Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Ύπνος και διάθεση: Κοιμήσου γιατί… χανόμαστε
PLUS

Ύπνος και διάθεση: Κοιμήσου γιατί… χανόμαστε

Ύπνος και διάθεση: Τι δείχνει νέα έρευνα

Ο ύπνος είναι πολύτιμος τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σου υγεία και ηρεμία. Πραγματικά, επηρεάζει κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής σου, αλλά διαμορφώνει σε τεράστιο βαθμό και τη συναισθηματική λειτουργία ή τη διάθεσή σου. Αυτό, συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό που η έλλειψη ύπνου μπορεί ακόμα και να σε κάνει δυστυχισμένο. Εκεί, τουλάχιστον, κατέληξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία στο περιοδικό «Psychological Bulletin», όπου τονίζεται ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη συναισθηματική λειτουργία. Πιο αναλυτικά, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Κάρα Πάλμερ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, ανέλυσε δεδομένα από 154 μελέτες που καλύπτουν πέντε δεκαετίες, με 5.715 συμμετέχοντες συνολικά.

Σε όλες τις μελέτες, οι ερευνητές διατάραξαν τον ύπνο των συμμετεχόντων για μία ή περισσότερες νύχτες. Στα πειράματα, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις τους άφηναν ξύπνιους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σε άλλα τους επιτράπηκε λιγότερη ώρα ύπνου από την τυπική, ενώ στην τρίτη κατηγορία οι συμμετέχοντες ξυπνούσαν περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε λιγότερο θετικά συναισθήματα

Σε όλες τις περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι η απώλεια ύπνου οδήγησε σε λιγότερα θετικά συναισθήματα, όπως χαρά, ευτυχία και ικανοποίηση, μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και σε αυξημένα συμπτώματα άγχους, όπως ταχυκαρδία και αυξημένη ανησυχία. «Αυτό συνέβη ακόμη και μετά από σύντομες περιόδους έλλειψης ύπνου, όπως το να μείνουν ξύπνιοι μια ή δύο ώρες περισσότερο από το συνηθισμένο ή μετά από έλλειψη λίγων μόνο ωρών ύπνου», σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι η απώλεια ύπνου αυξάνει τα συμπτώματα άγχους και αμβλύνει τη διέγερση σε απόκριση σε συναισθηματικά ερεθίσματα».

Ο μόνος περιορισμός της μελέτης ήταν ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν νέοι ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μελλοντική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερο ηλικιακό δείγμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις