Ο κ. Σχοινάς παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ
Το ιστορικό σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο σχολίασε ο αντιπροεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, μιλώντας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που επετεύχθη την Τετάρτη ανάμεσα στα κράτη -μέλη της ΕΕ.
Σχοινάς: Χρειάστηκαν δεκαετίες για ένα ολικό, ρυθμιστικό, συνεκτικό πλαίσιο για τη μετανάστευση
«Xρειάστηκαν τρία χρόνια για την έγκριση της συμφωνίας. Από την ημέρα που κάναμε την επίσημη πρότασή μας για το νέο σύμφωνο τον Σεπτέμβριο του 2020. Αλλά χρειάστηκαν δεκαετίες για να μπορέσει επιτέλους η Ευρώπη να βρει ένα ολικό, ρυθμιστικό, συνεκτικό πλαίσιο για τη μετανάστευση. Για πολλά χρόνια το προσπαθήσαμε, αλλά ποτέ δεν τα καταφέραμε» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Από σήμερα το πρωί λοιπόν, έχουμε αυτό το νέο πλαίσιο, θεσπισμένο, νομοθετημένο και φέρνει δύο πολύ σημαντικές καινοτομίες. Η πρώτη είναι ότι εγκαθιστά στην εξωτερική περίμετρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια νέα διαδικασία ελέγχου.
Τη λέμε screening, βάσει της οποίας όποιος φτάνει στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα ελέγχεται. Μέσα σε πέντε μέρες, θα υφίσταται έναν έλεγχο ασφάλειας, θα ταυτοποιείται, θα υπάρχει ένας έλεγχος των ατομικών του στοιχείων και της δυνατότητας ή όχι να λάβει προστασία ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο αν αυτή η δυνατότητα είναι υπαρκτή. Θα περνάει στο σύστημα και αν δεν είναι, θα επιστρέφει πίσω» εξήγησε ο κ. Σχοινάς.
«Η δεύτερη κοινοτομία είναι η διαδικασία αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ισχυρό νομικά σύστημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό. Το σύστημα θα του παρέχει ένα μείγμα αλληλεγγύης που απαιτείται», διευκρίνισε μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ. «Για παράδειγμα, αν έχουμε μαζικές εισόδους, τότε το μείγμα αλληλεγγύης θα έχει πολύ ισχυρό στοιχείο μετεγκατάστασης. Αν έχουμε, όπως είχαμε στον Έβρο απόπειρα εισόδου και υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συνόρου, το μείγμα αλληλεγγύης θα παρέχει συνοριοφύλακες, θα παρέχει μέσα, θα παρέχει παρουσία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στα σύνορα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Σχοινάς: 20.000 ευρώ πρόστιμο ανά άτομο για κάθε κράτος που δεν θα παράσχει αλληλεγγύη
«Αν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν δεχτούν μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο θα καταβάλουν χρήματα, κατά το Σύμφωνο» πρόσθεσε. Για το πώς θα καθορίζεται το ύψος της οικονομικής τους συνεισφοράς, ο κ. Σχοινάς είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει πόρτας εξόδου από αυτή την υποχρεώση». «20.000 ευρώ το “πρόστιμο” ανά άτομο για κάθε κράτος – μέλος που δεν θα παράσχει αλληλεγγύη». Ο κ. Σχοινάς αναφερόμενος στην τροπολογία που δίνει άδεια εργασίας και διαμονής σε μετανάστες που βρίσκονται τουλάχιστον 3 χρόνια στην Ελλάδα είπε ότι «απόλυτα συμβατή με τις κοινωνικές κατευθύνσεις που δίνουμε στην Ευρώπη».
«Δεν ανησυχώ (για την άνοδο της ακροδεξιάς) για έναν πολύ απλό λόγο, γιατί οι εκλογές είναι δύναμη για την Ευρώπη. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές στην Ευρώπη. Είμαστε Ευρώπη ακριβώς γιατί είμαστε μια ένωση δημοκρατιών. Καταγράφουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, επιτρέπουμε να εκφραστούν στα συστήματά μας όλες οι εκφάνσεις του πολιτικού λόγου, αλλά στο τέλος δουλεύουμε όλοι για ένα κοινό τόπο ευρωπαϊκό», τόνισε κλείνοντας ο κ. Σχοινάς, σε ερώτηση σχετική με τον διχασμό της γαλλικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.