Χρήστος Λέντζος: Στην πολυσύχναστη καρδιά της Αθήνας, υπήρχε ένα καφέ που ξεπερνούσε τα συνηθισμένα
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο Χρήστος Λέντζος, δημιουργός του θρυλικού φραπέ, ή αλλιώς… ο άνθρωπος που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Εκεί, δόθηκαν ραντεβού, γεννήθηκαν έρωτες, τελείωσαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι απόλαυσαν τον μυθικό του φραπέ, αυτόν που έφερνε παρέες από την άλλη άκρη της Αθήνας για να τον απολαύσουν.
Πράγματι, το καφέ του Χρήστου Λέντζου έγινε σημείο αναφοράς στην πλατεία Παγκρατίου στον αριθμό 3. Ο μύθος γύρω από τον καλύτερο φραπέ της Αθήνας κρατά μέχρι και σήμερα. Άλλοι έλεγαν ότι έβαζε μέσα αβγό, άλλοι κρέμα γάλακτος, κανείς όμως δεν έμαθε ποτέ ποιο ήταν αυτό το μυστικό συστατικό, που έκανε τον φραπέ του μοναδικό. Αν και ο ίδιος υποστήριζε πως η επιτυχία κρυβόταν στη ζάχαρη, οι πιο πολλοί πιστεύουν και δικαίως, πως… δεν θα μας το έδινε και στο πιάτο. Τραπέζι ελεύθερο στο μαγαζί δεν υπήρχε.. ούτε για δείγμα.
Χρήστος Λέντζος: Από τις Μηλιές στην Αθήνα
Σε ηλικία 17 ετών το 1957,ο μικρός Χρήστος παίρνει την απόφαση να αφήσει τις Μηλιές Ηλείας και αναζητήσει καλύτερη μοίρα στην Αθήνα που είχε μόλις αρχίσει να συνέρχεται από την Γερμανική κατοχή ενώ η χώρα σπαρασσόταν από τον Εμφύλιο. Πιάνει δουλειά στο ζαχαροπλαστείο του Παπασπύρου, εκεί που θα γνωρίσει και την σύζυγό του, χωρίς να φαντάζεται ότι ακριβώς απέναντι θα έστηνε χρόνια μετά το μαγαζί που θα έκανε τον καλύτερο φραπέ στην Ελλάδα.
Όταν παίρνει μεταγραφή στην «Αίγλη» του Ζαππείου, έχει ήδη στο μυαλό του την ιδέα να ανοίξει ένα δικό του ζαχαροπλαστείο και όταν το κάνει οι ιδιοκτήτες της «Αίγλης» του είπαν ότι καλύτερα θα ήταν να φύγει από το δικό τους μαγαζί. Το έκανε αλλά φρόντισε να πάρει άλλους τέσσερις συναδέλφους του μαζί, πρόσθεσε δύο ακόμη άτομα από το χωριό του και έτσι σήκωσε ρολά ο «Λέντζος» στην οδό Βρυάξιδος. Λίγα χρόνια μετά εξαιτίας μιας άρρωστης υπαλλήλου θα γεννηθεί ο περίφημος καφές του, όταν ο κύριος Χρήστος θα πιάσει το πόστο της και θα αρχίσει τα πειράματα για τον τέλειο κατά τη γνώμη του φραπέ.
Χρήστος Λέντζος: Τι έβαζε τελοσπάντων;
«Η παρασκευή του μείγματος από τον οποίο προέκυπτε ο φραπές κόστιζε πολύ θα πει χρόνια μετά σε μια συνέντευξη του. «Έβαζα τέσσερις κουταλιές της σούπας καφέ. Μία κούπα ζάχαρη και ενάμιση ποτήρι νερό. Αυτά τα έβαζα στο μίξερ κι έβγαζα τέσσερις καφέδες. Τον φραπέ τον είχε φτιάξει κάποιος στη Θεσσαλονίκη με το καλαμάκι. Εγώ ήμουν ο πρώτος που τον έφτιαξε με μίξερ. Έρχονταν άνθρωποι να πιούν τον καφέ μου, όχι μόνο από όλη την Ελλάδα αλλά και τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο».
Έπινε.. εσπρέσο!
Έβγαζε 300 καφέδες με την συσκευασία των δυόμιση κιλών την ώρα που οι άλλοι έβγαζαν 1000 αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τον απασχόλησε ποτέ και ας ήταν το κόστος μεγαλύτερο. Ο «Λέντζος» αποκτάει πολύ γρήγορα την φήμη ότι φτιάχνει τον καλύτερο φραπέ και στις δεκαετίες που θα περάσουν, θα ακουστούν σχεδόν τα πάντα για την περίφημη μυστική συνταγή του. Η φιγούρα του κυρίου Χρήστου πίσω από τον πάγκο, με το γυάλινο μπλέντερ να κάνει θόρυβο συνέχεια βγάζοντας καφέδες είναι μια εικόνα που θυμούνται χιλιάδες Αθηναίοι. Το μαγαζί άνοιγε στις πέντε το πρωί και έκλεινε στις δύο τα μεσάνυχτα με τον «βασιλιά του φραπέ» που… έπινε εσπρέσο, να φεύγει αργά το βράδυ.
Όλοι οι καφέδες που έβγαιναν ήταν γλυκείς και αν κάποιος τον ήθελε μέτριο ο κύριος Χρήστος προσέθετε άλλη μια ή δύο κουταλιές καφέ πάνω στη περίφημη κρέμα του φραπέ του. Η τιμή του από διψήφια στην δεκαετία του ‘60 έφτασε τις 700 δραχμές στην δεκαετία του ‘90, όταν η πλατεία Παγκρατίου κατακλυζόταν από κόσμο που ήθελε να τον απολαύσει. Ο Μανώλης Ρασούλης έβαλε τον Λέντζο σε τραγούδι του, όταν μια μέρα που πήγε για καφέ έπεσε πάνω σε μια πρώην του, που συνοδευόταν πλέον από τον νυν! Μετά την εμπειρία οι στίχοι «Καθόμουνα στου Λέντζου και έπινα καφέ και βλέπω έναν τύπο μαζί με σένανε…» προέκυψαν αβίαστα από τον σπουδαίο στιχουργό.
Τέλος εποχής
Η ιστορία του συγκεκριμένου καφέ αρχίζει να οδεύει προς το τέλος της με τον ερχομό της κρίσης και του φρέντο εσπρέσο και το 2013 το εμβληματικό στέκι κλείνει για πάντα.
Στα 83 του πλέον χρόνια ο κύριος Χρήστος στεναχωρήθηκε πολύ και αποτραβήχτηκε μαζί με τις αναμνήσεις και τις θύμισες από άλλα πιο όμορφα και αθώα χρόνια. Η φυγή του, σκόρπισε θλίψη κυρίως στις ηλικίες άνω των σαράντα ετών που πρόλαβαν εκείνο το χάος που κατέκλυζε την πλατεία στο Παγκράτι για την μεσημεριανή ή την απογευματινή ραστώνη. Αυτή που περιελάμβανε απαραίτητα την ιεροτελεστία του να ανακατεύεις συνέχεια τον φραπέ με το καλαμάκι μιλώντας με κολλητούς ή φλερτάροντας με κορίτσια στην διπλανή παρέα, ενώ η κρέμα του δεν κουνιόταν. Τότε, που κινητά δεν υπήρχαν… Μόνο φίλοι, έρωτες, όνειρα και ο… Λέντζος.
Ο κόσμος του twitter αποχαιρέτησε τον δάσκαλο του φραπέ
“Καθόμουνα στου Λέντζου και έπινα καφέ – Ρασούλης, Νικολόπουλος, Κοντογιάννης” Έφυγε ο γνωστός για τον διάσημο φραπέ του,Χρήστος Λέντζος.Η γιαγιά μου μ’εβαζε να ψάχνω για το παιδάκι που είχε βαφτίσει στην Αρχ.Ολυμπία, αλλά τίποτα.Μετά από χρόνια την βρήκεhttps://t.co/rgrhXNa4lC
— ΚΛυμπε (@KLymbe13) December 20, 2023
Έφυγε σε ηλικία 93 ετών ο Χρήστος Λέντζος, ο βασιλιάς του φραπέ…
Ο Λέντζος δεκαετίες τον πιο διάσημο φραπέ της Αθήνας….
Ας είναι ελαφρή το χώμα που θα τον σκεπάσει. pic.twitter.com/W3y6Q2m807— Christos Kazantzoglou (@CKazantzoglou) December 20, 2023
Χρήστος Λέντζος: Πέθανε στα 93 του χρόνια ο δημιουργός του πιο διάσημου φραπέ στην Ελλάδα
Το μυστικό της μακροζωίας είναι στη φραπεδιά
— υπερήφανα ντροπή του έθνους.. #IStandWithJKRowling (@kanekos69) December 20, 2023
Όταν υπήρχε ο Λέντζος όλη η Ελλάδα φραπέ έπινε!!!
— John Paul Tsontas (@zilistas) December 20, 2023
Πέθανε ο “μετρ” του θρυλικού φραπέ, Χρήστος Λέντζος και δε μάθαμε την συνταγή. 😞
— FrauLitsa 🍓 (@FrauLitsa70) December 20, 2023
Πρωτοπόρος και γενναιόδωρος, δεν σέρβιρε καφέ σκέτο. Εγινε τραγούδι, ενώ χιλιάδες Αθηναίοι αλλά και τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο συνέρρεαν στο ζαχαροπλαστείο του στο Παγκράτι για να απολαύσουν –εν είδει μυσταγωγίας- το ρόφημα που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.https://t.co/ghf5LJfoup
— Lucas Velidakis (@UrbanRat7) December 20, 2023