Δύο ελληνικά τηλεσκόπια θα «μιλήσουν» μέσω ακτίνας λέιζερ με διαστημόπλοιο της NASA
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια
Το πρωτοποριακό πείραμα θα ανοιξει τον δρόμο για ταχύτερες και ασφαλέστερες επικοινωνίες στη Γη και το Διάστημα
24.12.2023 | 10:43
Το τηλεσκόπιο στην κορυφή του Χελμού στην Αχαΐα και αυτό στο Κρυονέρι της Κορινθίας επέλεξε o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για να λάβουν μέρος σε ένα πρωτοποριακό πείραμα επικοινωνίας με διαστημόπλοιο που βρίσκεται εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Η αποστολή ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου 2023 με στόχο τον αστεροειδή 16 Ψυχή που βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δια. Ο αστεροειδής θεωρείται ένα από τα απομεινάρια της εποχής που σχηματιζόταν το ηλιακό σύστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τη χρήση οπτικού λέιζερ για να επικοινωνήσουν με τα διαστημόπλοια, αντί για τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται ως σήμερα.
Το πείραμα στα δύο ελληνικά τηλεσκόπια θα γίνει το καλοκαίρι του 2025 αφού πρώτα τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμούς, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Βασιλάκος, αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι ερευνητές θα στείλουν μια ακτίνα λέιζερ από το Κρυονέρι προς το διαστημόπλοιο που θα είναι τότε σε μια απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αυτό θα απαντήσει στέλνοντας μήνυμα που πρέπει να λάβει ο Χελμός.
Ο κ. Βασιλάκος πρόσθεσε πως οι Έλληνες ερευνητές πρωτοπορούν σε παρόμοια πειράματα. «Πριν από δύο χρόνια κάναμε οπτική ζεύξη με το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο στα 37.000 χιλιόμετρα, επομένως αυτό μας άνοιξε το δρόμο να κάνουμε ζεύξη σε πολύ μεγάλες αποστάσεις». Η τεχνολογία ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω οπτικού λέιζερ θεωρείται η τεχνολογία του μέλλοντος, καθώς θα μπορεί να μεταφέρει τεράστιο όγκο δεδομένων, με μεγάλες ταχύτητες και ελάχιστο κίνδυνο υποκλοπής.
Θεσσαλονίκη: 19χρονος επιλέχθηκε σε ερευνητική ομάδα της NASA
Ο Μενέλαος Ράπτης, 19 χρονών από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει πλήρη υποτροφία στο κορυφαίο κολλέγιο αστροφυσικής «Franklin and Marshall» στην Πενσυλβάνια και συνεργάζεται πλέον με ερευνητική ομάδα της NASΑ, μίλησε στο Action24 για τα εντυπωσιακά του επιτεύγματα. «Οφείλω να πω πως αναγνωρίζω απόλυτα το βαθμό σημαντικότητας της ελληνικής παιδείας. Θεωρώ πως η Ελλάδα αποτελεί λίκνο παιδείας, και επειδή δεν υποτιμώ καθόλου την ελληνική εκπαίδευση και τον πολιτισμό που προάγουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια, ήταν ο λόγος για τον οποίο είχα αποφασίσει, παρόλο που είχα περάσει στην Αμερική, να δώσω πανελλήνιες και να περάσω σε μία σχολή στο Καποδιστριακό» είπε ο 19χρονος από τη Θεσσαλονίκη.
Μενέλαος Ράπτης: Πώς ξεκίνησε το πάθος και η άποψή του για την Αμερική
«Το πάθος το οποίο δημιουργήθηκε για την αστροφυσική δεν είναι πρόσφατο. Το ενδιαφέρον για την επιστήμη δημιουργήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία, όταν ο πατέρας μου μού χάρισε το πρώτο τηλεσκόπιο. Ήταν τότε που είχα αναπτύξει την περιέργεια για το διάστημα. Ακόμα και να είχα καταλήξει στο εάν υπάρχει ζωή εκτός διαστήματος, δεν θα μπορούσε να σας πω» πρόσθεσε ακόμη.
«Η άποψή μου για την Αμερική. Η ζωή εκεί είναι πολύλαμπρη και πολυκύμαντη, έχει πάρα πολλές δυσκολίες η προσαρμογή, η γλωσσική. Είναι στοιχεία που έπρεπε να επεξεργαστώ, έπρεπε να κληθώ να δώσω μία απάντηση γιατί δεν είναι εφικτή διαφορετικά η συνύπαρξη με άλλους πολιτισμούς εκεί» συνέχισε.