Βασιλόπιτα που περίσσεψε: Pudding είναι ουσιαστικά η εκδοχή του french toast αλλά στο φούρνο
Μπορεί οι γιορτές να τελείωσαν, το σπίτι όμως είναι ακόμα γεμάτο από χριστουγεννιάτικα γλυκά! Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για να τα φάμε όλα και να εξαφανιστούν πια οι πειρασμοί, μελομακάρονα και βασιλόπιτες ακόμα κυκλοφορούν στην κουζίνα!
Αν σας έχει περισσέψει βασιλόπιτα λοιπόν και δεν ξέρετε τι να την κάνετε, σας έχουμε μια ωραία λύση: Pudding λέγεται και ουσιαστικά είναι η εκδοχή του french toast αλλά στο φούρνο! Οι Άγγλοι την φτιάχνουν με μπαγιάτικο ψωμί αλλά οποιοδήποτε ξερό κέικ ή τσουρέκι μπορεί να το αντικαταστήσει. Αν θέλετε να το σερβίρετε ως επιδόρπιο, συνοδέψτε το με παγωτό βανίλια και τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας που σας προτείνουμε. Μπορείτε όμως να το απολαύσετε και ως σπέσιαλ Κυριακάτικο πρωινό, ένα τελευταίο πριν αρχίσει η… δίαιτα από Δευτέρα!
Βασιλόπιτα pudding
500 γρ. βασιλόπιτα ξερή, κομμένη σε κομμάτια (αν δεν είναι ξερή, κόψτε την και βάλτε την στο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά)
2 κούπες κρέμα γάλακτος
2 κούπες γάλα
2 κ. σούπας ζάχαρη
4 αβγά ολόκληρα και 4 ακόμα κρόκοι
1 κ. γλυκού βανίλια
1/2 κούπα σταφίδες
2 κ. γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Στρώνουμε τα κομμάτια της βασιλόπιτας στο σκεύος ώστε να αλληλοκαλύπτονται, ρίχνουμε τις σταφίδες και περιχύνουμε με το υγρό μίγμα. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να τραβήξει τα υγρά για τουλάχιστον 30 λεπτά (ή ένα βράδυ στο ψυγείο).
Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε για περίπου 50-60′ ή ώσπου η κρέμα να πήξει και η επιφάνεια να έχει ένα όμορφο καστανόχρυσο χρώμα. Σερβίρουμε με παγωτό και σάλτσα καραμέλας.
Για τη σάλτσα καραμέλας:
1/2 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ. γλυκού αλάτι
Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-8′ ή ώσπου το μίγμα να πάρει βράση και να πήξει ελαφρά.