Η τέχνη του René Magritte φαίνεται να ήταν μια περίεργη πηγή έμπνευσης για τον Εξορκιστή, ο οποίος συνδέεται πιο στενά με τον τρόμο παρά με την υψηλή τέχνη. Τούτου λεχθέντος, το σουρεαλιστικό στοιχείο του έργου πήγαινε χέρι-χέρι με τον τρόμο, και ενώ ο René Magritte προκαλούσε αυτό το ανήσυχο συναίσθημα ζωγραφίζοντας πράγματα σε περίεργα πλαίσια, η ταινία τρόμου του 1973 έκανε το ίδιο, μόνο με μία δαιμονική απήχηση στις μάζες και την ποπ κουλτούρα. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του William Peter Blatty, η ταινία “στήθηκε” πάνω σε στοιχεία οπτικού σοκ κι έγινε με μια απίστευτη οπτική τελετουργία. Μοιράζοντας μερικές από τις αισθητικά καθοδηγούμενες αποφάσεις του, ο σκηνοθέτης William Friedkin εξήγησε ότι ένας πίνακας του Magritte τους καθοδηγούσε ιδιαίτερα.
«Είναι μια εκπληκτική σουρεαλιστική εικόνα»
«Στο μυθιστόρημα, η περιγραφή του William Peter Blatty, για τον πατέρα Merrin που έφτασε έξω από το σπίτι της μητέρας του παιδιού λέει ότι στεκόταν κάτω από το φως του δρόμου με μια ομιχλώδη λάμψη «σαν μελαγχολικός ταξιδιώτης παγωμένος στο χρόνο», εξήγησε κάποτε ο σκηνοθέτης. «Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να το οπτικοποιήσω και επέτρεψα για μια ολόκληρη μέρα το συνεργείο να φωτίσει τη σκηνή. Χρησιμοποιήσαμε φώτα τόξου για να φωτίσουμε το δρόμο, εκτός από την ενίσχυση του πρακτικού φωτισμού όπως ήταν οι λάμπες του δρόμου. Μετά από πολλές δοκιμές και λάθη, γυρίσαμε τη σκηνή τη δεύτερη νύχτα.
One of my favorite scenes in The Exorcist…
Father Merrin did not come to PLAY! pic.twitter.com/W4ZaESd7mN
— Tv Geek (@FelNez63) April 11, 2019
Ο πίνακας που με ενέπνευσε ήταν η «Αυτοκρατορία του Φωτός» του Magritte, είπε. «Είναι μια εκπληκτική σουρεαλιστική εικόνα».
Εμπνευσμένος από τον John Atkinson Grimshaw και τον William Degouve de Nuncques, ο πίνακας του Magritte έδειχνε ένα αμυδρά φωτισμένο σπίτι τη νύχτα, το οποίο φωτιζόταν παράξενα από έναν καταγάλανο ουρανό. Τα νυχτερινά τοπία κάτω από τους φωτεινούς ουρανούς ήταν τόσο απεριόριστα ως θέμα που δημιούργησε 27 πίνακες όπου οι πηγές φωτός είναι κολλημένες μεταξύ τους.
Ευτυχώς τόσο για τον Magritte όσο και για τον Freidkin, τελικά κατέκτησε τις αντίθετες δυνάμεις του φωτός και του σκότους στους πίνακές του. Η σκηνή στον Εξορκιστή που αντλήθηκε από τους πίνακες ήταν τόσο υποβλητική που έγινε αφίσα για την ταινία, όπου μπορείτε να δείτε τον ιερέα να πηγαίνει για να σώσει το δαιμονισμένο κορίτσι, με το καπέλο και τον χαρτοφύλακά του να φωτίζονται μόνο από το αμυδρό λαμπάκι του δρόμου.