Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Δυστυχώς εδώ και αρκετούς μήνες στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά βίας, ανομίας και εγκληματικών ενεργειών, γεγονός που έχει θορυβήσει και ανησυχήσει παράλληλα την κυβέρνηση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το «δόγμα» της τάξης της ασφάλειας των πολιτών και της ευνομίας, που υποστηρίζει σθεναρά και η ίδια η κυβέρνηση και η ΝΔ εδώ και μία πενταετία που ασκεί διακυβέρνηση στην χώρα.
Του Γιάννη Ντσούνου
Εγκληματικές ενέργειες με όπλα και πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας ( όπως το πρόσφατο περιστατικό στο Γκάζι), καταδίωξη αυτοκινήτων που είχε τραγική κατάληξη, αφού ένας νεαρός αστυνομικός έχασε την ζωή του ( ο περιστατικό στον Ασπρόπυργο), οπαδική βία, όπως τα γεγονότα στο γήπεδο του Ρέντη, που είχαν ως αποτέλεσμα ένας ακόμη αστυνομικός να νοσηλεύεται με ακρωτηριασμένο πόδι στο νοσοκομείο, περιστατικά βίας ανηλίκων που ξεκινούν από το προαύλιο του σχολείου και καταλήγουν σε επιθέσεις σε πάρκα ή πλατείες, όπως το περιστατικό στο Καλαμάκι, είναι τα κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ της αυξημένης εγκληματικότητας στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες.
Και εσχάτως ανέκυψε και η βία της τρομοκρατίας, που η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολύ καιρό να συναντήσουμε, με την τοποθέτηση ενεργής βόμβας στο κτίριο που στεγάζονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Το κόστος που πληρώνουμε είναι πολύ μεγάλο και αυτό δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την κυβέρνηση.Τ ο μεγαλύτερο κόστος είναι οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, νέων ανθρώπων που εκτελούν την υπηρεσία τους και κατόπιν υπάρχει το πολιτικό κόστος, αλλά και το κόστος της απώλειας του αισθήματος ασφάλειας, που είναι απαραίτητο συστατικό για να διατηρηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών.
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν αυτά τα περιστατικά συνεχιστούν ή ακόμη χειρότερα αν πληθύνουν, τότε θα βρεθεί απέναντι από την κοινωνία και απέναντι από τον κάθε πολίτη που δεν θα αισθάνεται ασφαλής. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες και εξαγγέλθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας’ όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στην απόκτηση ενός εισιτηρίου για το γήπεδο’ αλλά και η αυστηριοποίηση των ποινών για εγκλήματα κατά ζωής, για την οπαδική βία κ.ά. Ωστόσο η απόδοση αυτής της πρώτης δέσμης μέτρων θα φανεί στην εφαρμογή και στην πράξη, γιατί η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ όπως γνωρίζουμε, αλλά και οι βαθυστόχαστες φιλοσοφικές αναλύσεις και συζητήσεις γύρω από την ασφάλεια των πολιτών και μας έχουν κουράσει και κανένα αποτέλεσμα δεν έχουν φέρει.
Η στάση του πρωθυπουργού
Στο ζήτημα της ασφάλειας ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ελαχιστοποίησης της εγκληματικότητας και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν τα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, καθώς και το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Εδώ όμως υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος που έχει πολιτικό περιεχόμενο και η παράμετρος είναι η κοινή στάση που οφείλουν να κρατήσουν όλα τα κόμματα απέναντι στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Το σύνολο δηλαδή του πολιτικού συστήματος της χώρας, κόμματα, φορείς, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστούν ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Η πρωτοβουλία σαφώς και ανήκει στην κυβέρνηση, ωστόσο και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν προτάσεις και θέσεις που πρέπει να συζητηθούν, ώστε να καταλήξουμε ως χώρα και όχι ως ένα κόμμα ή μία κυβέρνηση σε μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
«Στο ζήτημα της ασφάλειας ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ελαχιστοποίησης της εγκληματικότητας και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν τα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, καθώς και το Υφυπουργείο Αθλητισμού»