Νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Τον Ιανουάριο στη Βουλή

ΕΛΛΑΔΑ

Νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Τον Ιανουάριο στη Βουλή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Παιδείας

18.12.2023 | 15:00

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τον Ιανουάριο του 2024, έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μια πρόθεση την οποία έχει αναπτύξει και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής την Κυριακή (17/12) στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα». «Νομίζω ότι εντός του 2024 έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μια μεγάλη αλλαγή για την οποία έχω πολλές φορές δεσμευθεί και μιλώ για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μια μεγάλη διπλή μεταρρύθμιση. Από τη μια πλευρά χτίζοντας πάνω στις σημαντικές αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους, να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή», τόνισε ο πρωθυπουργός. Σκοπός είναι να καταστεί η Ελλάδα «περιφερειακός πόλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης».

Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Παιδείας στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας (18-22/12).
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης από την πλευρά του, σε συνέντευξη που έδωσε στο Political είχε εξηγήσει πως «τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, ως παραρτήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού – σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει τόσο το Σύνταγμα όσο και το ενωσιακό δίκαιο- να χαρακτηρίζονται από υψηλά κριτήρια, τα οποία θα αποφασιστούν σε συνεννόηση με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης». Ο ίδιος τόνισε ότι «θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία με τις κατάλληλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναδείχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού της και προσελκύοντας καθηγητές και φοιτητές από άλλες χώρες».

Exit mobile version