αυτό το «ραντεβού με την ιστορία». Η ανησυχία του Ουκρανού προέδρου ήταν εμφανής, καθώς φοβόταν πως η χώρα του δεν θα έπαιρνε αυτό που χρειαζόταν από τη σύνοδο κορυφής. Έτσι, αποφάσισε ο ίδιος να μεταβεί στις Βρυξέλλες σε μια έκκληση της τελευταίας στιγμής, η οποία όμως δεν χρειάστηκε.
Οι αποφάσεις για Γεωργία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία και Αλβανία
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ενώ η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έκθεση ως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη απόφασης. Για τη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρεται ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη φάση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία μόλις εφαρμόσει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τις εσωτερικές της διαδικασίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να επιταχύνει την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών». Καμία αναφορά δεν υπάρχει στα συμπεράσματα για την Αλβανία.
Στις 11:00 νέα σύσκεψη στις Βρυξέλλες
Οι «27» επιστρέφουν στο τραπέζι αργότερα σήμερα (στις 10:00 τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), με ανοιχτή την αναθεώρηση του ΠΔΠ, αλλά και την Μέση Ανατολή να αποτελεί επίσης δύσκολο ζήτημα.