Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νέος βασιλιάς Δανίας: Ο πρώην «πρίγκιπας των πάρτι» κάθεται στον θρόνο
ΚΟΣΜΟΣ

Νέος βασιλιάς Δανίας: Ο πρώην «πρίγκιπας των πάρτι» κάθεται στον θρόνο

Μετά την παραίτηση της βασίλισσας Μαργκρέτε

Μετά από 52 χρόνια στο θρόνο της Δανίας η βασίλισσα Μαργκρέτε Β΄ετοιμάζεται να παραιτηθεί στις 14 Ιανουαρίου παραδίδοντας το σκήπτρο στον μεγαλύτερο γιο της, τον πρίγκιπα Φρέντερικ. Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης της βασίλισσας η Δανία ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα με τον 55χρονο πρίγκιπα Φρέντερικ να ανέρχεται στο θρόνο ως βασιλιάς Φρέντερικ X. Παντρεμένος εδώ και 23 χρόνια με την κατά τέσσερα χρόνια νεότερή του, τη γεννημένη στην Αυστραλία πριγκίπισσα Μαίρη και πατέρας τεσσάρων παιδιών ο πρίγκιπας Φρέντερικ απασχόλησε τους τελευταίους μήνες τον διεθνή Τύπο μετά τις φήμες περί εξωσυζυγικής σχέσης του με μια Μεξικανή socialite, με την οποία εθεάθη να κυκλοφορεί μια βραδιά του περασμένου Οκτωβρίου στη Μαδρίτη.

Το ισπανικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό Lecturas δημοσίευσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες από τη βραδιά του πρίγκιπα Φρέντερικ με την Τζενοβέβα Καζανόβα, στη διάρκεια της οποίας έκαναν βόλτα σε πάρκο, επισκέφθηκαν έκθεση έργων Τέχνης σε μουσείο και δείπνησαν μαζί παρακολουθώντας παράσταση φλαμένκο. Αν και το Παλάτι Christianborg αρνήθηκε να σχολιάσει τις φωτογραφίες, η Μεξικανή socialite με δημόσια δήλωσή της διέψευσε τα περί ερωτικής σχέσης με τον πρίγκιπα Φρέντερικ κάνοντας λόγο για «κακόβουλες» φήμες. Ενώ ο Φρέντερικ και η σύζυγός του εμφανίστηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων πιο ερωτευμένοι από ποτέ, ενώ κατευθύνονταν στο καθεδρικό ναό του Άαρχους της Δανίας.

Με την άνοδο του πρίγκιπα Φρέντερικ στο θρόνο ο μεγαλύτερος γιος του, ο 18χρονος Κρίστιαν, θα γίνει πρίγκιπας διάδοχος, αφού υπογράψει επισήμως μια δέσμευση ότι θα τηρεί το Σύνταγμα της Δανίας σε περίπτωση που γίνει βασιλιάς.

Πρίγκιπας Φρέντερικ: Από επαναστάτης έφηβος ευαισθητοποιημένος για το κλίμα οικογενειάρχης

Ο επαναστάτης έφηβος πρίγκιπας Φρέντερικ, που εξελίχθηκε σε έναν ευαισθητοποιημένο για την κλιματική αλλαγή οικογενειάρχη, ενσαρκώνει σύμφωνα με τον Guardian τη χαλαρή, φιλελεύθερη μοναρχία της Δανίας. Παθιασμένος με την προστασία του περιβάλλοντος ο πρίγκιπας Φρέντερικ κατάφερε διακριτικά να βγει από τη σκιά της δημοφιλούς μητέρας του, της βασίλισσας Μαργκρέτε Β΄ωθώντας τη Δανία στην αναζήτηση λύσεων για την κλιματική κρίση. «Όταν έρθει η ώρα θα κυβερνήσω εγώ το καράβι», είχε πει το 2022 σε ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα στο θρόνο της μητέρας του. «Θα ακολουθήσω τα βήματά σου, όπως εσύ ακολούθησες τον πατέρα σου» στα ηνία του χιλιετούς θεσμού της μοναρχίας στη Δανία, πρόσθεσε ο Πρίγκιπας Φρέντερικ. Κι η ώρα αυτή φθάνει στις 14 Ιανουαρίου.

«Δεν ήταν επαναστάτης με την ακριβή έννοια του όρου, αλλά ως παιδί και νεαρός άνδρας δεν ένιωθε άνετα με την προσοχή των ΜΜΕ στραμμένη πάνω του και την επίγνωση ότι θα γίνει βασιλιάς», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκίτερ Ρέντερ, ειδική σε θέματα που αφορούν στη βασιλική οικογένεια της Δανίας. Ο πρίγκιπας Φρέντερικ «απέκτησε αυτοπεποίθηση γύρω στα 25 του», πρόσθεσε.

Η εκπαίδευση του πρίγκιπα Φρέντερικ

Θεωρώντας ότι οι γονείς του τον παραμελούσαν κατά την άσκηση των βασιλικών τους καθηκόντων ο πρίγκιπας Φρέντερικ αναζητούσε παρηγοριά στα γρήγορα αυτοκίνητα και στα πάρτι και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τον θεωρούσαν κακομαθημένο. Αλλά οι συμπατριώτες του άρχισαν να αλλάζουν γνώμη μετά την αποφοίτηση του πρίγκιπα Φρέντερικ το 1995 από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους, του πρώτου μέλους της βασιλικής οικογένειας της χώρας που ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Στη διάρκειά τους πέρασε για ένα διάστημα και από το Χάρβαρντ χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Φρέντερικ Χένρικσεν – από το όνομα του Γάλλου διπλωμάτη πατέρα του, Ανρί ντε Μονπεζάτ, που έγινε πρίγκιπας Χένρικ όταν παντρεύτηκε τη Μαργκρέτε.

Η θητεία του πρίγκιπα στο στρατό

Ωστόσο, ο χαρακτήρας του πρίγκιπα Φρέντερικ, που εκτός από τη μητρική του μιλά και Αγγλικά, Γαλλία και Γερμανικά, άρχισε ουσιαστικά να ωριμάζει και να αποδέχεται το ρόλο του ως μελλοντικού βασιλιά κατά τη θητεία του στους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας. Υπηρέτησε στο σώμα των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού, όπου απέκτησε το παρατσούκλι “Πίνγκο” («πιγκουίνος») κι ήταν ένας από τους μόλις τέσσερις εκ των 300 νεοσύλλεκτων που πέρασαν όλες τις δοκιμασίες το 1995.

Το 2000 ο πρίγκιπας Φρέντερικ μετείχε σε μια τετράμηνη αποστολή με χιονοπέδιλα στη Γροιλανδία, όπου διήνυσε απόσταση 3.500 χλμ. Παράτολμος λάτρης της περιπέτειας κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από ατυχήματα με έλκηθρο και σκούτερ, αλλά η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια λόγω και της συμμετοχής του στους διασκεδαστικούς αγώνες Royal Run, που διεξάγονται κάθε χρόνο από το 2018 στη Δανία. «Είναι αθλητής, παρακολουθεί συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες, κάτι που τον κάνει ακόμα πιο προσιτό από τη μητέρα του», είπε η Γκίτερ Ρέντερ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν θέλω να κλειδωθώ σε ένα οχυρό. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου, ένα ανθρώπινο πλάσμα», είπε ο ίδιος κάποτε, επιμένοντας ότι δεν αλλάξει τρόπο ζωής ακόμη κι όταν ανέβει στο θρόνο.

Η γνωριμία του Φρέντρικ με την πριγκίπισσα Μαίρη σε μπαρ

Ο πρίγκιπας Φρέντρικ γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του, την Αυστραλή δικηγόρο Μαίρη Ντόναλντσον σε ένα μπαρ στο Σίδνεϊ στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000. Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν τέσσερα χρόνια για να γίνει η Μαίρη αποδεκτή από τη βασιλική οικογένεια της Δανίας κι αφού προηγουμένως άλλαξε δόγμα, έμαθε τη γλώσσα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα διεκδικήσει την επιμέλεια των παιδιών που θα αποκτούσε με τον Φρέντρικ σε περίπτωση που χώριζαν.

Οι γάμοι τους τελέστηκαν στον καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης το 2004, λίγες εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Μαίρη προσπάθησαν να παρέχουν στα τέσσερα παιδιά τους μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ανατροφή και μάλιστα τα έστειλαν σε κρατικά σχολεία.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Σεμπάστιαν Όλντεν Γιόργκενσεν το μελλοντικό βασιλικό ζεύγος της Δανίας είναι «σύγχρονοι άνθρωποι, λάτρεις της ποπ μουσικής, της σύγχρονης Τέχνης και των αθλημάτων. Δεν αντιπροσωπεύουν μια πιθανή επανάσταση σε σύγκριση με τη βασίλισσα αλλά μια προσεκτική μετάβαση προσαρμοζόμενοι στο πνεύμα της εποχής», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις