Απάτες: Παριστάνοντας τους υπαλλήλους λογιστικών γραφείων, κατάφεραν να αποσπάσουν από δύο θύματα περίπου 8.400 ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Σε δύο τομείς δυσκολεύονται οι οικονομικά οι πολίτες, όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό. Στις υψηλές τιμές των προϊόντων και στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές τις δύο δυσκολίες, αλλά και τα μέτρα, που λαμβάνει κατά καιρούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, εκμεταλλεύονται οι συμμορίες των επιτήδειων και αδειάζουν κυριολεκτικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, που δίνουν βάση στα λεγόμενά τους.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, από δύο υποθέσεις που εξιχνίασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Χίου, αποδείχθηκε ότι οι δράστες των απατών αφαίρεσαν από τους λογαριασμούς των θυμάτων κοντά στα 8.400 ευρώ! Και στις δύο περιπτώσεις, εμφανίστηκε τηλεφωνικά ένας άνδρας δήθεν σαν συνεργάτης λογιστή, που γνώριζαν τα θύματα.
Ρεύμα και αγορές
Και στις δύο περιπτώσεις σαν γαλαντόμος, υποσχέθηκε… επιστροφή από το κόστος, που είχε καταβληθεί για το ρεύμα αλλά και τάχα πληρωμή για το market pass, που σημειωτέον ισχύει για μερίδα πλημμυροπαθών. Για την πρώτη εξιχνίαση, πληροφορεί η Αστυνομία ότι εξιχνιάστηκε, υπόθεση απάτης, σε βάρος ατόμου (γυναίκα – ελληνικής υπηκοότητας) στη Χίο. Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή, δύο άτομα (άνδρες – ελληνικής υπηκοότητας), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης και της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα. Και ιδού πως έγινε η απάτη, κατά την Αστυνομία:
«Άτομο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα, προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιστροφή χρημάτων από εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κατάφερε να αποσπάσει, εξαπατώντας την, στοιχεία πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, από τους οποίους αφαιρέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 590 ευρώ. Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, το παραπάνω αφαιρεθέν χρηματικό ποσό μεταφέρθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό, που ανήκει σε έναν εκ των ταυτοποιηθέντων δραστών, ενώ η διαδικτυακή μεταφορά των χρημάτων πραγματοποιήθηκε από ηλεκτρονική διεύθυνση (IP Address), που ανήκει στον έτερο ταυτοποιήθεντα δράστη.
Από τηλέφωνο «αχυρανθρώπων»
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε επίσης ότι, η τηλεφωνική επικοινωνία με την παθούσα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνική σύνδεση που ήταν δηλωμένη σε στοιχεία αλλοδαπού («αχυράνθρωπος» – ghost person)». Για την δεύτερη εξιχνίαση απάτης αναφέρεται ότι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες μία Ελληνίδα και ένας Αρμένιος. Και πάλι, ένα άτομο, λέει η Αστυνομία «επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ανύποπτη γυναίκα, προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την καταβολή επιδόματος «market pass», κατάφερε να την πείσει, εξαπατώντας την, να καταθέσει σε δύο διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των 7.801,91 ευρώ.
Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους μεταφέρθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό, ανήκουν, κατά περίπτωση, στους προαναφερόμενους ταυτοποιήθεντες δράστες, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία με την παθούσα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν δηλωμένες σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons)».