Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Έτσι ιδρύθηκαν οι σύνδεσμοι που αποτελούν τον… «στρατό» των προέδρων
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έτσι ιδρύθηκαν οι σύνδεσμοι που αποτελούν τον… «στρατό» των προέδρων

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την ίδρυση των συνδέσμων οπαδών που είναι ο… στρατός των προέδρων!

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι ιδιοκτήτες, προκειμένου να κερδίσουν κάποια εύνοια απειλούσαν πως, εάν δεν γίνει το δικό τους, θα… κατεβάσουν σε διαδήλωση τον κόσμο τους! Έτσι η πολιτεία μπροστά στον κίνδυνο «διατάραξης της τάξης», υπέκυπτε  στις… ορέξεις των προέδρων των ΠΑΕ!

Παναθηναϊκός και η Θύρα 13

Σε ένα αγώνα κυπέλλου που διεξήχθη πριν από 60 χρόνια το 1963, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ των «αιωνίων», ζήσαμε κάτι το πρωτοφανές για εκείνη την εποχή. Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του οι ομάδες ήταν ισόπαλες! Θα μου πει κάποιος αυτό ήταν κακό; Όχι. Όμως και οι δυο προηγούμενοι αγώνες έληξαν ισόπαλοι και μάλιστα με το ίδιο σκορ. Έτσι οι φίλαθλοι τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού θεώρησαν ότι το ντέρμπυ ήταν στημένο και μπήκαν όλοι μέσα και κατέστρεψαν το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας! Να σημειώσω πως εκείνη την εποχή στις αίθουσες κινηματογράφου της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγαλουπόλεων προβαλλόταν η ταινία «ο τρελάρας» με τον Θανάση Βέγγο. Πρέπει να προσθέσω ότι στο έργο που «γυρίστηκε» το 1963, ο Θανάσης Βέγγος δίνει «ραντεβού στο πέταλο». Μάλιστα στην ταινία αυτή καταγράφεται για πρώτη φορά ότι οι ένθερμοι οπαδοί κατευθύνονται στο πέταλο του γηπέδου, με γνωστή τη συνέχεια!

Με αφορμή όλα αυτά ο Παναθηναϊκός έβαλε σκοπό και στόχο την ίδρυση ενός συνδέσμου. Κάτι που έγινε πράξη τρία χρόνια μετά. Το 1966 ιδρύθηκε η «Θύρα 13». Και φυσικά καταγράφεται ως ο πρώτος επίσημος σύνδεσμος φιλάθλων ομάδας. «Είμαι της 13… γιος του Παναθηναϊκού», έλεγαν οι φίλοι της πράσινης ομάδας. Να πούμε ότι το «13» με όλα όσα σημειώθηκαν μέχρι σήμερα έγραψε σε χρόνο ρεκόρ ιστορία! Έτσι το 13 είναι, για την ακρίβεια έγινε, ένα νούμερο μύθος, που συχνά μπαίνει μπροστά και από το όνομα του Παναθηναϊκού.

Η Θύρα 7 κάνει την εμφάνισή της

Στον Ολυμπιακό, βλέποντας πως ο αιώνιος αντίπαλός τους, ο Παναθηναϊκός, «έφτιαξε» τη «Θύρα 13» ιδρυθούν την ΠΕΦΟ, την Πανελλήνια Ένωση Φιλάθλων Ολυμπιακού, με επικεφαλής τον Κώστα Μπαρμπή. Αργότερα θα ιδρυθεί η «Θύρα 7», η οποία θα γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο από το ατύχημα που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου του 1981. Να πούμε πως στη θύρα αυτή συγκεντρώνονται οι φανατικοί οπαδοί του Ολυμπιακού, όπως συμβαίνει φυσικά και με τις θύρες των άλλων ομάδων. Η «Θύρα 7» έχει σημαδευτεί από το τραγικό δυστύχημα της 8ης Φεβρουαρίου του 1981. Την ημέρα εκείνη ο Ολυμπιακός στο ντέρμπυ με την ΑΕΚ πέτυχε πολύ σπουδαία και μεγάλη νίκη με 6-0. Στο τέλος στους πανηγυρισμούς και μπροστά σε μια κλειστή ή μισάνοικτη θύρα 7 έγινε το κακό. Ο απολογισμός ήταν τρομερός. Είχαμε 21 νεκρούς! Να προσθέσω πως «για το συγκεκριμένο συμβάν γυρίστηκε και ταινία το 1983 από τον Νίκο Φώσκολο με τίτλο «Θύρα 7 – Η μεγάλη στιγμή» που έκανε πάταγο, όπως διαβάζουμε στον Τύπο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά «οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά έχουν πάρει το συγκεκριμένο νούμερο ως σύμβολο και το 7 πλέον είναι συνώνυμο της ιστορίας του Ολυμπιακού» γράφουν οι ιστορικοί! Και φυσικά ο πυρήνας των φιλάθλων της ομάδας μαζεύεται στην συγκεκριμένη θύρα, προκειμένου να αποτελέσει τον δωδέκατο παίκτη των ερυθρολεύκων»!

 

 Οι… αετοί, της ΑΕΚ παλικάρια!

Η ΑΕΚ, πιο γνωστή εκείνη την παλιά εποχή ως «Ένωση», ίδρυσε τη «Θύρα 21»! Ήταν το 1975 που ακόμη δεν είχαν αρχίσει οι φασαρίες, ενώ οι μετακινήσεις των φιλάθλων γινόταν με ασφάλεια. «Εμπρός αητέ της ΑΕΚ…», έγραφαν οι συνάδελφοι. Να προσθέσουμε ότι το όνομα της ΑΕΚ συνοδεύεται από ένα νούμερο και αυτό δεν είναι άλλο από το 21! Έτσι η «Θύρα 21» είναι αυτή που επέλεξαν για να οργανωθούν καλύτερα και να φτιάξουν τον δικό τους πυρήνα οι οπαδοί της «Ένωσης». Ήταν το 1975, πριν από 48 χρόνια. Και όπως διαβάζουμε «επτά χρόνια αργότερα ιδρύεται η Original, η οποία φυσικά παίρνει μαζί της το 21, το οποίο την ακολουθεί για πάντα! Να αποκαλύψουμε όμως πως «σε κάποια φάση η Θύρα 21 είχε έρθει σε ρήξη με την Original, ωστόσο το 21 παρέμεινε κοινός παρονομαστής των δύο έστω και στα δύσκολα. Την ονομασία της Θύρας 21 έχουν πάρει πολλοί «κιτρινόμαυροι» σύνδεσμοι σε όλη την Ελλάδα και ο «μύθος» της συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι οι φίλοι του δικεφάλου δεν είχαν δικό τους σπίτι»! Είχαν χάσει την φυσική τους έδρα τη Νέα Φιλαφέλφεια, όπου εκεί βρισκόταν η συγκεκριμένη ιστορική θύρα. Τώρα με το νέο γήπεδο ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ – Αγία Σοφία όλα επανήλθαν στην κανονικότητά τους!

 Ο ΠΑΟΚ και η «Θύρα 4»!

Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Συνδέσμου της ΑΕΚ, ο δικέφαλος της Θεσσαλονίκης θα φτιάξει τον δικό του. Έτσι ο ΠΑΟΚ το 1976 πριν από 47 χρόνια ιδρύει τη «Θύρα 4»! Να πούμε πως η θύρα αυτή αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη μια τεράστια σελίδα στο «οπαδικό κίνημα»! Είναι βέβαιο ότι η «Θύρα 4» συγκαταλέγεται μεταξύ των ποιο «καυτών» της χώρας! Όπως διαβάζουμε «το πέταλο όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη θύρα είναι ο τόπος συνένωσης όλων των φανατικών «ασπρόμαυρων» οπαδών. Η ιστορία αυτή ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του 1970»! Να αποκαλύψουμε τι είναι το… μπαμ! «Η πολεμική ιαχή «Του…μπα» είναι γνωστή σε όλους τους αντίπαλους και τους προκαλεί δέος…», γράφουν οι συνάδελφοι στις εφημερίδες της εποχής. Και συνεχίζουν. «Φυσικά ο κεντρικός σύνδεσμος των φίλων του «δικεφάλου του Βορρά» ονομάζεται θύρα 4 και οργώνει όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1977 εώς το 1979 η «Θύρα 4» είχε μεταφερθεί στην «θύρα 7» λόγω της κόντρας που είχαν τότε με τον πρόεδρο Γιώργο Παντελάκη»!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις