Προϋπολογισμός 2024 – Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα μετά από μια 10ετή κρίση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2024 – Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα μετά από μια 10ετή κρίση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης

17.12.2023 | 20:05

Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα μετά από μια δεκαετή κρίση, τόνισε από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. «Παρά τις διεθνείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και την ενεργειακή κρίση, έδειξε ανθεκτικότητα. Η ελληνική οικονομία θεωρείται από τους διεθνείς αναλυτές ως μια οικονομία με θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, και υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το 2024 η ελληνική οικονομία θα κληθεί να απαντήσει σε εφτά σημαντικές προκλήσεις, που συνιστούν ταυτόχρονα και τις επτά κυριότερες προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτές είναι: η διατήρηση της ανθεκτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων, ενίσχυση της εξωστρέφειας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Ο κ. Χατζηδάκης, θέλησε να τονίσει ότι ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός κοινωνικής συνοχής, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί αυξήσεις στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία είναι στα 481 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας έχει αυξηθεί κατά 255 εκατομμύρια ευρώ.

H κριτική της αντιπολίτευσης

Ο κ. Χατζηδάκης, απάντησε και στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όπως είπε, αμφισβήτησαν τη σημαντική άνοδο στις εξαγωγές, ενώ ασκήθηκε κριτική και για τη διαχείριση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους. Ειδικότερα, για το δημόσιο χρέος, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως η Ελλάδα από 180,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χρέος το 2019, με βάση την Κομισιόν, μείωσε το χρέος της στις 172,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2022. Είναι η ταχύτερη μείωση χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», υπογράμμισε για να προσθέσει πως θα μειωθεί περαιτέρω στις 160,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2023, και στις 151,9 το 2024.

Αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος, ο κ. Χατζηδάκης παρέθεσε στοιχεία λέγοντας ότι« το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση, από 68% το 2019 σε 61% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η μείωση συνιστά μια ορατή βελτίωση όσον αφορά στην εύρυθμη διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ιδιωτικό χρέος δεν παραμένει κρίσιμο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνία».

Exit mobile version